Ο μέγας «παίχτης» που πάντα χάνει!

22/06/18 • 10:27 | UPD 22/06/18 • 10:27

ΤΟΝΟΙ μελάνης χύθηκαν κι άπειρες λέξεις λέχθηκαν, προκειμένου ο Α. Τσίπρας να αποκτήσει την αίγλη του «παίχτη». Και μάλιστα του «παίχτη διεθνούς βεληνεκούς». Κάποιοι δεν δίστασαν να γίνουν και ιερόσυλοι, συγκρίνοντάς τον με τον Α. Παπανδρέου!

  • Save
Γράφει ο Μπάμπης Παπαπαναγιώτου

Ίσως γιατί ο Α. Τσίπρας έχει περάσει αμέτρητες ώρες μπροστά στον καθρέφτη του, ώστε να μιμηθεί τη φωνή του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ. Χορηγοί σ’ αυτό το δύσκολο ομολογουμένως εγχείρημα εγχώρια κι εξωχώρια συμφέροντα κι ένας αμέτρητος στρατός μετακλητών και προθύμων κολάκων από το ελεγχόμενο μιντιακό σύστημα.

ΟΜΩΣ ποτέ τα σχέδια επί χάρτου δεν μπόρεσαν να ξεπεράσουν την πραγματικότητα και κυρίως να μεγαλώσουν το μπόι κάποιου. Ο Α. Τσίπρας είναι ο μέγας «παίχτης», που… χάνει όμως πάντα. Ολες οι μεγάλες διαπραγματεύσεις που έχει κάνει -και είναι αρκετές πια στα 3,5 χρόνια που είναι πρωθυπουργός- αποδείχθηκαν καταστροφικές, αφήνοντας τον «μεγάλο παίχτη»… «ταπί και ψύχραιμο». Η διαπραγμάτευση του πρώτου εξαμήνου του 2015 έχει αποκτήσει μυθικές και παγκόσμιες διαστάσεις, με το Χάρβαρντ να της απονέμει τον τίτλο της χειρότερης διαπραγμάτευσης και το βραβείο της διαπραγμάτευσης προς αποφυγήν. Η ζημιά ήταν πάρα πολύ μεγάλη, αλλά ο «νεαρός παίχτης» είχε ακόμα «μάρκες» μπροστά του.

ΑΡΓΟΤΕΡΑ διαπραγματεύτηκε την εξειδίκευση του τρίτου και βαρύτερου Μνημονίου. Και τι «πέτυχε» εκτός από τα δυσβάσταχτα φορολογικά βάρη, τη νέα περικοπή των συντάξεων και τη μείωση του αφορολογήτου; Την παγκόσμια πρωτοτυπία να καταστήσει τη χώρα του αποικία των δανειστών, υποθηκεύοντας τη δημόσια περιουσία για 99 χρόνια! Κανένας άλλος «παίχτης», πουθενά στον κόσμο, δεν έχει πετύχει κάτι τέτοιο…

ΜΕΤΑ νόμισε ότι «έχει στο τσεπάκι» τον Τ. Ερντογάν και τον προσκάλεσε στην Ελλάδα, σε μια εποχή που ο Σουλτάνος βίωνε την απόλυτη απομόνωση. Η επίσκεψη Ερντογάν εξελίχθηκε σε κανονικό Βατερλώ. Τα Υμια «πέταξαν», το Αιγαίο έγινε ακόμα πιο γκρίζο, η Συνθήκη της Λωζάννης… δεν αισθάνεται και τόσο καλά και δύο Ελληνες στρατιώτες έχουν κλείσει τρεις μήνες στις τουρκικές φυλακές.

ΕΙΧΕ έρθει όμως η ώρα, υπακούοντας τα διεθνή κελεύσματα, να κάνει τη «μεγάλη κίνηση» του παγκόσμιου παίχτη: Να «λύσει» το Σκοπιανό. Κι εκεί φάνηκε εντελώς η πολιτική ανυπαρξία του «παίχτη». Εδωσε «τα πάντα όλα», δηλαδή ό,τι ήθελε η ΠΓΔΜ, παίρνοντας ουσιαστικά το… όνομα ενός αεροδρομίου κι ενός δρόμου. Πάνω στη μεγάλη «χασούρα» και συνειδητοποιώντας ότι η λαϊκή αντίδραση ήταν πολύ πιο μεγάλη απ’ ό,τι αλαζονικώ τω τρόπω υποτίμησε, έκανε τη μεγάλη «μπλόφα»: Novartis. Το «τραπέζι» μετά τον αρχικό αιφνιδιασμό -πως λέει «ρέστα»; τι χαρτί κρατάει;-λύθηκε στα γέλια: Είπε «τα βλέπω» και ο Α. Τσίπρας κρατούσε ένα «εξάρι». Πάλι «ταπί», αλλά όχι ψύχραιμος αυτή τη φορά…

ΣΑΝ ΜΕΓΑΛΟΣ «παίχτης» που νόμιζε ότι είναι, έπαιξε «κάτω από το τραπέζι». Εκανε ένα κουβάρι το Σκοπιανό με το χρέος. Η «ζαριά» άξιζε, γιατί το άλλο «χαρτί» που εμφάνισε -η «καθαρή έξοδος»- αποδείχθηκε «σημαδεμένο». Οι δανειστές τού «τράβηξαν τα αφτί» και η στιγμή ήταν οριακή. Ο «συμπαίκτης» του, άλλωστε, που ειδικεύεται σε άλλο άθλημα -τη ρουλέτα- του είχε ξεκαθαρίσει ότι δεν στηρίζει λύση για το Σκοπιανό. Το χρέος μπλέχτηκε με το Σκοπιανό. Το οποίο στο μεταξύ αποδείχθηκε το μοιραίο λάθος του Α. Τσίπρα. Οπως προκύπτει όμως και από το χθεσινό Γιούρογκρουπ, κάτι «ψιλά» πήρε για το χρέος. Πολύ λίγα για να «ρεφάρει» όλα όσα έχει χάσει τόσο καιρό. Η λύση(;) δεν είναι για πέταμα, αλλά ούτε για πανηγυρισμούς. Και σίγουρα δεν φτάνει ούτε από χιλιάδες μίλια μακριά το ανεκτίμητο «κόστος» του εθνικού θέματος, των 99 χρόνων δέσμευσης της δημόσιας περιουσίας και των 100 δισ. του πρώτου εξαμήνου του 2015.

ΚΙ ΟΠΩΣ συμβαίνει σ’ αυτές τις περιπτώσεις, όταν έχεις «λίγα» μπροστά σου και σε έχουν πάρει χαμπάρι για τα καλά πόσο «ατζαμής» είσαι, τα «κοράκια» θέλουν να σου τα πάρουν όλα. Η Α. Μέρκελ, που 2,5 χρόνια του «έφερνε τα ποτά» και του έκανε ανέξοδα «κοπλιμέντα», φαίνεται ότι του ζητά και τα «κέρματα» που του έχουν μείνει στην τσέπη του. Του ζητά να μετατρέψει την Ελλάδα (μαζί με την Ιταλία, τα Σκόπια -να γιατί η πρεμούρα-, την Αλβανία και το Κόσοβο) σε «αποθήκη προσφύγων»! Να επιστραφούν στις χώρες πρώτης εισόδου πρόσφυγες που έχουν πάρει άσυλο κι έχουν πάει στη Γερμανία ή σε άλλες χώρες της Κεντρικής ή της Βόρειας Ευρώπης. Με αντάλλαγμα πάλι κάτι «ψιλά». Και προκειμένου η Α. Μέρκελ να ξεπεράσει τους ισχυρούς κλυδωνισμούς που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση της και η ίδια να παραμείνει καγκελάριος.

«ΠΑΙΧΤΗΣ» λοιπόν ο Α. Τσίπρας. Πολιτικός τζογαδόρος εκ πεποιθήσεως και εκ κατασκευής. Αλλά από τους «παίχτες» οι οποίοι μόνο χάνουν. Κάτι που αναμένεται να διαπιστωθεί και στις κάλπες των επόμενων εκλογών, όπου αναμένεται να «εξαργυρωθούν» οι «μάρκες» των «μεγάλων επιτυχιών» του…

Όταν μιλά η πραγματικότητα

Το ξαναγράφω: Οι κρεμάλες, τα γιούχα, οι προπηλακισμοί και πολύ περισσότερο η βία κατά πολιτικών προσώπων είναι απαράδεκτα και απολύτως καταδικαστέα. Τελεία! Υπάρχει όμως και η πραγματικότητα: Την ώρα που συνεχίζονται αυτού του είδους οι αντιδράσεις εναντίον βουλευτών και στελεχών των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. κυρίως στη Β. Ελλάδα, ο Κ. Μητσοτάκης χθες περιόδευσε στο Κιλκίς. Μια πόλη με ιδιαίτερο φορτίο για το Σκοπιανό. Ουδείς αντέδρασε αρνητικά. Αντιθέτως, έγινε δεκτός με θερμές εκδηλώσεις. Δύο είναι -μεταξύ άλλων- τα συμπεράσματα:

1. Οι πολίτες μετά από 8 δραματικά χρόνια και 3,5 χρόνια ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. αρχίζουν να «ξεθολώνουν». Αρχίζουν να αντιλαμβάνονται τις διαφορές. Και να ξεχωρίζουν το ήθος, την ειλικρίνεια, την υπευθυνότητα και την πολιτική εντιμότητα.

2. Η επίμονη προπαγάνδα του Μ. Μαξίμου, ότι δήθεν «και οι άλλοι τα ίδια έκαναν ή θα έκαναν», πέφτει με κρότο στο κενό. Κι αυτό όπως και να το δει κανείς, ανεξαρτήτως κομματικών πεποιθήσεων, δημιουργεί την αισιοδοξία ότι κάτι αλλάζει στη χώρα.

ΑΝ.ΕΛ.: Χωρίς κόμμα και ηθικό…

Πολύ βαρύ ήταν το κλίμα στην προχθεσινή συνεδρίαση της Κ.Ο. των ΑΝ.ΕΛ., στην οποία συμμετείχαν και υψηλόβαθμα κομματικά στελέχη. Οπως λένε οι πληροφορίες, διαπιστώθηκε ότι μόνο σε 4 μέρες (από τις Πρέσπες) οι ΑΝ.ΕΛ. έχουν χάσει ήδη πάνω από το 40% των οργανώσεών τους, σχεδόν παντού, αλλά κυρίως στη Β. Ελλάδα. Οργανώσεις που διαλύθηκαν ήδη από τις μαζικές αποχωρήσεις στελεχών και μελών.

Το δεύτερο στοιχείο που έχει ενδιαφέρον από τη συνεδρίαση είναι η έντονη ανησυχία που εξέφρασαν βουλευτές και στελέχη στον Π. Καμμένο. «Δεν θα μπορούμε να πάμε το καλοκαίρι στα χωριά μας», φέρονται να είπαν αρκετοί. Ενώ, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, δεν έλειψαν και κάποιοι που εξέφρασαν φόβο και για «πιο βίαιες αντιδράσεις»…

Η πανελλαδική συνεδρίαση της 1ης Ιουλίου αναμένεται να είναι πολύ κρίσιμη. «Ακόμα και για τη συνέχιση της παρουσίας των ΑΝ.ΕΛ. στην κυβέρνηση ή και την ενότητα του κόμματος», όπως έλεγε χαρακτηριστικά γνωστός βουλευτής των ΑΝ.ΕΛ…

Απορίες

1. Εντάξει, ο Σώρρας μπήκε φυλακή. Τα 600 δισ. τα έφερε;

2. Κύριε Μουζάλα, αφού ξέρετε τη λύση του μεταναστευτικού -…«να σταματήσουν οι πόλεμοι»- γιατί δεν την υλοποιήσατε;

Από την στήλη «ΔΙΑ ΤΑΥΤΑ» στην έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

Copy link
Powered by Social Snap