Μια συμφωνία που γεννά αλυτρωτισμό

16/06/18 • 14:14 | UPD 16/06/18 • 14:14

Ας μην γελιέται κανείς. Η συμφωνία Τσίπρα – Ζάεφ και μάλιστα με διαδικασίες-εξπρές εξυπηρετεί έναν βασικό σκοπό. Να ενταχθούν τα Σκόπια στο ΝΑΤΟ ώστε να μην περάσουν σε άλλη σφαίρα επιρροής. Για το λόγο αυτό ο αμερικανικός παράγοντας ενθάρρυνε με κάθε τρόπο τις διαπραγματεύσεις ενώ και το Βερολίνο δεν θα ήθελε να δει τη FYROM να βρεθεί κοντά στη Μόσχα.

Γράφει ο Πάνος Αμυράς*

Η υποστήριξη που έλαβαν οι κυβερνήσεις Ελλάδας και Σκοπίων από ΗΠΑ και Ε.Ε. για να υπογραφεί αύριο η συμφωνία στις Πρέσπες δεν σημαίνει ότι λύθηκαν αυτομάτως τα ζητήματα αλυτρωτισμού.

Η αίτηση ή ακόμα και η ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ δεν διασφαλίζει κανέναν ότι σε βάθος χρόνου δεν θα υπάρξει μία κυβέρνηση της «Βόρειας Μακεδονίας» που θα εγείρει παράλογες απαιτήσεις. Μέλος του ΝΑΤΟ είναι και η Τουρκία, αλλά διαπιστώνουμε καθημερινώς πώς αντιλαμβάνεται την καλή γειτονία.

Μάλιστα αμέσως μετά τις «τζίφρες» των Πρεσπών οι γείτονες θα καταθέσουν αίτηση ένταξης στο ΝΑΤΟ και κάθε κράτος-μέλος της Συμμαχίας θα την αποδέχεται αμέσως. Τελευταία θα μείνει η Ελλάδα, η οποία θα περιμένει το δημοψήφισμα και τις αλλαγές του Συντάγματος στη γειτονική χώρα.

Εάν γίνουν αυτά τα βήματα τότε η παρούσα συμφωνία θα πρέπει να υπογραφεί ως έχει, χωρίς περιθώρια αλλαγών. Εάν πάλι οι Σκοπιανοί δυστροπήσουν στην πορεία τότε και πάλι θα έχουν κερδίσει την ενταξιακή τους πορεία σε ΝΑΤΟ και Ε.Ε. και οι πιέσεις προς την Ελλάδα θα γίνουν αφόρητες.

Από εκεί και πέρα, όποιος διαβάσει το κείμενο της συμφωνίας διαπιστώνει ότι υπάρχουν πολλές διατάξεις που αφήνουν περιθώρια για διενέξεις και αντιπαραθέσεις, δηλαδή για συνθήκες που καλλιεργούν τον αλυτρωτισμό.

Με την υπογραφή της συμφωνίας οι γείτονες αποκτούν την ονομασία «Βόρεια Μακεδονία» και οι πολίτες της τη «μακεδονική» ιθαγένεια και γλώσσα. Είναι σαφές ότι το όνομα και η γλώσσα εγείρουν απαιτήσεις. Μπορεί ο κ. Τσίπρας και ο κ. Κοτζιάς να διασφαλίσουν ότι οι «Βορειομακεδόνες» δεν θα ζητήσουν από την Ελλάδα να μην χρησιμοποιεί τον όρο της «Μακεδονίας»; Ακόμη και στον επιχειρηματικό τομέα πολύ δύσκολα θα βρεθεί χρυσή τομή για το πώς οι Ελληνες εξαγωγείς και παραγωγοί θα μπορούν να χρησιμοποιούν τον όρο «μακεδονικό» για τα προϊόντα τους όταν θα δέχονται τις αντιδράσεις των γειτόνων.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, με την ανοχή των ΑΝ.ΕΛ., εξυπηρετεί το σχεδιασμό του ΝΑΤΟ. Δεν λαμβάνει υπόψη τις ανησυχίες και ευαισθησίες των πολιτών και προχωρά στην υπογραφή μιας συμφωνίας που λύνει τα προβλήματα της Ατλαντικής Συμμαχίας αλλά δεν σβήνει τον αλυτρωτισμό των Σκοπίων.

ΠΟΙΟΣ ΘΡΕΦΕΙ ΤΗ ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ;

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος ξεπέρασε χθες κάθε όριο θράσους και πολιτικής χυδαιότητας. Κατηγόρησε ως υπεύθυνο για τη φασιστική συμπεριφορά του Χρυσαυγίτη Μπαρμπαρούση τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας! Δεν έχει αντιληφθεί ο κ. Τζανακόπουλος ότι ο ΣΥΡΙΖΑ οφείλει πολλά στη Χρυσή Αυγή που συνέπλευσε μαζί με τους ΑΝ.ΕΛ. και τον Κουβέλη στην ανατροπή της κυβέρνησης Σαμαρά. Δεν θυμάται ο εκπρόσωπος το ταξίδι στη Ρω του υπουργού Αμυνας με τους Συριζαίους και Χρυσαυγίτες βουλευτές; Δεν αισθάνεται ντροπή που η δίκη των δολοφόνων του Φύσσα βρίσκεται ακόμη σε εκκρεμότητα ενώ επί ΣΥΡΙΖΑ αποφυλακίσθηκαν όλοι οι εμπλεκόμενοι; Πόσο ακόμη θα κατρακυλήσει στο βούρκο της προπαγάνδας το Μαξίμου; Δεν καταλαβαίνουν εκεί στην Αριστερά ότι έτσι είναι οι πραγματικοί αιμοδότες των ναζιστών;

Ο ΓΚΙΟΥΛΕΚΑΣ ΤΑ ΕΙΠΕ ΟΛΑ

Εγγονός Μακεδονομάχου ο βουλευτής της Ν.Δ. Κώστας Γκιουλέκας ήταν προχθές συγκλονιστικός στη Βουλή. «Αυτό που σεβάστηκαν οι αιώνες, αυτό που σεβάστηκε η Ιστορία η ίδια, αυτό το οποίο διατηρήσαμε με πολλούς αγώνες, με πολλές θυσίες σε χρόνια δύσκολα, το παρέδωσε ο Αλέξης Τσίπρας εν μία νυκτί. Εφερε μία κατάπτυστη και απαράδεκτη συμφωνία που δίνει το μείζον στους Σκοπιανούς και ενισχύει το σκοπιανό αλυτρωτισμό», τόνισε ο κ. Γκιουλέκας ενώ σημείωσε ότι η κυβέρνηση παρέδωσε το όνομα «Μακεδονία» και αναγνώρισαν στους Σκοπιανούς «μακεδονική» ταυτότητα και «μακεδονική» γλώσσα, «τις ρίζες, δηλαδή, του σκοπιανού αλυτρωτισμού».

*O Πάνος Αμυράς είναι ο διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου