GAME OVER

24/06/18 • 12:17 | UPD 24/06/18 • 12:17

Το κύκνειο άσμα έρχεται λίγο πριν από το τέλος. Η φιέστα και οι φωτογραφήσεις, το απόγευμα της Παρασκευής από το Ζάππειο, ήταν το πολιτικό κύκνειο άσμα της συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ.

Γράφει η Δέσποινα Κονταράκη*

Είχε όλα τα συστατικά αυτού του ανορθόδοξου και εξαμβλωματικού συνεταιρισμού που ζήσαμε στα 3,5 χρόνια της διακυβέρνησής τους: Πολλά συνθήματα, πολλή σωτηρία, πολύ πατριωτισμό και λίγο από ουσία. Τώρα πλέον μπορούμε να πούμε πως η επόμενη μέρα και για τα δύο κόμματα είναι ήδη εδώ. Ο Πάνος Καμμένος, μετά τη συμφωνία για το ονοματολογικό που δεν μπορεί να την καπελώσει κανένα Ζάππειο, το έχει καταλάβει πολύ καλά.

ΤΗΝ ΠΕΡΑΣΜΕΝΗ εβδομάδα έκανε κάτι που δεν προκάλεσε και μεγάλη έκπληξη, αφού το έχουμε δει παραλλαγμένο στο παρελθόν με τις καταγγελίες Χαϊκάλη. Μίλησε πάλι για προσπάθειες εκφοβισμού και απειλές εναντίον βουλευτών του και ζήτησε εισαγγελική παρέμβαση. Ο πρόεδρος των ΑΝ.ΕΛ. βλέπει μία απέλπιδα προσπάθεια να ενισχυθεί το ασυγκράτητο φυλλορρόημα στελεχών του κόμματός του. «Βλέπει», μάλιστα, πίσω από την υποκίνηση αυτή στελέχη της Νέας Δημοκρατίας και της Χρυσής Αυγής. Ολα τα βλέπει ο Πάνος Καμμένος, εκτός από ένα: Την οργή του κόσμου, που στρέφεται εναντίον της συγκυβέρνησης και εκείνου για όλα αυτά που υποσχέθηκε, αλλά ηρωικά αθέτησε. Δεν βλέπει ότι το παιχνίδι τελείωσε.

ΕΙΝΑΙ πολλές οι φορές που ο Πάνος Καμμένος απείλησε να παραιτηθεί, οπότε δύσκολα κάποιος μπορεί να τις θυμηθεί όλες. Αξίζει όμως να καταγράψουμε μερικές από τις πιο λαμπρές στιγμές και δηλώσεις του:

  • «Εχω κάνει δήλωση ξεκάθαρη. Ούτε νεκρός δεν πρόκειται να συνεργαστώ με όποιον ψήφισε ή στήριξε έστω και ένα Μνημόνιο».
  • «Δεν πρόκειται ποτέ ο ΦΠΑ στα νησιά να ανέβει. Τέλος. Με τίποτα. Ποτέ».
  • Ούτε συμβιβαζόμαστε ούτε βάζουμε νερό στο κρασί μας.
  • «Επόμενη κυβέρνηση με Ανεξάρτητους Ελληνες δεν θα έχει κανένα σύνθετο του όρου Μακεδονία η επόμενη ονομασία των Σκοπίων. Και για να λέμε τα σύκα σύκα και τη σκάφη σκάφη, όπως ρίξαμε την κυβέρνηση του Σαμαρά και του Βενιζελου θα ρίξω και την επόμενη κυβέρνηση, αν πάνε να πουλήσουν έστω και μία σπιθαμή ελληνικής γης και ελληνικού δικαίου».
  • «Με βαριά καρδιά, με βαριά καρδιά, με βαριά καρδιά, θα ψηφίσουμε».

Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ διγλωσσία του προέδρου των ΑΝ.ΕΛ. χτύπησε κορυφή στην υπόθεση του ονοματολογικού. Λέει «Οχι» στη συμφωνία, αλλά στηρίζει την κυβέρνηση που τη φέρνει και επιτίθεται στη Νέα Δημοκρατία που διαφωνεί με τη συμφωνία που διαφωνεί και ο ίδιος. Δηλώνει ότι δεν θα την ψηφίσουν οι βουλευτές του, αλλά ζητά από τους άλλους βουλευτές να την ψηφίσουν, και μάλιστα ζητά 180 ψήφους. Δεν ρίχνει την κυβέρνηση -για το καλό του τόπου-, αλλά έχει βαθιά εμπιστοσύνη ότι θα το κάνουν οι Σκοπιανοί που θα απορρίψουν τη συμφωνία. Για την ακρίβεια, ελπίζει στο δημοψήφισμα που αρνείται να κάνει ο Τσίπρας -για το καλό του τόπου- αλλά θα κάνει ο Ζάεφ – για το καλό του Καμμένου.

ΟΛΑ ΤΑ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ μαζί με τα διάφορα κωμικοτραγικά που συνόδευσαν αυτή την υπερτριετή συγκυβέρνηση, από το σύμφωνο συμβίωσης μέχρι τις κόντρες για τα Θρησκευτικά και τον Μουζάλα, συνθέτουν ένα σουρεαλιστικό πίνακα. Τώρα όμως αυτό το μπερδεμένο τοπίο ξεκαθάρισε. Τα χρώματα μπαίνουν και πάλι στη θέση τους και οι διαστάσεις επανέρχονται στις φυσιολογικές. Τώρα το τοπίο μοιάζει περισσότερο με νεκρή φύση. Το είπε ο ίδιος ο κ. Καμμένος με ένα tweet τα ξημερώματα της Παρασκευής μετά τις ανακοινώσεις του Eurogroup για το χρέος. «Μία νέα ημέρα ξημερώνει για όλο τον ελληνικό λαό, η εποχή των Μνημονίων τέλειωσε», έγραψε. «Τώρα θα καταλάβουν όλοι γιατί “έπρεπε πάση θυσία” να ρίξουμε την κυβέρνηση για τον Μητσοτάκη της διπλής ονομασίας γιατί πλέον δεν έχει λόγο ύπαρξης. Αυτή η κυβέρνηση απελευθέρωσε τους Ελληνες».

Η ΕΛΛΑΔΑ απελευθερώθηκε λοιπόν -για την ακρίβεια μετά το 2060 αλλά ποιος μετράει;- αλλά μαζί της απελευθερώθηκε και ο Αλέξης Τσίπρας. Σε μερικές εβδομάδες από σήμερα, όταν θα υπογραφεί η τυπική έξοδος από τα Μνημονια, δεν θα υπάρχει καμία δικαιολογία για κανέναν τους. Ο ΣΥΡΙΖΑ ψάχνει ήδη τον επόμενο χρήσιμο συνέταιρο και έχει ήδη βρέξει τα πόδια του στο Ποτάμι. Οι ΑΝ.ΕΛ. ολοκλήρωσαν το έργο τους.

*Η Δέσποινα Κονταράκη είναι αρχισυντάκτρια του Ελεύθερου Τύπου

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής