Η σειρά των Βάσκων

11/06/18 • 11:05 | UPD 11/06/18 • 15:56

Σαν να μην έφθαναν τα πολλά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ισπανία συν το αγκάθι της Καταλονίας, επανέρχεται στο προσκήνιο το ζήτημα των Βάσκων.

Γράφει η Αλίκη Κοτζιά

Σχηματίζοντας μια τεράστια ανθρώπινη αλυσίδα μήκους 202 χιλιομέτρων, δεκάδες χιλιάδες Βάσκοι εξέφρασαν προχθές το αίτημα για διεξαγωγή περιφερειακής ψηφοφορίας με το ερώτημα της ανεξαρτησίας. Η ισπανική κεντρική διοίκηση είχε λάβει μέτρα στη Χώρα των Βάσκων, ύστερα από την προσπάθεια απόσχισης της Καταλονίας και την πολιτική αναταραχή.

Παρά τις μεγάλες διαφορές μεταξύ των δύο περιφερειών της Ισπανίας -αντίθετα με την πλούσια Καταλονία, η Χώρα των Βάσκων είναι φτωχή περιφέρεια- το πρόβλημα που ενδέχεται να αντιμετωπίσει η νέα κυβέρνηση Σάντσεθ με τους Βάσκους θα είναι τεράστιο.

Οι Βάσκοι, ένας πανάρχαιος μη ινδοευρωπαϊκός λαός -πολλοί ειδικοί επιμένουν ότι έχουν ελληνικές ρίζες και κατάγονται από τους Πελασγούς της Ελλάδας-, έχουν πάντα το όραμα της δημιουργίας μιας ανεξάρτητης «πατρίδας» που θα ενώνει τις τρεις κοινότητες που ανήκουν στην περιφέρεια της Βόρειας Ισπανίας με αυτήν που ανήκει στη Νοτιοδυτική Γαλλία. Εχουν χύσει αίμα γι’ αυτό, υπέφεραν -όπως και οι Καταλανοί- επί δικτατορίας του Φράνκο, που κατάργησε τα ειδικά προνόμια και τις ελευθερίες τους. Ο περίφημος πίνακας «Γκερνίκα» του Πικάσο αναπαριστά τη φρίκη της ισοπέδωσης της ομώνυμης βασκικής πόλης γεμάτης αμάχους από την αεροπορία της Γερμανίας, που συνέδραμε τον Φράνκο.

Αν και οι Βάσκοι στηρίζουν τα αιτήματα της Καταλονίας, σε μεγάλο ποσοστό, δεν συμφωνούν με τον τρόπο που διαχειρίστηκαν τα αιτήματά τους οι Καταλανοί. Η μακρά ιστορία της βίας και η ένταση κάνουν τους Βάσκους να αντιμετωπίζουν με σκεπτικισμό τις καταλανικές μεθόδους για ανεξαρτησία. Είναι νωπές οι μνήμες από τη βία που ακολούθησε την ένοπλη δράση της ΕΤΑ -της αποδίδονται 800 δολοφονίες τις τελευταίες 4 δεκαετίες-, από τις φυλακίσεις πολιτικών, τις παραστρατιωτικές ομάδες κ.λπ.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου