Και στο χρέος κορόιδα θα τους πιάσουν

19/06/18 • 10:56 | UPD 19/06/18 • 10:56

Υστερα από την ομοβροντία αντιδράσεων που δέχθηκαν ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝ.ΕΛ. για την υπογραφή της συμφωνίας για το Σκοπιανό, οι κυβερνητικοί παπαγάλοι βρήκαν νέο «αφήγημα». Παραμύθι δηλαδή, για να καταλαβαινόμαστε όλοι.

Γράφει ο Πάνος Αμυράς*

«Δώσαμε το όνομα της Μακεδονίας αλλά θα πάρουμε άλλα αντισταθμιστικά στο χρέος ή στις συντάξεις», ψελλίζουν,. ενώ σύμφωνα με το διαγραφέντα βουλευτή των ΑΝ.ΕΛ., Δ. Καμμένο, το επιχείρημα αυτό ακούστηκε και στην τελευταία συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής τους Ομάδας.

Πέραν του γεγονότος ότι είναι πολιτικά ανέντιμο, για να μην πούμε «ξεπούλημα», να βάζεις στο ίδιο ζύγι την Ιστορία και τα εθνικά σου δίκαια με οικονομικές ρυθμίσεις η αλήθεια είναι ότι και στο χρέος πάλι κορόιδα θα τους πιάσουν στο Μαξίμου.

Είναι ηλίου φαεινότερον ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Γερμανία ήθελαν την υπογραφή της συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και Σκοπίων για τους δικούς τους γεωστρατηγικούς λόγους.

Ωστόσο, οι ΗΠΑ δεν μπορούν να ασκήσουν καμία πίεση στο ζήτημα του χρέους καθώς δεν έχουν δανείσει την Ελλάδα παρά μόνο μέσω της συμμετοχής τους στο ΔΝΤ. Και ως γνωστόν τα δάνεια του ΔΝΤ παραμένουν ακούρευτα.

Σε ό,τι αφορά το Βερολίνο και εκεί τα πράγματα είναι άσχημα για όσους στην κυβέρνηση πιστεύουν ότι η Μέρκελ, εν μέσω πολιτικής κρίσης στη χώρα της όπου παίζεται ακόμη και η θέση της, θα ανοίξει το πουγκί για να δώσει σε εμάς μία γενναιόδωρη ρύθμιση του χρέους. Και όλα αυτά λίγους μήνες πριν από τις ευρωεκλογές, όπου η «Εναλλακτική για τη Γερμανία» καιροφυλακτεί για να αυξήσει τις εκλογικές της επιδόσεις. Ακόμη και για τις συντάξεις οι μειώσεις κλειδώθηκαν με την ψήφιση του μεσοπρόθεσμου στη Βουλή.

Οι υπογραφές στα Σκόπια εξυπηρέτησαν απολύτως τους σκοπούς του ξένου παράγοντα χωρίς να έχουμε διαπιστώσει κάποια σθεναρή του υποστήριξη στα εθνικά μας θέματα, όπως είναι οι σχέσεις μας με την Τουρκία ή οι εξορύξεις φυσικού αερίου στην Κυπριακή ΑΟΖ.
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Ολαφ Σολτς έχει ήδη προσγειώσει τις προσδοκίες για το ελληνικό χρέος. Το Βερολίνο δέχεται επιμήκυνση των δανείων του EFSF κατά 5 έως 7 χρόνια όταν η Ελλάδα ζητάει δεκαετή παράταση και το ΔΝΤ 15ετή. Η επιστροφή των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα, που κατέχουν οι κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης, δεν πρέπει να θεωρείται επιτυχία όταν τη ρύθμιση αυτή την είχαμε την περίοδο 2012-2013 αλλά τη χάσαμε στο πρώτο εξάμηνο του 2015 με την καταστροφική διαπραγμάτευση Τσίπρα – Βαρουφάκη.
Αυτό που θα δεχθούν οι δανειστές είναι να δημιουργηθεί ένας μεγαλύτερος κουμπαράς με χρήση των αδιάθετων κεφαλαίων του ESM ώστε να δοθεί σήμα στις αγορές ότι η Ελλάδα δεν κινδυνεύει με στάση πληρωμών έως και το 2022.

Ομως η κίνηση αυτή σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να θεωρηθεί λύση για το χρέος, η καμπύλη του οποίου διαρκώς επιδεινώνεται λόγω της διαρκούς υποβάθμισης του ρυθμού ανάπτυξης.

Η ουσία είναι ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ –ΑΝ.ΕΛ. παραχώρησε όνομα, γλώσσα και ιθαγένεια στους γείτονες χωρίς ανταλλάγματα, όπως προκύπτει από το κείμενο της συμφωνίας.

Σε ό,τι αφορά τη ρύθμιση για το χρέος, ακόμη κι αν φορέσει γραβάτα ο πρωθυπουργός ο κόμπος θα είναι ψεύτικος. Και οι συνταξιούχοι θα δουν τις μειώσεις στις αποδοχές τους κατά 18% από τον προσεχή Δεκέμβριο.

Το asset αντεπιτίθεται

Εάν δεν πληρώναμε πάνω από 100 δισεκατομμύρια το λογαριασμό του 2015 οι τωρινοί καβγάδες του Βαρουφάκη με τον Τσίπρα θα έβγαζαν πολύ γέλιο. Το πρώην asset της κυβέρνησης τα έψαλε κανονικά μετά τη συνέντευξη του πρωθυπουργού σε γερμανική εφημερίδα, με την οποία ο κ. Τσίπρας εμφανίσθηκε μετανιωμένος μέχρι και για το δημοψήφισμα του 2015.

Οι ατάκες του Βαρουφάκη για τον πρωθυπουργό είναι μοναδικές: «Ο ΣΥΡΙΖΑ μιλά για μείωση της ανεργίας, ενώ σύμφωνα με τα στοιχεία περίπου μισό εκατομμύριο εργαζόμενοι αμείβονται με 384€ μικτά, ενώ όσον αφορά τα πρωτογενή πλεονάσματα που προτάσσει ως επιτυχία, ξεχνά να αναφέρει πως προέρχονται από τη σάρκα και το αίμα του ελληνικού λάου μέσω της ασύλληπτης υπερφορολόγησης που έχει επιβάλει στη χώρα (πλεονάσματα που δεν ανακυκλώνονται στην οικονομία αλλά κατευθύνονται στο μη βιώσιμο χρέος).

Ο κ. Τσίπρας έφτασε στο σημείο να κομπορημονεί πως επιτυγχάνει τους μνημονιακούς στόχους όσο καμιά κυβέρνηση μέχρι τώρα!». Ωραίος ο «Γιάνης» αλλά τα λέει με τρία χρόνια καθυστέρηση…

*O Πάνος Αμυράς είναι ο διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου