Καταστροφή το 2015, καταστροφή και το 2019

11/06/18 • 10:17 | UPD 11/06/18 • 10:17

Τον Ιανουάριο του 2015 η χώρα βρισκόταν λίγο πριν από την ολοκλήρωση του δεύτερου Μνημονίου. Ο ΣΥΡΙΖΑ έπεισε τους ψηφοφόρους πως τα Μνημόνια δεν οδηγούν πουθενά, γι’ αυτό και πρέπει να καταργηθούν με ένα νόμο και ένα άρθρο.

Γράφει ο Γιάννης Τσαπρούνης*

ΕΠΙ έξι μήνες η πρώτη φορά Αριστερά κατόρθωσε να πετύχει μαζεμένα όλα τα λάθη που θα μπορούσε. Επιχείρησαν να εκβιάσουν την Ευρώπη με ένα πιθανό Grexit. Τσίπρας και Βαρουφάκης τριγύριζαν σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες παρουσιάζοντας το δόγμα της «δημιουργικής ασάφειας». Έφεραν το κράτος και τους πολίτες σε οικονομική ασφυξία. Και στο τέλος οδήγησαν την Ελλάδα… μισό βήμα από την έξοδο από την ευρωζώνη. Τότε, υπέγραψαν όχι μόνο το τρίτο και βαρύτερο Μνημόνιο αλλά και επαχθείς όρους που θα καθορίζουν την πορεία της χώρας έως το 2060.

ΔΥΣΤΥΧΩΣ, οι παλινωδίες της κυβέρνησης δεν σταμάτησαν στο καταστροφικό πρώτο εξάμηνο του 2015. Επιχειρώντας να υποδυθούν τους αντιστασιακούς σε όλες τις αξιολογήσεις έπαιζαν χρονοκαθυστέρηση και στο τέλος έφερναν έναν ακόμη μεγαλύτερο λογαριασμό. Τι να πρωτοθυμηθεί κανείς; Τον Τσακαλώτο να σκίζει τα ρούχα του στη Βουλή πως θα παραιτηθεί αν μειωθεί το αφορολόγητο; Τον Κατρούγκαλο να υπερηφανεύεται για το ασφαλιστικό που φέρει την υπογραφή του για το οποίο δεσμευόταν πως δεν θα επιφέρει μειώσεις; Τελικά, το αφορολόγητο από το 2020 θα πέσει μόλις στις 5.860 ευρώ, ενώ οι συνταξιούχοι από το 2019 θα χάσουν έως και δύο μηνιάτικα.

ΑΛΛΑ και πάλι δεν έχουμε δει όλο το λογαριασμό που θα πληρώσουμε για τα λάθη του ΣΥΡΙΖΑ. Το Μεσοπρόθεσμο προβλέπει υπερπλεονάσματα με βαριά χαράτσια για την επόμενη πενταετία. Το 2019, όπως όλα δείχνουν, τείνει να γίνει εξίσου καταστροφικό με το 2015. Η πραγματική οικονομία και οι πολίτες θα πληγούν ανεπανόρθωτα από τα μέτρα που θα επιβληθούν, ενώ το Δημόσιο θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να δανειστεί, καθώς τα επιτόκια βρίσκονται σε απαγορευτικά ύψη.

ΓΙΑ όλα αυτά που έρχονται η κυβέρνηση αδιαφορεί. Παρουσίασε ένα πακέτο σελίδων ως ολιστικό σχέδιο ανάπτυξης, αλλά στην πραγματικότητα ψηφίζει ένα τέταρτο Μνημόνιο που θα γκρεμίσει ό,τι έχει απομείνει. Το μόνο που νοιάζει το Μαξίμου είναι να… φτάσει έως τις κάλπες που θα στηθούν πιθανότατα τον Μάιο του 2019. Από εκεί και πέρα την καμένη γη που θα αφήσουν θα τη διαχειριστεί η επόμενη κυβέρνηση, η οποία θα πρέπει να πετύχει μεταρρυθμιστικό και οικονομικό θαύμα για να γλιτώσει τη χώρα ακόμα και από την πιθανότητα μιας νέας χρεοκοπίας. Όσοι πιστεύουν πως η επόμενη δεκαετία θα είναι «παιδική χαρά» ας ετοιμαστούν για καταστάσεις που θα είναι εξαιρετικά δύσκολα διαχειρίσιμες. Και αυτή τη φορά την ευθύνη θα φέρει 100% ο ΣΥΡΙΖΑ και όσα… κατάφερε στην τετραετία της διακυβέρνησής του.

*Ο Γιάννης Τσαπρούνης είναι διευθυντής σύνταξης του Ελεύθερου Τύπου

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου