Μαζί μέχρι το 2059

15/06/18 • 08:33 | UPD 15/06/18 • 08:33

Το καλό νέο είναι ότι θα έχουμε παρέα. Το κακό νέο είναι ότι η παρέα δεν θα είναι και τόσο ευχάριστη.

Γράφει η Δέσποινα Κονταράκη*

Μέχρι το 2059 θα είναι δίπλα στην Ελλάδα οι Ευρωπαίοι, σύμφωνα με τα όσα διαβεβαίωσε χαμογελαστός ο επικεφαλής του ESM. Ο Κλάους Ρέγκλινγκ έσπευσε να προσθέσει πως δεν χρειάζεται να συζητηθούν τώρα όλα για το χρέος, δείχνοντας με τρόπο να απομακρύνει το ενδεχόμενο να ληφθούν οι αποφάσεις για τη μακροπρόθεσμη προοπτική του χρέους που περιμένει η Ελλάδα από τη συνάντηση της 21ης Ιουνίου.

Αν ανησυχεί ο Ευκλείδης Τσακαλώτος; Φυσικά και ανησυχεί και εκνευρίζεται ταυτόχρονα, αλλά εδώ που φθάσαμε το μόνο που μπορεί να κάνει είναι να ελπίζει πως δεν θα υπάρξει αναβολή. Αλλιώς τσάμπα τα υπερπλεονάσματα-μαμούθ.

Μπορεί στις μέρες που διανύουμε να κυριαρχεί -όπως θα γίνει και στους μήνες που έρχονται- το θέμα της συμφωνίας με τα Σκόπια, όμως είχε και ο υπουργός Οικονομικών αυτή την εβδομάδα την τιμητική του. Ειδικά όταν γύρισε προς τον Μάκη Βορίδη και του είπε ειρωνικά: «Νομίζετε πως όταν γίνετε κυβέρνηση θα πάτε στην κ. Μέρκελ, θα πείτε “δεν θέλουμε ιδιωτικοποιήσεις, υψηλά πλεονάσματα και Υπερταμείο” και θα σας πει “καλώς τα παιδιά;”». Ο υπουργός Οικονομικών ολοκλήρωσε το ευφυολόγημά του με την ευχή «Good luck».

Προφανώς μιλάει εξ ιδίας πείρας, διότι ακριβώς αυτό νόμιζε ότι θα πετύχει ο ΣΥΡΙΖΑ το 2015. Τότε που θα πήγαιναν στη Μέρκελ να της πουν ότι δεν θέλουν ιδιωτικοποιήσεις ούτε υψηλά πλεονάσματα ούτε Υπερταμείο. Και θα έκλειναν και την πόρτα πίσω τους με δύναμη, λέγοντας «go back madam Merkel».

Τέτοια διαστρέβλωση στοιχείων και στατιστικών δεν έχω ξανασυναντήσει, είπε επίσης ο κ. Τσακαλώτος. Θα λέγαμε πως ισχύει, αλλά όχι έτσι όπως το εννοεί. Είναι η πρώτη φορά που περνούν μέτρα άνω των 5 δισεκατομμυρίων ευρώ με μειώσεις συντάξεων και αφορολογήτου σε ένα πολυνομοσχέδιο και διαφημίζονται σαν… διακοπές σε εξωτικό νησί. Τέτοια διαστρέβλωση πραγματικότητας, πραγματικά, δεν έχει ξαναγίνει. Αλλά τουλάχιστον θα την υποστούμε έχοντας παρέα.

*Η Δέσποινα Κονταράκη είναι αρχισυντάκτρια του Ελεύθερου Τύπου

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

Copy link
Powered by Social Snap