Έμαθαν ότι υπογράφουμε…

21/06/18 • 10:23 | UPD 21/06/18 • 10:23

Το μήνυμα που έστειλε η κυβέρνηση υπογράφοντας το κείμενο των Πρεσπών είναι ευδιάκριτο σε όλους τους ενδιαφερόμενους και μη.

Γράφει ο Πάνος Αμυράς*

Η Ελλάδα παραχώρησε όνομα, γλώσσα και εθνότητα στους γείτονες χωρίς κανένα ουσιαστικό αντάλλαγμα και με διαδικασίες-εξπρές. Ηδη ο πρωθυπουργός των Σκοπίων Ζόραν Ζάεφ ανέπτυξε στο Κοινοβούλιο της χώρας του τα πλεονεκτήματα της συμφωνίας δηλώνοντας ότι επιτέλους αναγνωρίστηκε το «μακεδονικό έθνος».

Ο γραμματέας του ΝΑΤΟ ετοιμάζεται στα μέσα Ιουλίου να υποδεχθεί στους κόλπους της Συμμαχίας τη «Βόρεια Μακεδονία» και η τουλάχιστον περίεργη οργάνωση «Ουράνιο Τόξο» συνεχίζει τις προκλήσεις ζητώντας αναγνώριση της «μακεδονικής μειονότητας».

Για τους λόγους αυτούς ορθώς ο τομεάρχης Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας Γιώργος Κουμουτσάκος ζητάει ενημέρωση από το ΥΠΕΞ για το περιεχόμενο της συμφωνίας που έχει προαναγγείλει ο Ν. Κοτζιάς για το Αλβανικό πριν έχουμε και άλλη ανεπανόρθωτη βλάβη για τα εθνικά μας συμφέροντα. Οι διμερείς σχέσεις με την Αλβανία απαιτούν λεπτούς χειρισμούς λόγω ΑΟΖ και όχι άλλες ατζαμοσύνες όπως συνέβη με το Σκοπιανό.

Είναι σαφές ότι μετά τις Πρέσπες δεν υπάρχει καμία εμπιστοσύνη στους χειρισμούς της κυβέρνησης για τα εθνικά μας θέματα. Ο Τσίπρας δεν έχει καμία αντίρρηση να υπογράφει και τραπεζομάντηλα προκειμένου να παραμείνει στην εξουσία.

Και η παράδοσή του είναι φανερή στο ζήτημα του προσφυγικού. Η καγκελάριος Μέρκελ, η οποία στη χώρα της κλονίζεται πολιτικά λόγω των πιέσεων που δέχεται από τους Χριστιανοκοινωνιστές για το μεταναστευτικό, συγκαλεί την Κυριακή μίνι σύνοδο κορυφής με τη συμμετοχή της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Αυστρίας και της Ελλάδας.

Σύμφωνα με το καλά ενημερωμένο ρεπορτάζ του οικονομικού site www.euro2day.gr που επικαλείται πηγές της Κομισιόν, ο πρωθυπουργός εξέφρασε πρώτος τη θέληση να συμμετάσχει σε αυτή τη Σύνοδο χωρίς καν να γνωρίζει την ατζέντα! Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η Μέρκελ επιδιώκει να διώξει πρόσφυγες από τη Γερμανία και αυτό θέλει να το επιτύχει με διμερείς συμφωνίες με την Ελλάδα και την Ιταλία.

Εως τώρα η πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης ήταν οι πρόσφυγες να λαμβάνουν βίζα εισόδου από τις χώρες εισόδου, όπως είναι η Ελλάδα, και μετά μέσω των ποσοστώσεων να κατευθύνονται στη χώρα της προτίμησής τους όπως σε Γερμανία κ.λπ. Η Μέρκελ επιθυμεί να αλλάξει αυτή η φόρμουλα και με την ανοχή Γιούνκερ και Μακρόν να συμφωνήσει σε διμερές επίπεδο ότι οι πρόσφυγες θα πρέπει να κατοικήσουν εκεί όπου μπαίνει η πρώτη σφραγίδα της βίζας εισόδου.

Μάλιστα, η καγκελάριος για να κάνει πιο «ελκυστική» την πρότασή της θα προσφέρει καλύτερη λύση για το χρέος!

Μετά την οικονομία όπου η διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. ήταν καταστροφική για τη χώρα, τώρα ο κ. Τσίπρας ετοιμάζεται να βάλει υπογραφές για τις ελληνοαλβανικές σχέσεις και το μεταναστευτικό.

Το παραμύθι δεν έχει δράκο

Τα μηνύματα που έρχονται στην εφημερίδα από όλη τη Βόρεια Ελλάδα είναι ότι η κατάσταση πραγματικά βράζει μετά τις υπογραφές της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. Στελέχη των ΑΝ.ΕΛ. παραιτούνται μαζικά και μάλιστα με ανακοινώσεις τους στα τοπικά μέσα της Μακεδονίας και της Θράκης ζητούν κυριολεκτικά συγγνώμη που δεν απέτρεψαν τη συμφορά των Πρεσπών. Χθες ο πρόεδρος των ΑΝ.ΕΛ. επανέλαβε τη θεωρία περί «εξαγοράς βουλευτών και στελεχών» αλλά πλέον δεν πείθει κανέναν. Οι αντιδράσεις στο εσωτερικό του κόμματος προκλήθηκαν από το περιεχόμενο της συμφωνίας και όχι από «παραμύθια» που δεν έχουν και δράκο. Όλοι είναι αντιμέτωποι με τις συνέπειες των πράξεών τους.

Ισχυρότερη η Ν.Δ.

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. όχι μόνο δεν έπεσε στην παγίδα που είχε στήσει το Μαξίμου με επίκεντρο το Σκοπιανό αλλά αντιθέτως με τις αποφάσεις που έλαβε εντός και εκτός Βουλής ενίσχυσε την παράταξη, που μπαίνει στην τελική ευθεία προς τις κάλπες ωθούμενη από ένα ισχυρό κοινωνικό και πολιτικό ρεύμα. Οι πολίτες κατάλαβαν ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. δεν είναι επικίνδυνη μόνο στην οικονομία αλλά και στα εθνικά μας θέματα. Ο κ. Τσίπρας με την ανοχή Καμμένου χτύπησε «νεύρο» στην κοινωνία υπογράφοντας τη συμφωνία των Πρεσπών και αυτό δεν θα το συγχωρέσει η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών. Μπορεί ο Τζανακόπουλος να βαφτίζει «ακροδεξιούς» όσους αντιδρούν αλλά μάλλον έχει χάσει πια την ικανότητα να κατανοεί τις ευαισθησίες των πολιτών για το ζήτημα της Μακεδονίας.

*O Πάνος Αμυράς είναι ο διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

Copy link
Powered by Social Snap