Ικέτης του Καμμένου

15/06/18 • 08:52 | UPD 15/06/18 • 08:52

ΑΠΟ ΤΟ να κυβερνάς με τον Π. Καμμένο υπάρχει και κάτι χειρότερο: Να παρακαλάς ουσιαστικά τον Π. Καμμένο να μην σε «ρίξει». Από τη στιγμή που έγινε γνωστό ότι η Ν.Δ. θα κατέθετε πρόταση δυσπιστίας προς την κυβέρνηση, με αφορμή τη χείριστη συμφωνία Τσίπρα – Ζάεφ και με την οποία «διαφωνεί» ο Π. Καμμένος, ο πρωθυπουργός άρχισε τα παρακάλια.

Γράφει ο Μπάμπης Παπαπαναγιώτου

Και μάλιστα δημοσίως, από το στούντιο της ΕΡΤ. Προσπάθησε να τον δικαιολογήσει που διαφωνεί με το Σκοπιανό, εξήρε την «εντιμότητά» του και τον διαχώρισε σαφώς απ’ όσους κάνουν «εμπόριο πατριωτισμού», σε αντίθεση με τον ίδιο. Τη σκυτάλη πήρε την επομένη το πρωί ο Ν. Παππάς, που το πήγε και λίγο πιο πέρα, μιλώντας για την «μπέσα» του Π. Καμμένου. Εν τω μεταξύ, στο παρασκήνιο είχαν πέσει «λυτοί και δεμένοι» να διασφαλίσουν, ότι ο Π. Καμμένος δεν θα έκανε «καμιά αποκοτιά»…

Ο Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ, όση ευελιξία κι αν-αποδεδειγμένα- διαθέτει, είναι αδύνατον να εξηγήσει ακόμα και στον εαυτό του πως μπορεί να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης σε μια κυβέρνηση με την οποία διαφωνεί σ’ ένα μείζον εθνικό θέμα. Πόσω μάλλον όταν χθες με την υπερψήφιση του μεσοπρόθεσμου, σύσσωμη η κυβέρνηση του «ναι σε όλα»,… πανηγύριζε για το «τέλος των Μνημονίων».

Άρα ο μείζων από τους «δύο βασικούς λόγους» έχει εκπληρωθεί. Πώς λοιπόν ο «μακεδονομάχος», που είχε ορκιστεί «ενώπιον Θεού και λαού» ότι δεν θα επιτρέψει λύση του Σκοπιανού αν περιέχει τον όρο Μακεδονία, θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης σε μια κυβέρνηση που θέλει να υπογράψει μια συμφωνία η οποία, εκτός από τη «Βόρεια Μακεδονία», παραδίδει «μακεδονική γλώσσα» και ταυτότητα και δεν διασφαλίζει την erga omnes χρήση της; Ο Π. Καμμένος κρατάει στα χέρια του το εισιτήριο του Α. Τσίπρα για τις Πρέσπες.

Το αν ο πρωθυπουργός θα μπορέσει να πάει την Κυριακή στις Πρέσπες εξαρτάται από το «μέγα μακεδονομάχο». Ανάλογα με το τι θα γίνει, αυτό το προβληματάκι θα το λύσει ο κ. Καμμένος με τη συνείδησή του. Και, βέβαια, θα το λύσει και η Ιστορία μαζί του…

ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ του Α. Τσίπρα όμως είναι πιο σύνθετο. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, αφού πούλησε την όποια αριστερή ψυχή είχε στα Μνημόνια, στο ΝΑΤΟ, στο ΔΝΤ, στον Τραμπ και στη Μέρκελ για την εξουσία, τώρα νιώθει την άνεση και το δικαίωμα να ιδιοποιηθεί και να διαχειριστεί εθνικά συμφέροντα. Για να ολοκληρώσει όμως το «έργο» του πρέπει να έχει πλειοψηφία. Κι αυτό εξαρτάται τώρα κυρίως από τον Π. Καμμένο και τους ΑΝ.ΕΛ. Ο πρωθυπουργός ξέρει ότι κατάντησε -εκτός των άλλων- την «Αριστερά» ικέτιδα ενός ακροδεξιού, πατριδοκάπηλου λαϊκιστή. Και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, που δεν έχει αποδείξει ότι έχει και μεγάλη αυτοεκτίμηση, δεν διστάζει να πέσει «στα πόδια του Πάνου».

ΤΡΙΖΟΥΝ τα κόκαλα των Χ. Φλωράκη, Λ. Κύρκου, Η. Ηλιού, Μπ. Δρακόπουλου, Μ. Παπαγιαννάκη και Μαν. Αναγνωστάκη. Και «το φέρε η μοίρα η αυτοκρατόρισσα», ένας απαίδευτος και πολιτικά τυχοδιώκτης νεαρός να γίνει πρωθυπουργός. Και να εξαρτάται τώρα από έναν άλλο φαντασιόπληκτο και λαϊκιστή καλομαθημένο πρώην νεαρό («μπούλη», κατά τον Α. Τσίπρα), αν θα «πωληθούν δωρεάν» η Ιστορία και το μέλλον της χώρας.

Θα ελέγχουν τα βιβλία μας;

Όσο περισσότερο διαβάζει κανείς τη συμφωνία Τσίπρα – Ζάεφ τόσο περισσότερο καταλαβαίνει πόσο απαράδεκτη κι επικίνδυνη είναι. Όχι μόνο γιατί εκχωρεί γλώσσα και ταυτότητα. Όχι μόνο γιατί δεν είναι erga omnes. Όχι μόνο γιατί δεν έχει αποτελεσματικές ασφαλιστικές δικλίδες, στην περίπτωση που ο ίδιος ή ο επόμενος Ζάεφ υπαναχωρήσει και δεν ολοκληρώσει τη συμφωνία. Σ’ αυτή την περίπτωση το μόνο αποτέλεσμα που θα έχει παραχθεί είναι η δική μας αναγνώριση και η ανεπιστρεπτί ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ.

Όχι μόνο γι’ αυτά, τα οποία είναι ήδη πολλά και πολύ «βαριά». Αλλά και γιατί στο άρθρο 8 παράγραφος 5 της συμφωνίας, οι Α. Τσίπρας και Ν. Κοτζιάς (στη «γραμμή του Ιλιντεν») αναγνωρίζουν-εμμέσως πλην σαφώς-ότι μπορεί και η Ελλάδα να έχει αλυτρωτικές διαθέσεις εναντίον της ΠΓΔΜ! Κι όχι μόνο αυτό.

Συμφωνούν να έχουν λόγο και τα Σκόπια για το τι θα γράφουν π.χ. τα ελληνικά βιβλία Ιστορίας! Τι θα διδάσκονται τα Ελληνόπουλα θα το ελέγχουν και θα κρίνουν και Σκοπιανοί!

Όχι «κύριοι» τυχαίοι.

Πως φτάσαμε στην πρόταση δυσπιστίας

Η κατάθεση πρότασης δυσπιστίας δεν ήταν η πρώτη επιλογή του Κ. Μητσοτάκη και της Ν.Δ. Ήταν όμως εκ των ων ουκ άνευ ότι δεν μπορούσε να υπογραφεί το «ιδιωτικό συμφωνητικό Τσίπρα – Ζάεφ» χωρίς να έχει πάρει την έγκριση-εξουσιοδότηση της Βουλής.

Γι’ αυτό ο Κ. Μητσοτάκης ζήτησε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να προσφέρει τις υπηρεσίες του έτσι ώστε η συμφωνία να έχει εγκριθεί από την Βουλή, πριν γίνει η τελετή υπογραφής στις Πρέσπες. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες η κυβέρνηση αρνήθηκε να φέρει τη συμφωνία προς έγκριση στη Βουλή, ΠΡΙΝ την υπογραφή της. Κι αυτό γιατί δεν ήθελε να φανεί ότι στο προκείμενο θέμα έχει διαλυθεί εις τα εξ ων συνετέθη και δεν διαθέτει την πολιτική νομιμοποίηση.

Μετά απ’ αυτό η κατάθεση πρότασης δυσπιστίας κατέστη μονόδρομος…

Υπέρ της μομφής και το Ποτάμι

Μετά από μακρές και δύσκολες εσωτερικές διαβουλεύσεις η Κ.Ο. του Ποταμιού αποφάσισε να υπερψηφίσει την πρόταση δυσπιστίας της Ν.Δ. Το αποτέλεσμα είναι ΟΛΑ τα κόμματα της αντιπολίτευσης να απομονώνουν την κυβέρνηση και ν’ αφήνουν τους δύο κυβερνητικούς εταίρους -οι οποίοι… διαφωνούν μεταξύ τους- να τα «βρουν».

Η απόφαση ωστόσο δεν ήταν εύκολη, καθώς οι Στ. Θεοδωράκης και Σπ. Δανέλλης, θέλοντας να στηρίξουν τη συμφωνία, ήταν διστακτικοί να υπερψηφιστεί η πρόταση δυσπιστίας. Οι Γ. Αμυράς και ο Γρ. Ψαριανός ήταν κάθετοι υπέρ της υπερψήφισης της πρότασης. Πιο ασαφείς, αλλά «γέρνοντας» προς την υπερψήφιση ήταν οι Σπ. Λυκούδης και Γ. Μαυρωτάς. Στην ίδια γραμμή της υπερψήφισης ήταν κι άλλα στελέχη του Ποταμιού που συμμετείχαν στις συσκέψεις, όπως ο Π. Καρκατσούλης.

Οι ιδέες που έπεσαν στο τραπέζι για αποχώρηση ή παρόν απορρίφθηκαν εντέλει. Ισως και κάτω από την πίεση του πιθανού γεγονότος ότι αν αποχωρούσε έστω κι ένας βουλευτής το Ποτάμι έπαυε να είναι Κοινοβουλευτική Ομάδα, ο Στ. Θεοδωράκης έπαυε να είναι πρόεδρος Κ.Ο. κι όλοι μαζί θα γίνονταν «ανεξάρτητοι βουλευτές»…

ESM: Τρία χαμένα χρόνια λόγω Τσίπρα-Βαρουφάκη

Ο εκπρόσωπος του ESM Νικόλα Τζαμαρόλι μιλώντας στο συνέδριο του Economist ήταν απολύτως σαφής: «Το 2014 η Ελλάδα ήταν έτοιμη. Είχε ανάκαμψη, είχε έξοδο στις αγορές, Ολα αναστράφηκαν το πρώτο εξάμηνο του 2015».
Τότε που έκαναν πάρτι οι «αυταπάτες» και οι απάτες σε βάρος ενός τραυματισμένου και χειμαζόμενου λαού. Ο «φάκελος» φουσκώνει…

Απορίες

1. Μέχρι και την Ακρόπολη μπορούν να βεβηλώσουν, κ. Τόσκα, για χάρη ενός αμετανόητου δολοφόνου;

2. 7,8% η τηλεθέαση της συνέντευξης του πρωθυπουργού στην ΕΡΤ. Ασχημο είναι για ποσοστό;

Από την στήλη «ΔΙΑ ΤΑΥΤΑ» στην έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου