Η ευρωπαϊκή κεντροδεξιά σε κρίσιμο σταυροδρόμι

10/06/18 • 07:50 |

Η συμμετοχή μου στις τριήμερες εργασίες πολιτικών ηγετών του ΕΛΚ, ευρωβουλευτών και ειδικών στο Μόναχο, με θέμα το μέλλον της Ε.Ε. και η πορεία προς τις ευρωεκλογές του Μαΐου 2019, μου έδωσε την ευκαιρία να εκτιμήσω καλύτερα τη δυναμική που αναπτύσσεται στην Ε.Ε. και το ρόλο και την προοπτική της Ν.Δ. και προσωπικά του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Γράφει ο Γιώργος Κύρτσος*

Με σεβασμό και θαυμασμό

Κατ’ αρχάς, μου έκανε εντύπωση ο τρόπος που αντιμετωπίζουν οι ηγέτες του ΕΛΚ τον πρόεδρο της Ν.Δ., κ. Μητσοτάκη. Οι πολιτικοί που απευθύνθηκαν στους ευρωβουλευτές του ΕΛΚ, που πήραν μέρος στη συνάντηση του Μονάχου, ήταν η καγκελάριος της Γερμανίας, κ. Μέρκελ, ο πρωθυπουργός της Κροατίας, κ. Πλένκοβιτς, ο καγκελάριος της Αυστρίας, κ. Κουρτς, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κ. Ταγιάνι, ο επικεφαλής της ομάδας των ευρωβουλευτών του ΕΛΚ, κ. Βέμπερ, και ο πρόεδρος της Ν.Δ., κ. Μητσοτάκης. Από την οργάνωση των εργασιών και την επιλογή των ομιλητών φάνηκε ότι το ΕΛΚ εκτιμά ιδιαίτερα τον πολιτικό ρόλο του κ. Μητσοτάκη και τον αντιμετωπίζει σαν τον πολιτικό που θα είναι, πιθανότατα, ο επόμενος πρωθυπουργός της Ελλάδας.

Η ομιλία του κ. Μητσοτάκη και οι απαντήσεις που έδωσε στις ερωτήσεις που του έθεσαν οι ευρωβουλευτές του ΕΛΚ επιβεβαίωσαν μια παράδοση εξαιρετικά καλών παρεμβάσεων του προέδρου της Ν.Δ. σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Τα σχόλια για τις απόψεις που παρουσίασε ο κ. Μητσοτάκης ήταν από θετικά έως ενθουσιώδη και μου έκανε εντύπωση ότι συνεχίστηκαν και την τρίτη ημέρα των εργασιών, όταν ο κ. Μητσοτάκης είχε ήδη φύγει από το Μόναχο. Τρία είναι τα θέματα που αυξάνουν το ενδιαφέρον της ευρωπαϊκής Κεντροδεξιάς για τον κ. Μητσοτάκη και τη Ν.Δ.

  • Πρώτον, ο κ. Μητσοτάκης αντιμετωπίζεται ως εξαιρετικά ικανός πολιτικός, γιατί άντεξε στην πίεση του αριστερού λαϊκισμού του ΣΥΡΙΖΑ και όλες τις κυβερνητικές μεθοδεύσεις. Σε μια περίοδο κατά την οποία η ευρωπαϊκή Κεντροδεξιά πιέζεται πολιτικά από τον αριστερόστροφο και κυρίως το δεξιόστροφο λαϊκισμό το παράδειγμα του Μητσοτάκη, ο οποίος αναδιοργάνωσε τη Ν.Δ., εξασφάλισε σημαντικό δημοσκοπικό προβάδισμα της Ν.Δ. έναντι του ΣΥΡΙΖΑ και πέρασε στην ελληνική κοινή γνώμη ως δημοφιλέστερος και αποτελεσματικότερος ηγέτης σε σχέση με τον κ. Τσίπρα, έχει τεράστια σημασία για την ευρωπαϊκή Κεντροδεξιά.

Μου έκανε εντύπωση ο αριθμός των ερωτήσεων που υπέβαλαν οι ευρωβουλευτές του ΕΛΚ στον κ. Μητσοτάκη για τον τρόπο αντιμετώπισης του λαϊκισμού και η ικανοποίησή τους με τις απαντήσεις που έδωσε. Ορισμένοι από αυτούς εξέφρασαν την πολιτική αγωνία τους για το πώς ακριβώς μπορεί να αντιμετωπιστεί η άνοδος του λαϊκισμού στις χώρες τους.

  • Ο δεύτερος λόγος για τον οποίο οι ηγέτες και οι ευρωβουλευτές της ευρωπαϊκής Κεντροδεξιάς δίνουν ιδιαίτερη σημασία στον κ. Μητσοτάκη είναι οι προτάσεις του για την οικονομία. Συνδυάζουν τη δημιουργία κινήτρων στον ιδιωτικό τομέα, με το σεβασμό στους κανόνες της δημοσιονομικής διαχείρισης που ισχύουν στην ευρωζώνη και δημιουργούν περισσότερες ευκαιρίες για καλά αμειβόμενες νέες θέσεις εργασίας και σταθερή και δυναμική οικονομική ανάπτυξη.

Η ελληνική κρίση έχει κουράσει πολιτικά την ευρωπαϊκή Κεντροδεξιά και αποτέλεσε, πριν αναδειχθεί το προσφυγικό – μεταναστευτικό, την πρώτη ύλη για την ενίσχυση των αριστερών και δεξιών λαϊκιστών. Ο κ. Μητσοτάκης εξήγησε τις πρωτοβουλίες που θα πάρει η κυβέρνησή του για τη βελτίωση του οικονομικού και του επιχειρηματικού κλίματος στην Ελλάδα και την πραγματοποίηση των αναγκαίων θεσμικών αλλαγών, για παράδειγμα στον τομέα της Δημόσιας Διοίκησης και της Δικαιοσύνης, που θα ενισχύσουν την αξιοπιστία της Ελλάδας έναντι των Ευρωπαίων εταίρων και των επενδυτών.

Από τις θετικές αντιδράσεις στις παρεμβάσεις του σχημάτισα την εντύπωση ότι θα εκδηλωθούν οικονομικές και επενδυτικές πρωτοβουλίες υπέρ της Ελλάδας μόλις διαπιστωθεί η βελτίωση του οικονομικού και του επιχειρηματικού πλαισίου. Ο κ. Μητσοτάκης βρήκε τον τρόπο να θέσει το ακροατήριό του προ των ευθυνών του. Τόνισε την αναγκαιότητα άμεσης και καλής αναδιάρθρωσης του χρέους του Ελληνικού Δημοσίου υπογραμμίζοντας ότι δεν αφορά στην κυβέρνηση Τσίπρα όσο στην ίδια την Ελλάδα και την προοπτική της οικονομίας της.

Ζήτησε τη συνδρομή της ευρωπαϊκής Κεντροδεξιάς στην προσπάθεια που θα αναπτύξει, εάν γίνει πρωθυπουργός, για τη μείωση του στόχου για τα πρωτογενή δημοσιονομικά πλεονάσματα ώστε να δημιουργηθεί ο κατάλληλος δημοσιονομικός χώρος και να διευκολυνθούν οι μειώσεις στη φορολογία που θα στηρίξουν τα νοικοκυριά, τις επιχειρήσεις, τις επενδύσεις και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Πολιτικές ανακατατάξεις

  • Ο τρίτος λόγος για τον οποίο ο κ. Μητσοτάκης και η Ν.Δ. αποκτούν μεγαλύτερη σημασία για το ΕΛΚ είναι οι πρόσφατες ανακατατάξεις σε σημαντικές χώρες στην Ε.Ε. οι οποίες κάνουν πιο δύσκολη την αποστολή της ευρωπαϊκής Κεντροδεξιάς.

Στη Γαλλία οι Ρεπουμπλικανοί, οι οποίοι συμμετέχουν στο ΕΛΚ, ηττήθηκαν από το φαινόμενο Μακρόν στις προεδρικές και τις βουλευτικές εκλογές, παρά το γεγονός ότι στην αρχή της προεκλογικής περιόδου είχαν τις πιθανότητες με το μέρος τους.

Στην Ιταλία η Forza Italia του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, η οποία συμμετέχει στο ΕΛΚ, σαρώθηκε, όπως και το Δημοκρατικό Κόμμα της Κεντροαριστεράς, από τους λαϊκιστές του Κινήματος των Πέντε Αστέρων και της Λέγκας, οι οποίοι ήδη σχημάτισαν αντισυστημική και σε μεγάλο βαθμό αντιευρωπαϊκή κυβέρνηση.

Στην Ισπανία, το Λαϊκό Κόμμα, το οποίο συμμετέχει στο ΕΛΚ, έχασε την εξουσία όταν σχηματίστηκε στη Βουλή μια ετερόκλητη πλειοψηφία, η οποία αξιοποίησε την καταδίκη σε πολυετή φυλάκιση στελεχών του Λαϊκού Κόμματος για τη λειτουργία παράνομου κομματικού ταμείου μέχρι το 2005, για να ρίξουν την κυβέρνηση Ραχόι και να δώσουν εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στους Σοσιαλιστές, οι οποίοι ελέγχουν μόνο 85 επί συνόλου 350 βουλευτικών εδρών.

Είναι φανερό, λοιπόν, ότι η ευρωπαϊκή Κεντροδεξιά, που είναι η μεγαλύτερη πολιτική δύναμη στην Ε.Ε., δέχεται μεγάλες πιέσεις από διαφορετικές δυνάμεις σε διάφορες χώρες της Ε.Ε. και καλείται να επιβεβαιώσει τον πρωταγωνιστικό της ρόλο στις ευρωεκλογές του Μαΐου 2019.

Με βάση ορισμένες εκτιμήσεις το εκλογικό ποσοστό της ευρωπαϊκής Κεντροδεξιάς μπορεί να υποχωρήσει από τα επίπεδα του 30% προς τα επίπεδα του 25% και οι ευρωβουλευτικές της έδρες να μειωθούν κατά 40 και να περιοριστούν στις 180.

Η Ν.Δ. έχει το τριπλό πλεονέκτημα να ανεβάσει τα ποσοστά της σε μια περίοδο σχετικής κάμψης των ποσοστών της ευρωπαϊκής Κεντροδεξιάς, να έχει ένα σύγχρονο και δυναμικό ηγέτη με ευρωπαϊκό προφίλ που μπορεί να ενισχύσει τη δυναμική της ευρωπαϊκής Κεντροδεξιάς και να στείλει το μήνυμα, σε όλους τους ενδιαφερομένους, της πολιτικής επικράτησης επί του επιθετικού αριστερού λαϊκισμού του ΣΥΡΙΖΑ και του δεξιόστροφου λαϊκισμού των ΑΝ.ΕΛ.

Η συμβολική κίνηση του Βαυαρού επικεφαλής των ευρωβουλευτών του ΕΛΚ, κ. Βέμπερ, να χαρίσει στον κ. Μητσοτάκη, μετά την ομιλία του, μία φανέλα της Μπάγερν με το νούμερο 9 (φωτό) συνοψίζει τα συμπεράσματα που έβγαλα από την τριήμερη συνάντηση πολιτικών ηγετών και ευρωβουλευτών του ΕΛΚ στο Μόναχο. Ο Μητσοτάκης κέρδισε ένα ιδιαίτερα απαιτητικό πολιτικό ακροατήριο φορώντας τη φανέλα της Εθνικής Ελλάδος και μέσω του συμβολισμού της Μπάγερν αναγνωρίστηκε σαν πρωταγωνιστής του ευρωπαϊκού πολιτικού «πρωταθλήματος» που οδηγεί στον «τελικό» των ευρωεκλογών του Μαΐου 2019.

Ο Γιώργος Κύρτσος είναι Ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας  

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής