Τον λαϊκισμό πολλοί αγάπησαν, τους λαϊκιστές κανείς

22/06/18 • 10:19 | UPD 22/06/18 • 10:19

Ο Πάνος Καμμένος βλέπει θεωρίες συνωμοσίας πίσω από τις αποδοκιμασίες των ΑΝ.ΕΛ. και ο Δημήτρης Τζανακόπουλος μετρά… πέντε-έξι μέλη της Ν.Δ. και της Χρυσής Αυγής που δημιουργούν σκηνικό έντασης.

Γράφει η Δέσποινα Κονταράκη*

Είναι προφανώς τόσο ικανοποιημένοι αμφότεροι από την πολιτική τους, που αδυνατούν να δουν το κύμα οργής που έχει φουσκώσει στην κοινωνία εναντίον τους. Μέγα λάθος, διότι όσο ο κόσμος νιώθει ότι τον υποτιμούν και τον κοροϊδεύουν τόσο περισσότερο θυμώνει και αντιδρά.

Το θέμα βέβαια είναι με ποιον τρόπο δείχνει την αντίδρασή του. Οι συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας είναι λογικές, αυτονόητες και ουδείς μπορεί να τις καπελώσει ή να τις αμαυρώσει αποδίδοντάς τους ακροδεξιές ταμπέλες, όπως επιχειρεί τώρα η κυβέρνηση. Ωστόσο, οι επιθετικές ενέργειες, οι προπηλακισμοί και οι απειλές δεν ωφελούν κανέναν, αντιθέτως γυρίζουν τη χώρα πολλές δεκαετίες πίσω.

Αν και τον λαϊκισμό πολλοί αγάπησαν, τους λαϊκιστές κανείς. Αυτό θα έπρεπε να το έχουν καταλάβει πολύ καλά οι Ελληνες πολιτικοί και ειδικά οι κυβερνώντες, οι οποίοι έχτισαν την πολιτική τους καριέρα κάνοντας αυτό ακριβώς που τώρα καταδικάζουν. Εκμεταλλεύτηκαν στο έπακρον το σοκ της ελληνικής κοινωνίας, η οποία είδε εν μια νυκτί να χάνει όλα όσα θεωρούσε μέχρι τότε δεδομένα: έναν αξιοπρεπή μισθό, το δικαίωμα στην εργασία, την οικογενειακή ασφάλεια, το κοινωνικό κράτος.

Το αρχικό σοκ των Μνημονίων μετατράπηκε σε μια μόνιμη πηγή οργής και δυσαρέσκειας, που οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ φρόντιζαν να κρατούν μονίμως γεμάτη με λαϊκά δικαστήρια, συγκεντρώσεις αγανακτισμένων, κραυγές για προδότες και γερμανοτσολιάδες. Τώρα, προσπαθούν να ξαναβάλουν το τζίνι στο μπουκάλι.

Οπως όμως λέγαμε τότε, ότι κανείς δεν πρέπει να χαϊδεύει τα αφτιά του λαϊκισμού ούτε να δικαιολογεί τη βία στο όνομα της λαϊκής δικαιοσύνης, αυτό ακριβώς λέμε και τώρα. Η αξιωματική αντιπολίτευση διαχωρίζει τη θέση της από τις ακραίες φωνές και πολύ καλά κάνει.

Ο δημόσιος διάλογος, όσο έντονος και αν είναι, πρέπει να γίνεται με πολιτικά επιχειρήματα και όχι με άναρθρες κραυγές και απειλές βίας. Τώρα που η χώρα βρίσκεται σε ιστορική καμπή στα εθνικά και στα οικονομικά θέματα, είναι η ευκαιρία να ξεχωρίσει η ήρα από το στάρι. Για αυτό και πρέπει όλοι να εμπεδώσουν καλά αυτό που είπε ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ. Κωστής Χατζηδάκης στη Βουλή, λίγο μετά το παραλήρημα Μπαρμπαρούση: «Μπορεί να διαφωνούμε έντονα αλλά δεν μπορούμε να αμφισβητούμε το δημοκρατικό πολίτευμα, το οποίο είναι κατάκτηση του ελληνικού λαού. Εμείς είμαστε και θα είμαστε απέναντι στην κυβερνητική πλειοψηφία στο θέμα των Σκοπίων.

Κόσμος που ανήκει στη Ν.Δ. κατεβαίνει και θα κατέβει στα συλλαλητήρια να διαμαρτυρηθεί εναντίον της κυβερνητικής πολιτικής αλλά ο κόσμος της Ν.Δ. είναι Ελληνες δημοκράτες που στηρίζουν τη δημοκρατία μας και την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας». Και συνέστησε αυτοσυγκράτηση σε όλους τους συναδέλφους του για τις δύσκολες μέρες που έρχονται.

*Η Δέσποινα Κονταράκη είναι αρχισυντάκτρια του Ελεύθερου Τύπου

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου