Εάν η Ν.Δ. έβαζε ενέχυρο την κρατική περιουσία…

12/06/18 • 08:09 | UPD 12/06/18 • 08:51

Εδώ που τα λέμε η απάντηση του Μαξίμου στη Μαρία Σπυράκη για το πολυνομοσχέδιο που συζητείται από χθες στη Βουλή έχει και μία αλήθεια:

Η κυβέρνηση καταφέρνει κάτι που η Νέα Δημοκρατία δεν θα μπορούσε να καταφέρει ποτέ.

Γράφει ο Πάνος Αμυράς*

Φανταστείτε τι θα γινόταν εάν η κυβέρνηση Σαμαρά κατέθετε νομοσχέδιο όπου στο άρθρο 109 θα έμπαινε ως ενέχυρο για 25 δισεκατομμύρια ευρώ η κρατική περιουσία του Υπερταμείου. Οι οδομαχίες θα είχαν ξεκινήσει από το πρωί στην πλατεία Συντάγματος. Οι αγανακτισμένοι του ΣΥΡΙΖΑ μαζί με τους πατριώτες των ΑΝ.ΕΛ. θα είχαν καταγγείλει τους «γερμανοτσολιάδες» που ξεπουλούν τη χώρα και θα καλούσαν τον κόσμο σε γενικό ξεσηκωμό έξω από τη Βουλή.

Ολοι θυμόμαστε τι έλεγε πριν καταλάβει την εξουσία ο Αλέξης Τσίπρας για τις αποκρατικοποιήσεις, ακόμη και μικρής εμβέλειας. Τώρα η κυβέρνησή του προχωρά σε μία πράξη υποτέλειας που δεν έχει προηγούμενο. Βάζει ως εγγύηση την κρατική περιουσία χωρίς να πάρει καν νέο δάνειο.

Και καλό είναι ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, που επί «Αγανακτισμένων» πουλούσε μαγικές λύσεις και άλλες χάνδρες στους αφελείς, να μην ειρωνεύεται τους βουλευτές της αντιπολίτευσης που αναδεικνύουν τις συνέπειες των υπογραφών του. Και κυρίως να σταματήσει να κοροϊδεύει τους πολίτες με ανακοινώσεις όπως η χθεσινή του υπουργείου του, σύμφωνα με την οποία δεν μπαίνει ενέχυρο η κρατική περιουσία αλλά απλώς το Υπερταμείο γίνεται εγγυητής των δανείων του Δημοσίου. Δούλεμα κανονικό δηλαδή.

Αυτό που δεν λέει ο κ. Τσακαλώτος είναι ότι επί των ημερών του, για πρώτη φορά στη μεταπολεμική ιστορία, μπαίνει ως ρήτρα αφερεγγυότητας το «ψαχνό» της κρατικής περιουσίας και μάλιστα μόλις για 25 δισεκατομμύρια ευρώ.

Οι ρήτρες μάλιστα παραπέμπουν σε αποικιοκρατικές εποχές. Αναγνώσθηκαν χθες στη Βουλή, καλό είναι να επαναλάβουμε μερικές από τις επαχθέστερες δεσμεύσεις που περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο.

Διαβάζουμε σχετικά στο άρθρο 109 ότι το Υπερταμείο (Ελληνική Εταιρία Συμμετοχών και Περιουσίας) οριστικά και αμετάκλητα:

«- Εγγυάται στον ESM την έγκαιρη εκπλήρωση από το δικαιούχο κράτος-μέλος των υποχρεώσεων του δικαιούχου κράτους- μέλους βάσει της σύμβασης.

– Yπόσχεται στον ESM ότι κάθε φορά που το δικαιούχο κράτος-μέλος δεν καταβάλλει ποσό οφειλόμενο βάσει ή σε σχέση με τη Σύμβαση, η ΕΕΣΥΠ, μετά από αίτημα, θα φέρει την ευθύνη καταβολής αυτού του ποσού σαν να ήταν ο κύριος οφειλέτης, εφόσον τα συνολικά καταβλητέα ποσά βάσει αυτής της εγγύησης δεν θα υπερβαίνουν συνολικά τα 25 δισεκατομμύρια ευρώ».

Φεύγοντας ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει μεγάλη ζημιά στη χώρα. Οι δανειστές ξέρουν ότι απέναντί τους έχουν μία αδύναμη κυβέρνηση με μικρή θητεία μπροστά της και περνούν όλες τις υπογραφές.

Αλλά είπαμε, εάν η Ν.Δ. είχε φέρει νομοσχέδιο για υποθήκευση της κρατικής περιουσίας θα είχε καεί η Αθήνα. Τώρα έχει απλώς υψηλές θερμοκρασίες…

Παραίτηση Κατρούγκαλου

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος επιχειρεί να αμφισβητήσει την πραγματικότητα, αλλά αυτό που έκανε χθες στο Real Fm ξεπερνά κάθε προηγούμενο. Σε διάλογο που είχε με το βουλευτή της Ν.Δ. Βασίλη Κικίλια, ο κ. Κατρούγκαλος ανέφερε τα εξής:

«Σας λέω λοιπόν ότι αυτό που είπα -και δεν το λέει εύκολα ένας πολιτικός- είναι ότι αύριο θα παραιτηθώ εάν φέρει ο κ. Κικίλιας μία φράση από το νομοσχέδιο που να είναι σχετική με περικοπές, είτε με τις συντάξεις, είτε με οτιδήποτε».

Ο κ. Κατρούγκαλος ας διαβάσει τον πίνακα 2.8 του μεσοπρόθεσμου προγράμματος που περιέχεται στο πολυνομοσχέδιο και εκεί θα διαπιστώσει ότι οι μειώσεις των συντάξεων θα είναι σε ετήσια βάση περίπου 2,9 δισ.

Επομένως, μάλλον πρέπει να αναμένουμε εντός της ημέρας την παραίτηση του υπουργού. Εκτός εάν ο υπουργός λέει και ορισμένες «χαριτωμενιές» για να περνάει η ώρα…

*O Πάνος Αμυράς είναι ο διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου