Τα fake news και η fake history για το Μακεδονικό

12/06/18 • 08:41 | UPD 12/06/18 • 08:41

Τα fake news για το Μακεδονικό από κυβερνητικούς παράγοντες μας έχουν πλημμυρίσει. Αυτά συμβάλλουν στο να προωθήσουν τη fake history για τη Μακεδονία και στο να καλύψουν τωρινές κρίσιμες αποφάσεις της κυβέρνησης.

Γράφει ο Γιώργος Ν. Παπαθανασόπουλος

Εντάξει, λόγω του ύφους και των γνώσεών του κ. Καρανίκα, δεν λαμβάνονται υπόψη οι προσβλητικές για όλους μας απόψεις του. Όμως δεν είναι ο μόνος. Για το Μακεδονικό γράφονται και λέγονται ανακρίβειες από κυβερνητικούς παράγοντες που, αντικειμενικά, ξέρουν περισσότερα από τον κ. Καρανίκα.

Η κατάσταση για το όνομα του γειτονικού κράτους, όπως την παρουσιάζει η ίδια η κυβέρνηση, είναι κρίσιμη. Είναι στο παρά ένα να προτείνει ή/και να αποδεχθεί σύνθετη ονομασία, που θα περιέχει τον όρο «Μακεδονία». Την ευθύνη, λέγεται από την κυβέρνηση, την έχει ο πρωθυπουργός. Περιμένει απλώς ένα τηλεφώνημα από τον Σκοπιανό ηγέτη για να κλείσει το θέμα…

Έχει το δικαίωμα ο κ. Τσίπρας να πάρει επάνω του αυτή την ιστορική ευθύνη; Η εποχή του Λουδοβίκου ΙΔ’ έχει περάσει, μαζί με το «L’ état c’ est moi». Όπως ξεπερασμένη είναι η κομμουνιστική αντίληψη ότι ο λαός ταυτίζεται με τον ηγέτη του. Ούτε η Βουλή μπορεί να πάρει την ευθύνη της απόφασης. Όπως υποστηρίζει ο Κορνήλιος Καστοριάδης, όταν ο λαός για μία μέρα είναι ελεύθερος και επιλέγει τους βουλευτές του, δεν σημαίνει πως δεοντολογικά για τέσσερα χρόνια τους έδωσε την εν λευκώ εξουσιοδότηση να αποφασίζουν σε κρίσιμα θέματα για τα δέκα εκατομμύρια των Ελλήνων ψηφοφόρων.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει και αυτός την ευθύνη του για τις εξελίξεις. Ως διευθυντής του Νομικού Γραφείου της Προεδρίας της Δημοκρατίας επί αειμνήστου Κων. Καραμανλή, στην κρίσιμη για το Μακεδονικό περίοδο 1990 – 1995, έχει πλήρη γνώση της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών, το 1992, και της εκδοθείσης τότε Ανακοίνωσης, ότι δεν μπορεί να αναγνωρισθεί το γειτονικό κράτος αν στο όνομά του υπάρχει η λέξη Μακεδονία. Γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα το δικαίωμά του, με βάση το άρθρο 44 παρ. 2, να προκηρύξει με διάταγμα δημοψήφισμα για το κρίσιμο εθνικό θέμα, προτρέποντας τους βουλευτές ομοφώνως να το προτείνουν. Είναι απαραίτητο να ερωτηθεί ο λαός. Ο κ. Τσίπρας δοκίμασε το δημοψήφισμα και πέτυχε. Ας το ξαναεπιχειρήσει.

Ουδείς Έλληνας μπορεί να δεχθεί ότι η κυβέρνηση της Αριστεράς μετά τις «επιτυχίες» της να περάσει όλα τα επώδυνα για το λαό μέτρα χωρίς σοβαρές λαϊκές αντιδράσεις έχει υποσχεθεί στους ισχυρούς παράγοντες του εξωτερικού ότι θα κλείσει με «επιτυχία» και το Σκοπιανό. Ουδείς Έλληνας μπορεί να δεχθεί ότι η Αριστερά, που κατά τον εμφύλιο άνοιξε τις ορέξεις των Γιουγκοσλάβων και των Βουλγάρων κομμουνιστών για τη Μακεδονία και, από πλευράς ΚΚΕ, έχει παραδεχθεί τα λάθη της, τώρα θα επιχειρήσει να κλείσει το Μακεδονικό, κάνοντας ένα ακόμη καθοριστικής σημασίας για τον Ελληνισμό λάθος.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου