Έφτασε η στιγμή που δεν τους πιστεύει πια κανείς

22/06/18 • 10:09 | UPD 22/06/18 • 10:09

Η ρήση του Αβραάμ Λίνκολν έχει μείνει στην Ιστορία. «Μπορείς να κοροϊδεύεις πολλούς για λίγο ή μπορείς να κοροϊδεύεις λίγους για πολύ αλλά δεν μπορείς να τους κοροϊδεύεις όλους για πάντα».

Γράφει ο Πάνος Αμυράς*

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. έχει φτάσει στο σημείο που δεν τους πιστεύει πλέον κανείς επιβεβαιώνοντας τον κανόνα και διαψεύδοντας το καυστικό σκίτσο του «Αρκά», που έγραφε ότι ο Λίνκολν έγραφε αυτά τα λόγια επειδή δεν είχε επισκεφθεί την Ελλάδα.

Τσίπρας και Καμμένος χρησιμοποίησαν κάθε ψέμα προκειμένου να ανέλθουν στην εξουσία και να διατηρηθούν σε αυτήν. Το τι έχουν πει δεν περιγράφεται.
«Θα σκίσω τα Μνημόνια, θα καταργήσω τον ΕΝΦΙΑ, θα αυξήσω τους μισθούς, θα ξαναδώσω 13η σύνταξη», δεσμευόταν ο Τσίπρας ενώ ο συγκυβερνήτης του ορκιζόταν ενώπιον Θεού και λαού ότι δεν θα διστάσει να ρίξει «τον Σαμαρά, τον Βενιζέλο και τον Τσίπρα εάν επιχειρούσαν να δώσουν το όνομα της Μακεδονίας».

Και οι δύο υιοθέτησαν σκληρή ρητορική απέναντι στους πολιτικούς τους αντιπάλους εκτοξεύοντας κατηγορίες για «προδοσίες», «εγκλήματα» και ξεπουλήματα. Στο τέλος του 2014 κατασκεύασαν θεωρίες συνωμοσίας περί εξαγοράς βουλευτών των ΑΝ.ΕΛ. προκειμένου να ψηφίσουν Πρόεδρο της Δημοκρατίας τον κ. Σταύρο Δήμα ενώ όταν ανέλαβαν την εξουσία επιστράτευσαν διχαστικά κηρύγματα με μοναδικό σκοπό να κρατήσουν τις καρέκλες τους.

Ομως κάποτε φτάνει η ώρα της παλίρροιας και όλοι μπορούν να διακρίνουν ποιος κολυμπάει γυμνός. Οι ΑΝ.ΕΛ. διαλύονται στα εξ ων συνετέθησαν. Στελέχη τους παραιτούνται σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα καταγγέλλοντας την ηγεσία του κόμματος και ζητώντας συγγνώμη από τους ψηφοφόρους που τους παγίδευσαν. Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, που κάποτε πρωτοστατούσαν στις διαδηλώσεις και τις διαμαρτυρίες κατά των «πουλημένων», τώρα δεν μπορούν να βγουν από τα γραφεία τους.

Το παράδοξο είναι ότι στο Μαξίμου δεν έχουν καταλάβει τι έχει συμβεί και προσπαθούν να παραπλανήσουν τους πολίτες χρησιμοποιώντας ακόμη μεγαλύτερα ψέματα. Για παράδειγμα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, που μάλλον θα μείνει στην Ιστορία ως ο πιο εμπαθής της Μεταπολίτευσης, ανακάλυψε ότι τα επεισόδια κατά των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ τα οργανώνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Οι συριζαίοι, που όταν έπεφτε θύμα ξυλοδαρμού ο Κωστής Χατζηδάκης έλεγαν ότι «βία είναι τα Μνημόνια που φέρνουν», τώρα επινοούν νέες θεωρίες συνωμοσίας, που είναι χειρότερες από τις προηγούμενες.

Όσο για τις καταγγελίες του Π. Καμμένου ότι πίσω από τις αποχωρήσεις στελεχών του υπάρχει σχέδιο εξαγοράς τους, πλέον προκαλούν θυμηδία. Το παραμύθι το έχαψαν οι ψηφοφόροι του στα τέλη του 2014 με Λάκη και Χαϊκάλη, τώρα όμως αυτό που γνωρίζουν είναι ότι έδωσε το στιλό για να υπογράψει ο Τσίπρας τη συμφωνία των Πρεσπών.

Με ψέματα ανέβηκαν στην εξουσία, στο βούρκο της ψευδολογίας θα βυθιστούν μέχρι τέλους. Ο,τι κι αν λένε δεν τους πιστεύει κανείς και αυτή είναι η χειρότερη τιμωρία για κάθε πολιτικό.

Σε κίνδυνο η ονομασία των Μακεδονικών προϊόντων

«Δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα από τη συμφωνία με τα Σκόπια, θα μπούμε στις διαδικασίες πιστοποίησης και κατοχύρωσης των σημάτων επιχειρήσεων και προϊόντων», τόνισε χθες σε εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη ο υφυπουργός Οικονομίας Στέργιος Πιτσιόρλας προσπαθώντας να καθησυχάσει τους επιχειρηματίες της Βορείου Ελλάδος που χρησιμοποιούν επωνυμίες με όρους σχετικά με τη Μακεδονία.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι εντός των επόμενων ημερών θα υπάρξει ενημέρωση για τις συγκεκριμένες διαδικασίες που προωθούνται από το υπουργείο ενώ παρέθεσε στοιχεία σύμφωνα με τα οποία στην Ελλάδα έχουμε για εσωτερική χρήση 64 κατοχυρώσεις σημάτων και προϊόντων από μακεδονικές επιχειρήσεις, 10 για ευρωπαϊκή χρήση και καμία για διεθνή. Αντίστοιχα στην ΠΓΔΜ τα ανάλογα νούμερα αφορούν σε 137 για εσωτερική χρήση, καμία για την Ευρώπη και δύο για διεθνή.

Το πρόβλημα είναι ότι η συμφωνία των Πρεσπών αναφέρει πως αυτές οι διαφορές θα επιλυθούν μέσω κοινών επιτροπών και όσο κι αν καθησυχάζει τους επιχειρηματίες ο κ. Πιτσιόρλας η επωνυμία των μακεδονικών προϊόντων δεν είναι δεδομένη.

*O Πάνος Αμυράς είναι ο διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

Copy link
Powered by Social Snap