Το… θαύμα της Ρένας Δούρου που δεν έγινε

20/06/18 • 10:23 | UPD 20/06/18 • 10:31

Τελικά δεν μαζεύουν με διαφορετικό τρόπο τα σκουπίδια οι μνημονιακοί από τους αντιμνημονιακούς.

Γράφει η Δέσποινα Κονταράκη*

Σχεδόν 4 χρόνια από τότε που η Ρένα Δούρου εκλέχθηκε στην Περιφέρεια Αττικής, το Λεκανοπέδιο εξακολουθεί να αντιμετωπίζει τα ίδια προβλήματα με τα απορρίμματα κάθε φορά που μια «έκτακτη» συνθήκη προκύπτει.

Μπορεί να είναι οι πλημμύρες, όπως οι πρόσφατες στη Μάνδρα που προκαλούν καθίζηση στο σαθρό -κυριολεκτικά και μεταφορικά- σύστημα, μπορεί να είναι οι απεργιακές κινητοποιήσεις των εργαζομένων στην καθαριότητα ή -όπως αυτές τις ημέρες- να είναι μια τεχνική βλάβη, ένα ρήγμα δηλαδή στο κύτταρο εναπόθεσης απορριμμάτων του ΧΥΤΑ στη Φυλή. Σε καθεμία από τις παραπάνω περιπτώσεις, εκτός από τη δυσοσμία, αποκαλύπτεται ότι ο βασιλιάς είναι γυμνός.

Κανένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης, καμία σοβαρή προετοιμασία και πρόληψη δεν έχει γίνει. Καθημερινά παράγουμε στην Αττική περισσότερους από 5.500 τόνους απορριμμάτων και εξακολουθούμε ακόμα να θάβουμε το 80% αυτής της ποσότητας. Πόσα σκουπίδια μπορεί ακόμα να αντέξει αυτό το συγκεκριμένο κομμάτι γης;

Το 2014 η Ρένα Δούρου δήλωνε επαναστατικά πως «είμαστε όλοι κάτοικοι Φυλής» και διαβεβαίωνε πως ο ΧΥΤΑ Φυλής θα κλείσει. Αρχές του 2015 ακύρωνε το σχέδιο ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων της προηγούμενης κυβέρνησης και το 2016 ψήφιζε ένα αόριστο νέο Περιφερειακό Σχεδιασμό Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων χωρίς να προσδιορίζονται ο αριθμός, η δυναμικότητα και η χωροθέτηση των νέων ΧΥΤΥ.

Το 2018 η περιφερειάρχης εξακολουθεί να χαρακτηρίζει τη χωματερή της Φυλής ως «ντροπή», αλλά πλέον ανακάλυψε πως δεν κλείνει με ένα θαύμα. Και λέει στους πολίτες να κάνουν ανακύκλωση.

Τις τελευταίες ημέρες, που βουνά από σκουπίδια σχηματίστηκαν και πάλι έξω από τις πόρτες μας, τα ερωτήματα που ηρωικά έθετε η κυρία Δούρου πριν εκλεγεί, παραμένουν το ίδιο αμείλικτα, σε αντίθεση με τις υποσχέσεις της, που παραμένουν μετέωρες.

Πότε θα «καθαρίσει» η υπόθεση του ΧΥΤΑ Φυλής; Πότε θα απεγκλωβιστούν από αυτή την ομηρία οι 4 εκατομμύρια πολίτες της Αττικής; Και τέλος πάντων, ποιο είναι το εναλλακτικό σχέδιο διαχείρισης των απορριμμάτων;

Χθες ο ΕΣΔΝΑ, ο φορέας διαχείρισης στερεών αποβλήτων στον οποίο προεδρεύει η περιφερειάρχης, διαβεβαίωνε σχεδόν πανηγυρικά πως μέχρι αύριο Πέμπτη θα έχει αποκατασταθεί η ρηγμάτωση στο ΧΥΤΑ Φυλής. Μόνο που αυτό είναι μια προσωρινή λύση σε ένα μόνιμο πρόβλημα.

*Η Δέσποινα Κονταράκη είναι αρχισυντάκτρια του Ελεύθερου Τύπου

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου