Οι «απειλές» για λύση του Αλβανικού

22/06/18 • 10:38 | UPD 22/06/18 • 10:38

«Διότι δεν είναι πατριωτισμός το μίσος προς τις πατρίδες των άλλων. Δεν είναι πατριωτισμός, όπως είπε και ο υπουργός Εξωτερικών, να επιμένεις στη διατήρηση των εκκρεμοτήτων και στις μεγαλοστομίες. Θυμηθείτε, οι μεγαλοστομίες ήταν αυτές που οδήγησαν τον τόπο σε εθνικές τραγωδίες, όπως στην περίπτωση της Κύπρου».

Γράφει ο Ιάσων Πιπίνης

Η αναφορά του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στο Κυπριακό, κατά την ομιλία του στη Βουλή, σε μια προσπάθεια να υποστηρίξει τη συμφωνία που πέτυχε με τα Σκόπια, δημιουργεί ιδιαίτερα αρνητικούς συνειρμούς. Ο Νίκος Κοτζιάς ήδη έχει «απειλήσει» πως πριν φύγει διακοπές θέλει να λύσει και το Αλβανικό.

Στο υποθετικό σενάριο που η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είχε τη δικαιοδοσία να διαπραγματευτεί με την Τουρκία για να λύσει μόνη της και το Κυπριακό, ο καθένας μπορεί να φανταστεί τι είδους συμφωνία θα έφερναν ο Αλέξης Τσίπρας και ο Νίκος Κοτζιάς. Με τον Πάνο Καμμένο να διαφωνεί βεβαίως, αλλά να εξακολουθεί να στηρίζει την κυβέρνηση. Ευτυχώς, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να αποφασίσει μόνος του για το Κυπριακό. Δυστυχώς, όμως, μπορεί να το κάνει για το Αλβανικό.

Ο ΣΥΡΙΖΑ διαπραγματεύτηκε με τα Σκόπια εν κρυπτώ μια λύση με απίστευτη ελαφρότητα και επιπολαιότητα, χωρίς ουδέποτε να επιδιώξει έστω ένα μίνιμουμ πολιτικής συναίνεσης, τη στιγμή μάλιστα που δεν είχε τη στήριξη ούτε του κυβερνητικού του εταίρου. Παρουσίασε στα κόμματα της αντιπολίτευσης τη συμφωνία τρεις μέρες πριν την υπογράψει στις Πρέσπες, χωρίς να δώσει κανένα περιθώριο βελτίωσης.

Ο Αλέξης Τσίπρας και αρκετά στελέχη της κυβέρνησής του, με μεγάλη δόση κουτοπονηριάς, χρησιμοποίησαν ακόμη και επιχειρήματα των Σκοπιανών για να δείξουν ότι το Μακεδονικό είναι περίπου μια χαμένη υπόθεση. Οπως, για παράδειγμα, ότι η «μακεδονική» γλώσσα παραχωρήθηκε ήδη από το 1977.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που εξέφρασε τη διαφωνία του για τη «μακεδονική γλώσσα» και τη «μακεδονική ιθαγένεια», χαρακτηρίστηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ «ακροδεξιός».

Ο Πάνος Καμμένος, όμως, ενώ είχε τις ίδιες διαφωνίες, ήταν απλά «πατριώτης». «Ακροδεξιοί» και «φασίστες» ήταν για τον ΣΥΡΙΖΑ και όσοι διαδήλωναν έξω από τη Βουλή αλλά και στις Πρέσπες. Με τον Νίκο Κοτζιά, μάλιστα, να αναρωτιέται μπροστά στις κάμερες αν οι διαδηλωτές ξυλοκοπήθηκαν από τα ΜΑΤ επειδή διαμαρτύρονταν «ή ήθελαν να εμποδίσουν τη συμφωνία».

Το πιθανότερο είναι ότι αν η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ πράγματι υλοποιήσει την «απειλή» της και προχωρήσει τις διαπραγματεύσεις με την Αλβανία, θα ακολουθήσει την ίδια διαδικασία που ακολούθησε στο Μακεδονικό. Θα διαπραγματευτεί στα κρυφά, θα ανακοινώσει τη συμφωνία και μετά στη Βουλή θα κουνάει (για μια ακόμη φορά) απόρρητα έγγραφα του υπουργείου Εξωτερικών, σαν να ήταν φέιγ βολάν, προσπαθώντας να πλήξει τη Νέα Δημοκρατία.

Καταγγέλλοντας μάλιστα τον κ. Μητσοτάκη χρησιμοποιώντας τα ίδια λόγια που χρησιμοποίησε στη συζήτηση για το Μακεδονικό: «Εσείς που τόσα χρόνια διαπραγματεύεστε, καταφέρατε ποτέ να τα εξασφαλίσετε αυτά; Ο Νίκος Κοτζιάς σάς είπε τι δίνατε στις διαπραγματεύσεις. Πείτε μας εσείς τι παίρνατε; Πήρατε τίποτα; Ας μιλήσουμε ανοιχτά λοιπόν. Το πρόβλημά σας δεν είναι ότι η συμφωνία είναι κακή. Το πρόβλημά σας είναι ότι έχουμε συμφωνία και -ακόμη χειρότερα για εσάς- ότι αυτή η συμφωνία είναι καλή. Οι μισοί από εσάς δεν θέλατε καμία συμφωνία».

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου