Με αυτό το μεσοπρόθεσμο δεν θα έχουμε καλά ξεμπερδέματα

11/06/18 • 10:10 | UPD 11/06/18 • 10:56

Διαβάζοντας το πολυνομοσχέδιο και ιδίως το κεφάλαιο για το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα για την περίοδο 2019-2022 καταλαμβάνεσαι από θλίψη και ντροπή.

Γράφει ο Πάνος Αμυράς*

Θλίψη, γιατί σε έναν μόνο πίνακα, τον 2.7, περιγράφονται όλες οι περικοπές σε μισθωτούς, συνταξιούχους και ελεύθερους επαγγελματίες που έχουν προγραμματισθεί για τα επόμενα χρόνια, όταν αρκετοί πολίτες ανυποψίαστοι ακόμη σήμερα έχουν την ψευδαίσθηση ότι τα δύσκολα τα έχουμε αφήσει οριστικά πίσω.

Ντροπή, γιατί τα στοιχεία του μεσοπρόθεσμου παραπέμπουν σε διαδικασίες προπτωχευτικού καθεστώτος. Οι δανειστές σε αγαστή συνεργασία με την αδύναμη πολιτικά κυβέρνηση Τσίπρα επέβαλαν πλήρως τις απαιτήσεις τους σε ό,τι αφορά τα δημοσιονομικά μέτρα ενώ για να σιγουρέψουν τα λεφτά τους καθιερώνουν ρήτρα «αφερεγγυότητας» παίρνοντας ως ενέχυρο την κρατική περιουσία του Υπερταμείου για ποσό ύψους 25 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Η χώρα παραδόθηκε πλήρως στις βουλές των δανειστών από την κυβέρνηση της Αριστεράς που θα έδινε την υπερηφάνεια και την αξιοπρέπεια στους πολίτες. Οποιος μπει στον κόπο να διαβάσει το πολυνομοσχέδιο και σταθεί στο άρθρο για την ενεχυρίαση της κρατικής περιουσίας, χωρίς μάλιστα να πάρουμε καν νέο δάνειο, θα καταλάβει ότι με αυτό το μεσοπρόθεσμο δεν θα έχουμε καλά ξεμπερδέματα.

Για να το πούμε απλά, το πρόγραμμα δεν βγαίνει. Το ξέρουν οι παμπόνηροι Γερμανοί, που έσπευσαν από τώρα να κλειδώσουν τα χρήματά τους μέσω του Υπερταμείου, έχοντας απέναντί τους μία βολική και πρόθυμη κυβέρνηση να υπογράφει τα πάντα αρκεί να μένει στην εξουσία.

Το 2019 θα ξεκινήσουν οι μειώσεις στις συντάξεις (που θα φανούν από τον προσεχή Δεκέμβριο) ύψους 2,8 δισεκατομμυρίων ευρώ ενώ στην τριετία 2020 -2022 το ποσό που θα εξοικονομεί το Δημόσιο θα φτάσει τα 3,1 δισ. ευρώ. Οι συνταξιούχοι, αλλά και το σύνολο των φορολογουμένων από το 2020 θα δεχθούν νέο χτύπημα μέσω της μείωσης του αφορολογήτου, που θα κόψει εισοδήματα της τάξης των 2 δισ. ετησίως. Συνολικά, στο διάστημα 2019 -2022 προβλέπονται μέτρα της τάξης των 18,4 δισ. καθώς οι περικοπές σε συντάξεις και αφορολόγητο είναι επαναλαμβανόμενες και μπαίνουν κατευθείαν στο «ψαχνό».

Αφορούν ακόμη και όσους έχουν εισοδήματα της τάξης των 500 ευρώ συνιστώντας στα χρόνια της μνημονιακής περιόδου το ισχυρότερο πλήγμα προς την κατεύθυνση της φτωχοποίηση της κοινωνίας. Με τέτοιας κλίμακας μειώσεις είναι αδύνατο να έχουμε ανάπτυξη και υψηλά πλεονάσματα, όπως ονειρεύονται ορισμένοι στην κυβέρνηση.

Η οικονομία από το 2019 θα μπει σε ένα σπιράλ ύφεσης και για το λόγο αυτό οι δανειστές ζητούν από τώρα την καθιέρωση αυστηρών ρητρών ώστε εάν γίνει το ατύχημα να πάρουν τα λεφτά τους δημεύοντας την κρατική περιουσία.

Λυπούμαστε που το λέμε, αλλά όσοι ψηφίσουν αυτό το μεσοπρόθεσμο υπογράφουν τη διαδικασία πτώχευσης της χώρας. Οχι «μεταφορικά», ούτε καθ’ υπερβολή, αλλά κυριολεκτικώς. Ας το έχουν υπόψη όταν θα φωνάζουν «ναι σε όλα».

Ο μύθος με τα αντίμετρα

Το τελευταίο αποκούμπι των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝ.ΕΛ. είναι τα περιβόητα αντίμετρα. «Μπορεί να υπογράφουμε μέτρα 18,4 δισ. αλλά έχουμε και σημαντικές εξισορροπητικές παρεμβάσεις», λένε για να καθησυχάσουν τον εαυτό τους εν όψει της ψηφοφορίας. Από τον πίνακα 2.8 του μεσοπρόθεσμου όμως προκύπτουν άλλα συμπεράσματα. Το σύνολο των αντιμέτρων υπολογίζεται σε 14 δισ., από τα οποία όμως 1,2 δισ. είναι επενδύσεις. Γιατί «βαπτίζονται» ως αντίμετρα οι επενδύσεις που υπάρχουν στον προϋπολογισμό και χάριν του πρωτογενούς πλεονάσματος κάθε χρόνο περικόπτονται σημαντικά; Ως αντίμετρα βαπτίσθηκαν και προγράμματα του ΟΑΕΔ αξίας 1,2 δισ. Για ποιο λόγο εντάχθηκαν στα αντίμετρα όταν θα μπορούσαν να είναι στον προϋπολογισμό; Τα μόνα σοβαρά αλλά όχι βέβαια αντίμετρα είναι οι φορολογικές ελαφρύνσεις της περιόδου 2020-2022, συνολικού ποσού 6 δισεκατομμυρίων, που όμως θα ενεργοποιηθούν μόνο εάν υπάρχουν δημοσιονομικά περιθώρια. Πολύ απλά, η κυβέρνηση ψηφίζει την εφαρμογή επώδυνων μέτρων σε μισθούς, συντάξεις και φόρους ύψους 18,4 δισ. και εύχεται ότι οι επόμενοι θα μπορέσουν να υλοποιήσουν αντίμετρα της τάξης των 6 δισ.

ΥΓ.: Το ωραίο είναι με τον ΕΝΦΙΑ. Το μεσοπρόθεσμο προβλέπει μείωση 209 εκατομμυρίων από το 2020. Το ποσό αυτό αντιστοιχεί περίπου στο 7% του φόρου. Ο Σαμαράς, στα τέλη του 2014, είχε κερδίσει αυτή τη μείωση κατά 7%, όμως τότε ο Τσίπρας διαλαλούσε ότι ο ΕΝΦΙΑ δεν βελτιώνεται αλλά καταργείται. Τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ υπόσχεται τη μείωση Σαμαρά κατά 7%, αλλά από το 2020. Κωμωδία.

*O Πάνος Αμυράς είναι ο διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου