Όταν μιλούσαν για εγκλήματα και ξεπουλήματα

20/06/18 • 10:11 | UPD 20/06/18 • 10:11

Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, ξέρει καλά από προπαγάνδα αλλά μάλλον θεωρεί ότι απευθύνεται σε αφελείς όταν υποστηρίζει ότι σύμφωνα με τις δικές του δημοσκοπήσεις οι πολίτες τάσσονται υπέρ της συμφωνίας των Πρεσπών.

Γράφει ο Πάνος Αμυράς*

Η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών, σε ποσοστό κοντά στο 70%, θεωρεί ότι η συμφωνία ήταν λάθος σύμφωνα με την έως τώρα μοναδική δημοσιευμένη έρευνα.
Γενικώς στην κυβέρνηση δεν έχουν καταλάβει ότι έχει συγκροτηθεί ένα μέτωπο, το οποίο όπως εύστοχα επισήμανε χθες στο Real Fm ο ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Γιώργος Κύρτσος, ξεκινά από τον Μίκη Θεοδωράκη και το ΚΚΕ και φτάνει μέχρι τη Νέα Δημοκρατία και δεξιότερα, με τις μαζικές αποχωρήσεις στελεχών των ΑΝ.ΕΛ.

Αυτοί δεν είναι ούτε φασίστες ούτε πατριδοκάπηλοι. Τις ταμπέλες τις βάζουν οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι που επιχειρούν να «τσουβαλιάσουν» στην Ακροδεξιά όσους έχουν εθνική ευαισθησία με το όνομα της Μακεδονίας.

Οι πολίτες όμως δεν «τσιμπούν» ξανά. Επί χρόνια ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝ.ΕΛ. δημαγωγούσαν για την οικονομία και τα εθνικά μας θέματα θρέφοντας το λαϊκισμό και βαπτίζοντας προδότες όσους είχαν αντίθετη άποψη. Τώρα οι δημαγωγοί βλέπουν την άλλη όψη του νομίσματος του λαϊκισμού. Αυτοί που μέχρι το 2014 μιλούσαν για «Γερμανοτσολιάδες» και «προδότες» τώρα προπηλακίζονται και δέχονται αντίστοιχες ύβρεις.

Για παράδειγμα, ο Αλέξης Τσίπρας όταν κατέθετε πρόταση μομφής κατά του υπουργού Οικονομικών της κυβέρνησης της Ν.Δ., τον Φεβρουάριο του 2014, έλεγε στη Βουλή, μεταξύ άλλων, και τα εξής:

«Η κοινοβουλευτική πλειοψηφία και η κυβέρνηση σήμερα καλούνται να γράψουν τις πιο μαύρες σελίδες της δικής τους ιστορίας, που ξεπερνούν κατά πολύ αντίστοιχες άλλων εποχών. Αυτό που στην ουσία επιχειρείτε είναι να ξεπουλήσετε οριστικά τη χώρα, κομμάτι κομμάτι στην ξένη και ντόπια διαπλοκή, με αντάλλαγμα τη στήριξη των δανειστών μήπως και γλιτώσετε την εκλογική συντριβή του Μάη. Πρόκειται για μια ντροπιαστική συνθηκολόγηση ανάμεσα στην κυβέρνησή σας και στην τρόικα. Ξέροντας ότι πρόκειται για έγκλημα όχι μόνο με την πολιτική, αλλά και με την ποινική έννοια, επιχειρείτε να αμνηστεύσετε προκαταβολικά όλους τους εμπλεκομένους.

Οι υπεύθυνοι θα καθίσουν στο σκαμνί. Δεν έχουμε άλλη επιλογή παρά να καταθέσουμε σήμερα πρόταση δυσπιστίας κατά του κυρίου εκτελεστή του συμβολαίου θανάτου της ελληνικής οικονομίας και των Ελλήνων πολιτών, εναντίον του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα».

Όταν ο κ. Τσίπρας μιλούσε για εκτελεστές συμβολαίων θανάτου, για ντροπιαστικές συνθηκολογήσεις και για εγκλήματα με ποινική έννοια, αλήθεια γιατί απορεί τώρα όταν στο «πεζοδρόμιο» ακούγονται ύβρεις για προδοσίες;
Το ίδιο ισχύει για τον κυβερνητικό του εταίρο, που ορκιζόταν ενώπιον Θεού και λαού ότι θα έριχνε όποια κυβέρνηση έθιγε το όνομα της Μακεδονίας.

Ο καιρός έχει γυρίσματα. Αυτοί που ανήλθαν στην εξουσία με «γιούχες» και ύβρεις θα πέσουν με πάταγο.Το σημαντικότερο όμως για το πολιτικό σύστημα είναι να γίνει προσπάθεια ώστε να καταλαγιάσει η οργή πριν οι προπηλακισμοί κλιμακωθούν και έχουμε ανεξέλεγκτες καταστάσεις. ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝ.ΕΛ. πληρώνουν το τίμημα της δημαγωγίας τους, όμως η Ελλάδα οφείλει να προχωρήσει χωρίς να στηθούν ξανά κρεμάλες στο Σύνταγμα.

Πάρτε πρωτοβουλίες για τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς!

Τα τουρκικά δικαστήρια απέρριψαν για άλλη μία φορά το αίτημα αποφυλάκισης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται εδώ και 120 ημέρες στην Αδριανούπολη. Χωρίς καν να απαγγελθεί κατηγορητήριο, το καθεστώς Ερντογάν έχει μετατρέψει σε ομήρους τα στελέχη μας ως αντίποινα για την μη έκδοση των 8 Τούρκων στρατιωτικών που κατηγορούνται ότι συμμετείχαν στο αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου του 2016.

Ομως επιτέλους η κυβέρνηση οφείλει να αναλάβει πρωτοβουλίες. Να απευθυνθεί στη διεθνή κοινότητα, οι διπλωματικές αρχές να προβούν σε διαβήματα παντού. Στη Σύνοδο Κορυφής ο πρωθυπουργός να το θέσει στην ατζέντα των συνομιλιών, κόμματα και ευρωβουλευτές να επιμένουν σε καθημερινή βάση.

Οσοι πιστεύουν ότι ο Ερντογάν μετά τις εκλογές της Κυριακής θα κάνει νεύμα για την αποφυλάκιση των δύο στρατιωτικών μας, μάλλον δεν υπολογίζει καλά τον τρόπο που κινείται η Αγκυρα. Πλέον έχουμε μία κατάφωρη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από την τουρκική Δικαιοσύνη, που δεν έχει διατυπώσει καν κατηγορίες και ήδη η ελληνική κυβέρνηση ολιγωρεί! Πάρτε επιτέλους πρωτοβουλίες για να αποφυλακισθούν ο Δημήτρης Κούκλατζης και ο Αγγελος Μητρετώδης!

*O Πάνος Αμυράς είναι ο διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου