«Χρήσιμοι ηλίθιοι» μέχρι τέλους

24/06/18 • 12:08 | UPD 24/06/18 • 12:08

Τον Ιούλιο του 2014, όταν ο Αλέξης Τσίπρας αισθανόταν πανίσχυρος μετά τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές και οργάνωνε το σχέδιο άλωσης της εξουσίας με αιχμή τις προεδρικές εκλογές, συζητείτο στη Βουλή ένα νομοσχέδιο των «Σαμαροβενιζέλων» για τη μικρή ΔΕΗ.

Γράφει ο Πάνος Αμυράς*

Τότε, λοιπόν, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είχε ζητήσει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για να αντιταχθούν οι πολίτες στο ξεπούλημα της ΔΕΗ.

ΜΕΤΑΞΥ ΑΛΛΩΝ έλεγε ο σημερινός πρωθυπουργός και τα εξής:

«Το ξεπούλημα της ΔΕΗ αποτελεί κομμάτι του ίδιου σχεδίου που μετατρέπει το κράτος σε αποικία. Μοναδικός σας και βασικός στόχος είναι να προλάβετε και να ξεπουλήσετε ό,τι έχει απομείνει. Πιστεύετε ότι εμείς θα είμαστε οι χρήσιμοι ηλίθιοι που θα επωμιστούμε αυτό το βάρος; Δεν έχετε καταλάβει με ποιους έχετε να κάνετε. Είμαστε διψασμένοι να πάρουμε την εξουσία από την ξένη και την εγχώρια πλουτοκρατία και να τη μεταβιβάσουμε στον ελληνικό λαό».

ΤΕΣΣΕΡΑ ΧΡΟΝΙΑ μετά δεν υπάρχει καμία αμφιβολία. Οι σημερινοί συγκυβερνήτες έγιναν οι «χρήσιμοι ηλίθιοι» που έψαχναν επί χρόνια οι δανειστές και συνολικά οι ξένοι παράγοντες προκειμένου να περάσουν τα συμφέροντά τους. Και όπως δείχνουν οι αγαπημένες πόζες των δύο πολιτικών στο Ζάππειο, θα υπερασπισθούν αυτόν το ρόλο μέχρι τέλους. Μέχρι την ημέρα των εκλογών.

Οι «αντιστασιακοί» των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. έχουν «ξεπουλήσει τα πάντα» για να χρησιμοποιήσουμε την προσφιλή έκφραση του Αλέξη Τσίπρα, όταν βρισκόταν στα έδρανα της αντιπολίτευσης.

ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ πανηγυρίζουν με γραβάτες για μία απλή μετατόπιση των δανειακών υποχρεώσεων κατά 10 έτη, όταν υπόσχονταν διαγραφές χρεών και κουρέματα δανείων.

Τσίπρας και Καμμένος έβαλαν υπογραφές σε όλες τις απαιτήσεις των δανειστών. Δεν έγραψε τυχαία ο Φρανσουά Ολάντ στο βιβλίο του ότι ο Ελληνας πρωθυπουργός, τον Ιούλιο του 2015, του είπε ότι θα δεχόταν να υπογράψει τα πάντα προκειμένου να επιστρέψουν οι δανειστές στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

ΟΙ ΔΥΟ συγκυβερνήτες συνυπέγραψαν τη λήψη σκληρών μέτρων για μισθωτούς και συνταξιούχους που θα ισχύσουν από το 2019. Υποθήκευσαν για 25 δισεκατομμύρια ευρώ την κρατική περιουσία του Υπερταμείου, που δημιουργήθηκε κατ’ απαίτηση του Σόιμπλε. Δέσμευσαν τη χώρα για πλεονάσματα άνω του 3,5% μέχρι και το 2022 και 2,2% έως το 2060 παρατείνοντας επ’ άπειρον τη λιτότητα. Ακόμη και στο ζήτημα της ΔΕΗ, αντί να προχωρήσουν το σχέδιο της «μικρής ΔΕΗ» που θα έδινε ρευστότητα άνω των 2 δισεκατομμυρίων στη μητρική εταιρία, προτίμησαν να πουλήσουν πελάτες και μονάδες υπονομεύοντας το μέλλον της Επιχείρησης.

ΣΤΑ ΕΘΝΙΚΑ οι εξυπηρετήσεις έχουν περάσει σε άλλο επίπεδο. Η συμφωνία για το Σκοπιανό κλείσθηκε σε χρόνο-ρεκόρ και με ακατανόητες παραχωρήσεις που ήδη δημιουργούν τετελεσμένα. Οι Σκοπιανοί ήδη πανηγυρίζουν για τη «μακεδονική γλώσσα και εθνότητα» που απέκτησαν στις Πρέσπες και ετοιμάζονται για ένταξη στο ΝΑΤΟ. Οι Βορειοελλαδίτες υπουργοί και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝ.ΕΛ. κατάλαβαν από πρώτο χέρι το κλίμα που επικρατεί σε Μακεδονία και Θράκη για τη συμφωνία Τσίπρα-Ζάεφ.

Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ υπογραφή «ευκαιρίας» του πρωθυπουργού αναμένεται να μπει σήμερα, καθώς η Γερμανίδα καγκελάριος πιέζει την Ελλάδα να δεχθεί την επιστροφή μεταναστών που σήμερα βρίσκονται στη Γερμανία. Η χώρα μας κινδυνεύει να γίνει «αποθήκη» ψυχών και να αναλάβει όλο το βάρος του μεταναστευτικού διευκολύνοντας τα πολιτικά σχέδια της κ. Μέρκελ.

ΕΙΝΑΙ ΣΑΦΕΣ ότι Τσίπρας και Καμμένος υπογράφουν τα πάντα προκειμένου να μείνουν στην εξουσία. Το δυσάρεστο είναι ότι αυτή την αδυναμία την έχουν καταλάβει και στο εξωτερικό…

*O Πάνος Αμυράς είναι ο διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής