«Η επιμήκυνση, ένα μακρύτερο σχοινί για να κρεμαστούμε»

22/06/18 • 11:45 | UPD 22/06/18 • 11:45

Οι αποφάσεις του Eurogroup σηματοδοτούν μία νέα φάση για την Ελλάδα. Στόχος για την χώρα είναι να παραμείνει «καλό παιδί»

Οι αποφάσεις του Eurogroup σηματοδοτούν μία νέα φάση για την Ελλάδα. Στόχος για την χώρα είναι να παραμείνει «καλό παιδί», να περνά τα τεστ και να μην ασχολούνται οι Ευρωπαίοι με τα προβλήματά μας.

Γράφει ο Γιῶργος Μιχαηλίδης

Όποιος νομίζει πως τελείωσαν τα μνημόνια, οι επιτηρήσεις, οι έλεγχοι και οι συστάσεις και περνάμε στην καθαρή έξοδο και την ανεξαρτησία, πλανάται πλάνην οικτρά. Μετά το Eurogroup γίνεται κατανοητό πως η χώρα θα έχει σκληρή εποπτεία για πολλά χρόνια με το μοναδικό τυράκι της επιμήκυνσης του χρέους, την ώρα που θα πρέπει να ανταποκρίνεται πλήρως σε βαριά προαπαιτούμενα…

Συγκεκριμένα, η Ελλάδα θα πρέπει να διασφαλίσει ότι δεν θα δαπανά πάνω από το 15% του ΑΕΠ της για εξυπηρέτηση του χρέους της μεσοπρόθεσμα και 20% του ΑΕΠ της μακροπρόθεσμα, ενώ πρέπει να εξασφαλίζεται ότι το χρέος της θα βρίσκεται σε τροχιά μείωσης. Πόσο εύκολο είναι αυτό για μία στρεβλή οικονομία χωρίς υγιή έσοδα αλλά με εισπράξεις από φορομπηχτικές πολιτικές;

Το αστείο της υπόθεσης, όμως, είναι πως ο πρωθυπουργός και το οικονομικό επιτελείο βρίσκει τρόπο να πανηγυρίσει μέσα και σε αυτό το περιβάλλον. Η επιμήκυνση σήμερα μοιάζει σωτηρία, την ώρα που κάποτε ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας την χαρακτήρισε ως μία διαδικασία για να μακρύνει το σχοινί από το οποίο θα κρεμαστούμε!

Ήταν, όμως, η εποχή της αυταπάτης και της εύκολης αντιπολίτευσης (λαϊκισμός λέγεται) που το μόνο που πρόσφερε σε αυτήν την χώρα ήταν άλλη μία 4ετία με σκυμμένο το κεφάλι, την ώρα που θα μπορούσαμε να έχουμε αφήσει πίσω μας τα μνημόνια με πολύ καλύτερους όρους.

Το σίγουρο είναι πως τίποτα δεν θα αλλάξει στο επόμενο διάστημα παρά μόνο η ρητορική της κυβέρνησης που θα πιάσει τους κόφτες της θριαμβολογίας και της προπαγάνδας, την ώρα που οι πραγματικοί ήρωες, οι φορολογούμενοι, θα συνεχίζουν να κάνουν πράξη το πατριωτικό τους καθήκον πληρώνοντας φόρους, εισφορές και κάθε τι που θα εμπνευστεί αυτή η κυβέρνηση για να μαζέψει χρήματα.

Ο Γιῶργος Μιχαηλίδης είναι διευθυντής του EleftherosTypos.gr
Ακολούθησέ τον στο Facebook και στο Twitter