Η αποκάλυψη της ωμής συναλλαγής

20/06/18 • 10:30 | UPD 20/06/18 • 10:30

Η ΚΟΥΡΤΙΝΑ τραβήχτηκε κι άρχισε να αποκαλύπτεται το παζάρι που γινόταν επί τόσους μήνες. Από τη μια ο «σκυφτός» Α. Τσίπρας να δίνει Σκόπια και από την άλλη η Α. Μέρκελ να μετρά πόση ελάφρυνση χρέους θα του δώσει.

Γράφει ο Μπάμπης Παπαπαναγιώτου

Ίσως μαζί και με κάτι άλλο. Ίσως την αύξηση του κατώτατου μισθού, όπως λένε κάποιες πληροφορίες από τις Βρυξέλλες.

Η ΑΓΩΝΙΩΔΗΣ προσπάθεια της κυβέρνησης να πείσει ότι δεν έχει συναλλαγή «Σκοπιανό έναντι χρέους» είναι απολύτως δικαιολογημένη, αλλά εξαιρετικά αναποτελεσματική. Ο Ν. Κοτζιάς στην προσπάθειά του να διασκεδάσει τις εντυπώσεις χρησιμοποίησε το… αμάχητο επιχείρημα, «μα δεν δώσαμε τίποτα για να πάρουμε κάτι». Κι όμως, ο υπ. Εξωτερικών, όπως και ο κάθε πολίτης γνωρίζουν ότι δόθηκαν και μάλιστα πολλά: εθνότητα, γλώσσα και μια διπλή ονομασία βαφτισμένη erga omnes. Ουσιαστικά δόθηκαν σχεδόν όλα όσα ήθελε η ΠΓΔΜ. Το «επιχείρημα» του Ν. Κοτζιά πήγε αδιάβαστο…

ΚΑΙ ΔΕΝ είναι μόνο αυτό που κατήγγειλε ο Δ. Καμμένος -και ουσιαστικά ουδέποτε διαψεύστηκε από τους ΑΝ.ΕΛ.- ή αυτό που φαίνεται. Είναι και οι «μαρτυριάρηδες» οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, που το λένε σχεδόν ανοιχτά: Η τελική διαπραγμάτευση για το τυπικό τέλος του προγράμματος και τη διευθέτηση του χρέους γίνεται με «άλλο αέρα» μετά την επίτευξη της συμφωνίας με τα Σκόπια. Η Α. Μέρκελ μάλιστα το είπε ακόμα πιο καθαρά, «ελπίζω αύριο στο Γιούρογκρουπ να τελειώσουμε με την Ελλάδα». Το ομολογεί όμως εμμέσως πλην σαφώς και η ίδια η κυβέρνηση… διαψεύδοντας: «Είναι εντελώς διαφορετικό να διαπραγματεύεσαι με μια χώρα που λύνει προβλήματα», λέει η ίδια για τον εαυτό της.

Η ΕΙΚΟΝΑ καθαρίζει και στο αυριανό Γιούρογκρουπ θα ξεκαθαρίσει εντελώς. Το δίδυμο Τσίπρα-Κοτζιά με χορηγό τον Π. Καμμένο κοστολόγησαν το εθνικό θέμα σε τιμή ευκαιρίας και το παρέδωσαν έναντι ευτελούς αντιτίμου. Κι έτσι αποκαλύφθηκε και τι εννοούσε το… υποψήφιο Νόμπελ, όταν έλεγε ότι «νιώθω σαν σκακιστής που παίζω σε δύο σκακιέρες». Η μία υποτίθεται ήταν το Σκοπιανό και η άλλη το χρέος και οι μεταμνημονιακές υποχρεώσεις. Μόνο που αποδεικνύεται ότι η σκακιέρα ήταν μία και ο σκακιστής αδίστακτος και πολύ μέτριος παίκτης.

ΑΥΤΟ εξηγεί ίσως και γιατί κόπασαν απότομα οι πανηγυρισμοί για τη «σπουδαία συμφωνία» και γιατί το Μ. Μαξίμου άρχισε την «παλιά του τέχνη κόσκινο», την ανατολικογερμανικής προελεύσεως προπαγάνδα. Επειδή τα εγχώρια φιλικά μέσα τύπου «Ντοκουμέντο» έχουν χάσει κάθε ίχνος αξιοπιστίας και σοβαρότητας, κατέφυγαν σε μια έγκυρη γερμανική εφημερίδα, τη «FAZ», η οποία σε ρεπορτάζ της εμφανίζει τον Κ. Μητσοτάκη δήθεν να έχει δεσμευτεί ότι ως πρωθυπουργός δεν θα ακύρωνε τη συμφωνία για το ονοματολογικό, αφήνοντας να εννοηθεί ότι έχει συμφωνήσει να κάνει τα «στραβά μάτια».

Παρότι η διάψευση της Ν.Δ. ήταν απόλυτη και κατηγορηματική, οι προπαγανδιστικοί δίαυλοι του Μ. Μαξίμου συνεχίζουν να παίζουν τον ίδιο μονότονο σκοπό. Χθες κατέστη ακόμα πιο σαφές: Η Ν.Δ. είτε η κύρωση της συμφωνίας έρθει σε αυτή τη Βουλή ή στην επόμενη δεν πρόκειται να την ψηφίσει. Η δήθεν «πονηριά» της «παρέας του Μαξίμου» έγκειται στο ότι η Ν.Δ. ως υπεύθυνο και σοβαρό κόμμα, εφόσον η κύρωση γίνει από την παρούσα Βουλή χωρίς τη δική της ψήφο, δεν μπορεί αύριο ως κυβέρνηση να την ακυρώσει. Δεν μπορεί να ευτελίσει το κύρος της χώρας και να καταλύσει τη συνέχεια του κράτους. Αυτό όμως είναι εντελώς άλλο. Το Μ. Μαξίμου, αισθανόμενο το βάρος του «βουνού» που το έχει πλακώσει μετά τις Πρέσπες, προσπαθεί να δημιουργήσει την εντύπωση ότι «τελικά και η Ν.Δ. το ίδιο θα κάνει».

ΕΙΝΑΙ όμως τόσο κακοστημένη κι αυτή η προπαγανδιστική προσπάθεια, που καταρρέει γρήγορα. Γι’ αυτό και η κυβέρνηση δεν θέλει οι διαδικασίες στα Σκόπια να προχωρήσουν τόσο γρήγορα, ώστε να μη χρειαστεί να δοκιμαστεί αν διαθέτει στη Βουλή την απαιτούμενη πλειοψηφία, ώστε να κυρωθεί η συμφωνία. Γιατί ξέρει ότι η Ν.Δ., όπως και η ΔΗ.ΣΥ. θα την καταψηφίσουν. Κι αν ο Π. Καμμένος εννοεί κάτι απ’ αυτά που λέει -γιατί μέχρι στιγμής έχει αποδείξει ότι δεν εννοεί τίποτα-, τότε ο πρωθυπουργός θα καταφύγει στα «διαθέσιμα» από τα «αζήτητα» που έχουν απομείνει, είτε σε μέρος του Ποταμιού είτε σε γυρολόγους ανεξάρτητους είτε στους πολύ πρόθυμους κάποιων ΑΝ.ΕΛ., που έγιναν αριστεροί στα πίσω πίσω…

Η εικόνα της αποδοκιμασίας

Είχε δίκιο ο Α. Τσίπρας σε αυτό που είχε πει, όταν ήταν ακόμα αυταπατημένος και «αριστερός: «Δεν θα μπορείτε να βγείτε από τα σπίτια σας». Μόνο που το είπε για τους Σαμαροβενιζέλους, αλλά ποτέ δεν φαντάστηκε ότι το έλεγε για τον εαυτό του και τους υπουργούς του. Μόνο τις τελευταίες 48 ώρες: Η Ε. Κουντουρά έφυγε κακήν κακώς από τα Χανιά εν μέσω αποδοκιμασιών και ακύρωσε τις προγραμματισμένες συναντήσεις της. Ο αγροτοσυνδικαλιστής και βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Παπαδόπουλος πήγε να μιλήσει σε εκδήλωση για τα αγροτικά, αλλά αποδοκιμάστηκε τόσο πολύ για τη «Βόρεια Μακεδονία», που αναγκάστηκε να κατέβει από το βήμα και να αποχωρήσει από την εκδήλωση.

Ο Στ. Κοντονής και η Θ. Τζάκρη γιουχαΐστηκαν εις διπλούν και στα Γιαννιτσά και στην Εδεσσα και μάλιστα αγρίως. Πάλι λόγω της συμφωνίας. Φυγαδεύτηκαν από την αστυνομική συνοδεία τους, ευτυχώς χωρίς άλλα έκτροπα, αλλά τα άκουσαν για τα καλά. Η εικόνα είναι σαφής πλέον: Η κυβέρνηση πνίγεται στα νερά των Πρεσπών και οι υπουργοί της δεν μπορούν να κυκλοφορήσουν μέσα στον κόσμο. Οσο κι αν ο Στ. Κοντονής σαν άλλη Μαρία Αντουανέτα είπε μετά το γιουχάισμα ότι «όσοι με αποδοκιμάζουν είναι φασίστες και χιτλερικοί», η πραγματικότητα επιμένει διαφορετικά. Η αποδοκιμασία γενικεύεται. Και κυρίως αποκτά αυτό που έλειπε για να φανεί το χάσμα που έχει ανοίξει μεταξύ της κυβέρνησης και της κοινωνίας: η εικόνα. Τώρα πλέον υπάρχει και η εικόνα.

Καθίζηση ΣΥΡΙΖΑ, εξαέρωση ΑΝ.ΕΛ.

Πραγματική καθίζηση του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και ολοκληρωτική… εξαέρωση των ΑΝ.ΕΛ. δείχνουν οι δημοσκοπήσεις που τρέχουν και θα δουν το φως της δημοσιότητας τις επόμενες μέρες. Τα στοιχεία είναι τόσο αρνητικά για την κυβέρνηση, ώστε σύμφωνα με πληροφορίες, κυβερνητικά στελέχη, επιφορτισμένα με την επικοινωνιακή πολιτική του Μαξίμου, να επιχειρούν παρεμβάσεις σε εταιρίες δημοσκοπήσεων, αλλά και στις εφημερίδες που πρόκειται να δημοσιευτούν οι μετρήσεις, για να μετριαστεί κατά το δυνατόν το δυσμενέστατο αποτέλεσμα.

Τρίτη και «φαρμακερή»

Δεν είναι μόνο οι αντιδράσεις των συγγενών των θυμάτων του αμετανόητου «φαρμακοχέρη» της «17 Νοέμβρη». Ούτε οι αντιδράσεις της Αμερικανικής Πρεσβείας στην Αθήνα. Η τρίτη άδεια που δόθηκε στον αμετανόητο στυγερό δολοφόνο είναι και η «χειρότερη» από τις τρεις που έχει πάρει. Γιατί δόθηκε από ένα κράτος εκβιαζόμενο και «προστατευτικό». Τόσο η απεργία πείνας του Δ. Κουφοντίνα όσο και οι αλλεπάλληλοι ακτιβισμοί του Ρουβίκωνα κι άλλων συλλογικοτήτων εμφάνισαν την εικόνα ενός εκβιαζόμενου κράτους. Αλλο το ευαίσθητο κι άλλο το εκβιαζόμενο κράτος. Κι όλα αυτά έγιναν μετά από αλλεπάλληλές δηλώσεις «έμμεσης συμπαράστασης» στον αμετανόητο δολοφόνο και απεργό πείνας από κορυφαία κυβερνητικά στελέχη, όπως ο Ν. Φίλης.

Απορίες

1. Δηλαδή, κάθε φορά που θα βγαίνει στην τηλεόραση ο Κοτζιάς ο ΣΥΡΙΖΑ θα χάνει και από 2 μονάδες;

2. Μένει καμιά θέση στο Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ για Συριζαίους; Γιατί κάτι ο ΓΑΠ, κάτι ο Σταύρος, κάτι κεντροδεξιά απομεινάρια, δεν περισσεύει τίποτα…

Από την στήλη «ΔΙΑ ΤΑΥΤΑ» στην έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

Copy link
Powered by Social Snap