Τσίπρας και Καμμένος παραβίασαν την κόκκινη γραμμή των πολιτών

25/06/18 • 10:20 | UPD 25/06/18 • 10:20

Στις πίσω σειρές της φιέστας του Ζαππείου που οργανώθηκε για να γιορτάσουν Τσίπρας και Καμμένος τον «θρίαμβο» του Eurogroup διακρίναμε ένα μικρό παιδί που βρισκόταν στην αγκαλιά της μητέρας του, μάλλον στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ.

Γράφει ο Πάνος Αμυράς*

Ο μικρός, εάν πήγαινε μπροστά στην εκδήλωση και έβλεπε τον Τσίπρα να κομπορρημονεί για τις ανύπαρκτες επιτυχίες του, θα μπορούσε να θυμηθεί ένα από τα παραμύθια που έμαθε και αυθόρμητα να φωνάξει: «Ο πρωθυπουργός είναι γυμνός!».
Γιατί ο Τσίπρας μπορεί να φόρεσε γραβάτα για να πιστοποιήσει το «τέλος» των μνημονίων και τη δήθεν αντιμετώπιση του ζητήματος του χρέους αλλά είναι γυμνός από επιχειρήματα.

Και κυρίως είναι εκτεθειμένος στη συνείδηση των πολιτών που δεν είναι πια «σανοφάγοι» για να «χάβουν» ό,τι τους σερβίρουν από τα υπόγεια του Μαξίμου, όπως πιστεύουν οι προπαγανδιστές της κυβέρνησης.

Αλλωστε λένε ότι το είπε ο Μέγας Ναπολέων: «Η διαφορά μεταξύ του μεγαλείου και του γελοίου είναι ένα μικρό σκαλοπάτι» και στην περίπτωση της Ελλάδας οι δύο συγκυβερνήτες παραβίασαν μία βασική κόκκινη γραμμή των πολιτών. Προσέβαλαν τη λογική και την αξιοπρέπειά τους. Μπορεί να υποφέρουν οικονομικά αλλά δεν ανέχονται άλλο δούλεμα.

Τσίπρας και Καμμένος οργάνωσαν κομματική φιέστα για να γιορτάσουν την παραμονή τους στην εξουσία αδιαφορώντας για τις συνέπειες των πράξεων και υπογραφών τους στον απλό πολίτη. Τον συνταξιούχο που θα δει τις αποδοχές του να μειώνονται κατά 18% από τον Δεκέμβριο. Τον χαμηλόμισθο που θα πληρώνει από τα τέλη του 2019 φόρο 650 ευρώ ετησίως, πάνω από ένα μηνιάτικο δηλαδή, λόγω της περικοπής του αφορολογήτου ορίου στα 5.600 ευρώ. Τον επαγγελματία και τον αγρότη που βλέπει εισφορές και φόρους διαρκώς να αυξάνονται. Τον άνεργο που αδυνατεί να παρακολουθήσει τις τιμές να ανεβαίνουν και διαπιστώνει ότι οι ευκαιρίες απασχόλησης περιορίζονται στα 400 ευρώ. Τον νησιώτη που η ζωή του έγινε δυσκολότερη από την αύξηση του ΦΠΑ στο 24%, του φόρου που θα προκαλούσε την «παραίτηση» του Καμμένου.

Τον Μακεδόνα, που είδε δεμένη στον λαιμό του πρωθυπουργού γραβάτα όμοια με αυτή που του χάρισε ο Ζάεφ ως αντάλλαγμα για την παραχώρηση ονόματος, γλώσσας και εθνότητας. Τους ένστολους που εδώ και 120 ημέρες βλέπουν δύο μέλη της οικογένειάς τους να βρίσκονται στις φυλακές της Αδριανούπολης ενώ άκουγαν τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να τους διαβεβαιώνει ότι είναι ζήτημα ημερών η αποφυλάκισή τους. Τον απλό φορολογούμενο, που δεν είναι φίλος και συγγενής κομματικών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ για να απολαμβάνει αργομισθίες και προεγκεκριμένες υπερωρίες και οδοιπορικά, όπως συμβαίνει σε όλα τα υπουργεία.

Για όλα αυτά πανηγύριζαν στο Ζάππειο Τσίπρας και Καμμένος. Μακριά από την κοινωνία, με τους πολίτες να απορούν με το θράσος να φορέσουν γραβάτες για να αυτοεπιβεβαιωθούν στα μάτια συγγενών και φίλων. Θα μπορούσε να είναι κωμωδία, αλλά πλέον δεν βγάζει γέλιο η παράσταση. Πρόκειται για τραγωδία, στην οποία βιώνουμε την ύβρη αλλά δεν αργεί η νέμεσις.

Υπαλληλικές Σχέσεις

Έχουμε ως βασική αρχή να μη σχολιάζουμε τον τρόπο με τον οποίο οι άλλες εφημερίδες την επικαιρότητα αλλά ορισμένες φορές αξίζει τον κόπο. Για παράδειγμα η «Αυγή» στο οπισθόφυλλο του Σαββάτου έψεξε τον «Ελεύθερο Τύπο» μαζί με άλλες αντιπολιτευόμενες εφημερίδες γιατί δεν πανηγύρισαν για τη συμφωνία των Βρυξελλών για το χρέος.

Οι πληροφορίες που είχαμε δημοσιεύσει τελικώς επαληθεύτηκαν πλήρως από τις εξελίξεις. Ο διευθυντής της εφημερίδας του ΣΥΡΙΖΑ, μετάταξη από το γραφείο του πρωθυπουργού, μπορεί να νομίζει ότι είναι ακόμη υπάλληλος της κυβέρνησης. Δικό του θέμα και αντιληπτό. Όμως είναι τουλάχιστον αφελής να νομίζει ότι οι δημοσιογράφοι θα λειτουργούν σαν υπάλληλοι του Τσίπρα. «Forget it», για να θυμηθούμε ένα ακόμη δυνατό πρωτοσέλιδο της «Αυγής» το καλοκαίρι του 2015: «Μνημόνιο forget it», έγραφε τότε και πάντα το θυμόμαστε στις δύσκολες στιγμές της ημέρας. Το ωραίο είναι ότι στην πρώτη σελίδα της Παρασκευής η «Αυγή» πληροφορούσε το κοινό της ότι το χρέος έγινε βιώσιμο. Μάλλον επειδή ξεπέρασε το 177% του ΑΕΠ.

*O Πάνος Αμυράς είναι ο διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου