Κυβέρνηση χαμένη στη μετάφραση

19/06/18 • 11:01 | UPD 19/06/18 • 11:01

Το παιχνίδι αυτό το έχουν παίξει όλοι. Οποτε τους συμφέρει, οι δηλώσεις των εταίρων είναι επιβεβαίωση της αλάνθαστης πολιτικής τους και της ορθής κρίσης τους.

  • Save

Γράφει η Δέσποινα Κονταράκη*

Οποτε δεν τους συμφέρει, είναι άσκηση πίεσης από αυτούς που επιβουλεύονται την εθνική μας κυριαρχία και δόλιες τακτικές αντεθνικών συμφερόντων. Το ίδιο ακριβώς ισχύει και για τα ξένα δημοσιεύματα. Χθες ήταν η μέρα που η κυβέρνηση επέλεξε να υιοθετήσει ένα άρθρο της «FAZ» επειδή βρήκε πως τη βολεύει. Αλλωστε εδώ και καιρό ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝ.ΕΛ. βρίσκονται σε απόλυτη ταύτιση με εκείνους που κάποτε καθύβριζαν, αφού μετά τις υπογραφές που έπεσαν (σε μέτρα και Σκοπιανό) είναι πια τα καλά παιδιά των δανειστών.

Χθες, λοιπόν, με non paper η κυβέρνηση καλούσε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να απαντήσει αν αληθεύουν οι -ανώνυμες- πηγές του γερμανικού δημοσιεύματος, σύμφωνα με τις οποίες ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει διαβεβαιώσει ότι ως πρωθυπουργός δεν θα ακύρωνε μια συμφωνία στο ονοματολογικό και πως οι αντιδράσεις που φέρνει είναι μόνο και μόνο για «να μη χάσει τη δεξιά πτέρυγα του κόμματός του». Η απάντηση από τη Ν.Δ. ήταν άμεση και ξεκάθαρη, δηλώνοντας πως το δημοσίευμα είναι απολύτως ψευδές από την πρώτη ως την τελευταία του λέξη. Ομως το θέμα δεν είναι η αυτονόητη διάψευση της Πειραιώς, αλλά η επιλεκτική μνήμη του Μαξίμου.

Δεν έχει περάσει καιρός από τότε που η ίδια εφημερίδα, η «FAZ», χαρακτήριζε τον Αλέξη Τσίπρα ως αριστοτέχνη της οργουελικής διπλής σκέψης. «Οποιος έχει διαβάσει το “1984” του Τζορτζ Οργουελ γνωρίζει αυτό που ονομάζεται double think, την ικανότητα δηλαδή να έχει κανείς στο μυαλό του δύο διαμετρικά αντίθετες σκέψεις και να τις ασπάζεται και τις δύο. Ο Αλέξης Τσίπρας είναι αριστοτέχνης σε αυτό», έγραφε ο συντάκτης του κειμένου. Εγραφε και άλλα. Οπως ότι η Ελλάδα του Αλέξη Τσίπρα παραμένει οικονομικά μια χώρα του τρίτου κόσμου, ότι έχει στήσει βιομηχανία μετακλητών, ότι έχει υποκριτική επιχειρηματολογία και άλλα, ακόμα πιο βαριά.

Ομως ούτε εκείνο το επιθετικό και προσβλητικό για την ελληνική κυβέρνηση δημοσίευμα της «FAZ» είχε σημασία ούτε το πρόσφατο για την αξιωματική αντιπολίτευση. Γιατί αυτό που μετρά στο τέλος της ημέρας είναι οι πράξεις. Το δεδομένο λοιπόν είναι ότι αυτή που έβαλε την υπογραφή της για το Σκοπιανό είναι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Ολα τα υπόλοιπα είναι σενάρια που βγάζουν ωραίους τίτλους.

*Η Δέσποινα Κονταράκη είναι αρχισυντάκτρια του Ελεύθερου Τύπου

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής