Ο βάτραχος και ο σκορπιός

21/06/18 • 10:35 | UPD 21/06/18 • 10:35

Είχε δίκιο χθες ο Νίκος Τόσκας λέγοντας ότι το μεγάλο πρόβλημα δεν είναι στα Εξάρχεια, αλλά στη Δυτική Αττική.

Γράφει η Δέσποινα Κονταράκη*

Για την ακρίβεια, είχε εν μέρει δίκιο, διότι το μεγάλο πρόβλημα είναι και στη Δυτική Αττική και στις πανεπιστημιουπόλεις και στα γήπεδα και στα Εξάρχεια. Τα «άβατα» αυξάνονται και πληθαίνουν, όσο αυξάνεται η ανοχή σε συγκεκριμένου είδους βίας. Διότι κακά τα ψέματα, αυτό το αίσθημα έχουν πλέον οι πολίτες: Ότι η κυβέρνηση πασχίζει με το ζόρι να αντιδράσει σε παραβατικότητα τύπου Ρουβίκωνα και σε ό,τι σχετίζεται με το άσυλο, ενώ κατά βάθος δεν θέλει.

Είναι σαν εκείνη την ιστορία του βάτραχου που κουβαλά στην πλάτη του το σκορπιό και προσπαθούν να περάσουν το ποτάμι. Ο σκορπιός ξέρει πως αν κεντρίσει το βάτραχο, θα πνιγεί και ο ίδιος. Το κάνει όμως, και όταν ο βάτραχος λίγο πριν βουλιάξουν τον ρωτάει «γιατί», ο σκορπιός απαντά πως δεν μπορούσε να πάει κόντρα στη φύση του.

Ο ΣΥΡΙΖΑ πολύ πριν γίνει κυβέρνηση, αλλά αρκετό καιρό μετά που έγινε, υποστήριζε την κατάργηση των ΜΑΤ, τον αφοπλισμό των αστυνομικών και διάφορα άλλα τέτοια που έδειχναν ότι η επαφή του με την πραγματικότητα ήταν εκτός σύνδεσης. Τριάμισι χρόνια μετά, ακόμα παλεύει να αποτινάξει τις ιδεοληψίες του, αλλά τελικά δεν μπορεί να πάει κόντρα στη φύση του.

Η χθεσινή πρωτοβουλία της ΠΟΑΣΥ, της ομοσπονδίας των αστυνομικών υπαλλήλων, να πραγματοποιήσει ειδική σύσκεψη για τη δημόσια τάξη και για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αστυνομικοί, και κυρίως οι στατικές δυνάμεις που δέχονται βροχή από επιθέσεις και από τύχη μέχρι σήμερα δεν είχαμε θανάσιμο τραυματισμό, μόνο ως θετική μπορεί να χαρακτηριστεί.

Με εκπροσώπους από τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου και με τη συμμετοχή της πολιτικής και φυσικής ηγεσίας της Ελληνικής Αστυνομίας -ο υπουργός πάντως δεν παρέστη-, έγινε μια γόνιμη συζήτηση και αναδείχθηκαν οι ελλείψεις που υπάρχουν σε αστυνομικό προσωπικό και υποδομές.

Πέραν τούτου, όμως, ουδέν. Το ηθικό δίδαγμα είναι ότι όσες διακομματικές συναντήσεις ή και επιτροπές στη Βουλή και αν γίνουν, το πρόβλημα δεν θα αντιμετωπιστεί αν δεν υπάρξει η πολιτική βούληση και αν δεν δοθούν σαφείς, ξεκάθαρες πολιτικές εντολές. Τις εντολές αυτές δεν μπορεί να τις δώσει η αντιπολίτευση, παρά μόνο η ηγεσία του αρμόδιου υπουργείου.

*Η Δέσποινα Κονταράκη είναι αρχισυντάκτρια του Ελεύθερου Τύπου

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου