Η κωλοτούμπα του… αιώνα

15/06/18 • 08:27 | UPD 15/06/18 • 08:27

Δεν είναι καθόλου τυχαίο που ο Αλέξης Τσίπρας και ο Πάνος Καμμένος συμπληρώνουν σήμερα 1.230 ημέρες συγκυβέρνησης.

Γράφει ο Γιάννης Τσαπρούνης*

Το πιθανότερο, μάλιστα, είναι πως θα παραμείνουν αγκαλιασμένοι στην εξουσία για άλλες 346 ημέρες, έως τις 26 Μαΐου 2019, οπότε και πιθανότατα μαζί με τις ευρωεκλογές θα στηθούν και οι κάλπες για τις εθνικές εκλογές. Ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝ.ΕΛ. ενστερνίζονται την ίδια πολιτική φιλοσοφία: μπορούν να υποσχεθούν τα πάντα για να προσελκύσουν ψηφοφόρους και μπορούν να ψηφίσουν τα πάντα στη Βουλή για να μη χάσουν τις καρέκλες.

Ο πολιτικός παραλογισμός χτυπάει κόκκινο. Ο Πάνος Καμμένος και οι συναγωνιστές του καταγγέλλουν τη συμφωνία για το Σκοπιανό αλλά αύριο το βράδυ θα δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, ώστε την Κυριακή πρωί πρωί με την αυγούλα ο Αλέξης Τσίπρας να συναντηθεί με τον Ζόραν Ζάεφ στις Πρέσπες και να συνυπογράψουν τη συμφωνία. Τι; Δεν βγαίνει νόημα; Γιατί βγαίνει νόημα σε όσα έχουμε δει και έχουμε ακούσει τα τελευταία τριάμισι χρόνια;

ΟΙ δύο πολιτικοί αρχηγοί βρέθηκαν στην εξουσία υποσχόμενοι πως θα καταργούσαν τα Μνημόνια, θα διέγραφαν το χρέος, θα εξαφάνιζαν τον ΕΝΦΙΑ, θα αύξαναν τους μισθούς, θα έδιναν 13η σύνταξη, θα νομοθετούσαν σεισάχθεια για τα «κόκκινα» δάνεια. Παράλληλα, κατήγγελαν ως προδότες, γερμανοτσολιάδες, υπαλλήλους της τρόικας τα στελέχη των προηγούμενων κυβερνήσεων, που κατά τα λεγόμενα του Πάνου Καμμένου ψήφιζαν στα… τέσσερα τα μνημονιακά νομοσχέδια.

ΚΙ όμως όχι μόνο πήραν πίσω τις υποσχέσεις και το λόγο τους, αλλά εφαρμόζουν ακόμη και σήμερα τα ακριβώς αντίθετα. Αξίζει να θυμηθεί κανείς τον Αλέξη Τσίπρα, που έλεγε πως δεν πρόκειται να κάνει κωλοτούμπα, τον Πάνο Καμμένο που δεσμευόταν πως θα εγκαταλείψει την πολιτική αν βρεθεί μπροστά στο ενδεχόμενο υπογραφής Μνημονίου, τον Ευκλείδη Τσακαλώτο που θα παραιτείτο αν μείωνε το αφορολόγητο και σχεδόν όλα τα σημερινά κυβερνητικά στελέχη που εν μια νυκτί από αντιμνημονιακοί μεταμορφώθηκαν σε μνημονιακότεροι των μνημονιακών.

Ο,ΤΙ κι αν είπαν διαψεύστηκε. Η αξιοπιστία τους είναι μηδενική. Ο,τι κι αν λένε δεν έχει πια κανένα νόημα. Και μπορεί σε λίγους μήνες η πραγματικότητα να γκρεμίσει τα σημερινά ψευδοαφηγήματα του Μαξίμου περί «καθαρής εξόδου» από το Μνημόνιο αποδεικνύοντας για μια ακόμη φορά την εξαπάτηση των πολιτών. Αλλά τέτοια τεράστια κωλοτούμπα σαν κι αυτή που θα συμβεί αύριο στη Βουλή δεν έχει ξαναγίνει στα χρονικά. Είναι βέβαιο πως ο Πάνος Καμμένος θα δεσμευτεί πως δεν υπάρχει περίπτωση να ψηφίσει τη συμφωνία Τσίπρα – Ζάεφ, αλλά την ίδια στιγμή θα την εγκρίνει καταψηφίζοντας την πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης. Αυτή η κωλοτούμπα ξεπερνάει κάθε προηγούμενη κάνοντας τον Πάνο Καμμένο κάτοχο ενός ρεκόρ που πολύ δύσκολα θα σπάσει όσα χρόνια κι αν περάσουν…

*Ο Γιάννης Τσαπρούνης είναι διευθυντής σύνταξης του Ελεύθερου Τύπου

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου