Το comeback του Φάρατζ

22/06/18 • 10:45 | UPD 22/06/18 • 10:45

Θυμάστε τον Νάιτζελ Φάρατζ; Τον φλεγματικό «Mr Brexit», όπως τον αποκαλεί ο Τραμπ; Ο Φάρατζ, επικεφαλής του Κόμματος Ανεξαρτησίας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKIP), αποσύρθηκε λίγο από την κυκλοφορία μετά το δημοψήφισμα για την έξοδο της Βρετανίας από την Ε.Ε.

Γράφει η Αλίκη Κοτζιά

Θεωρητικά θα έπρεπε να πανηγυρίζει ως νικητής, γιατί σε όλη την πολιτική του καριέρα αγωνίστηκε κατά της Ε.Ε. Λίγο η σκληρή κριτική που δέχθηκε από παντού, λίγο οι ανεκδιήγητες δηλώσεις του μετά την υπερψήφιση του Brexit, τον έκαναν να καθίσει για 2 χρόνια σχετικά ήσυχος στα έδρανα του Ευρωκοινοβουλίου (ναι, είναι ακόμη ευρωβουλευτής), να πίνει τζιν τόνικ τα απογεύματα στις Βρυξέλλες ή να ταξιδεύει συχνά στις ΗΠΑ για εμφανίσεις στο φιλο-τραμπικό τηλεοπτικό κανάλι FOX News.

Ο Νάιτζελ Φάρατζ, λοιπόν, που έγινε γνωστός στην Ελλάδα από τις επιθέσεις του στην Κομισιόν για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, τώρα ετοιμάζει το έδαφος για την επάνοδό του.

Είναι πολύ χαρούμενος για τη νέα κυβέρνηση στην Ιταλία – διατηρεί στενούς φιλικούς δεσμούς με τον Μπέπε Γκρίλο, ιδρυτή των Πέντε Αστέρων, αλλά και τον Ματέο Σαλβίνι. Θεωρεί, μάλιστα, τους δύο Ιταλούς πολιτικούς ως ένα πραγματικό success story για έναν «μετα-millennial» πολιτικό αρχηγό.

«Αυτό που είναι εκπληκτικό με τον Μπέπε είναι πως άλλαξε την ιταλική πολιτική σκηνή χωρίς να βγει από την πόρτα του», λέει με θαυμασμό, εννοώντας πως ο Ιταλός ηθοποιός που βρίσκεται πίσω από τον σημερινό ηγέτη του M5s, Λουίτζι ντι Μάιο, εκμεταλλεύτηκε στο έπακρον τη δυναμική των κοινωνικών δικτύων. Αυτό έκανε άλλωστε και ο Φάρατζ: έχει 1,1 εκατομμύρια ακόλουθους στο twitter, 800.000 στο Facebook. Τα βίντεο που ανεβάζει με ομιλίες και εμφανίσεις του στην τηλεόραση αναπαρήχθησαν πέρυσι 11 εκατομμύρια φορές!

Στο Λονδίνο, θεωρείται ο πιο αμφιλεγόμενος πολιτικός. Αλλά δεν τον νοιάζει. Πίνει σ’ αυτό – δεν λέει ποτέ όχι σε ένα ποτήρι! Στα άμεσα σχέδιά του είναι να συναντήσει τον Ντόναλντ Τραμπ, όταν ο Αμερικανός πρόεδρος θα επισκεφθεί επισήμως τη Βρετανία, τον Ιούλιο.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου