Η μεγάλη σύγκρουση για τις συντάξεις

09/06/18 • 12:10 | UPD 09/06/18 • 12:10

Κάποια στιγμή η Eφη Αχτσιόγλου είχε πει με μεγάλη δόση πολιτικής αλαζονείας πως η σύγκρουση με τη Νέα Δημοκρατία θα γίνει στα εργασιακά.

Γράφει η Δέσποινα Κονταράκη*

Αν έβαζε και τη λέξη «συνταξιοδοτικά» για να ήταν περισσότερο ακριβής, θα ήταν καλύτερα. Πράγματι, εκεί θα δοθεί η μεγάλη μάχη. Δηλαδή εκεί μαίνεται ήδη ο μεγάλος πόλεμος και ας κάνει ότι δεν το καταλαβαίνει η κυβέρνηση. Δεν μιλάμε για τις μειώσεις συντάξεων που θα έρθουν από 1ης/1/19, εκεί θα γίνει το Κούγκι, όπως θα έλεγε και ο κυβερνητικός συνεταίρος. Μιλάμε για το τώρα και για δεκάδες χιλιάδες υποψήφιους συνταξιούχους που περιμένουν να πάρουν τη σύνταξή τους, αλλά δεν έχουν πάρει ούτε έναντι. Μια βόλτα στα κατά τόπους γραφεία του ΕΦΚΑ και των υπηρεσιών που έρχονται σε επαφή με αγανακτισμένους συνταξιούχους, θα πείσει την υπουργό Εργασίας για την απελπιστική κατάσταση.

Η αναγνώστρια της εφημερίδας που μας πήρε τηλέφωνο για να εκφράσει την οργή της, αλλά και για να αναζητήσει κάποιο… μαγικό, «αφού εσείς οι δημοσιογράφοι κάτι παραπάνω θα ξέρετε», ήταν καθηλωτική. Διευκρίνιση ότι δεν μένει στην Αθήνα, αλλά σε κάποιο νησί. «Ο άντρας μου κατέθεσε αίτηση συνταξιοδότησης τον Ιανουάριο του ’17, κάνοντας εξαγορά δύο μήνες πλασματικά. Δεν έχει πάρει ακόμα τίποτα ως έναντι. Μας λένε ότι το κράτος δεν έχει υπολογίσει το κόστος των πλασματικών για να προχωρήσει η σύνταξη. Πότε θα γίνει δηλαδή; Ισως και ποτέ; Εδώ και ενάμιση χρόνο ζούμε με δανεικά. Σας παρακαλώ, κάντε κάτι, μήπως από τα κεντρικά της Αθήνας ξέρουν κάτι περισσότερο; Ας μας δώσει επιτέλους κάποιος μια απάντηση!».

Το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων απέστειλε πριν από λίγες ημέρες εξώδικο στο υπουργείο Εργασίας, όπου επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι οι καθυστερήσεις φθάνουν τα δύο χρόνια για τις κύριες συντάξεις και τα 5 χρόνια για τις επικουρικές και, παρά τις συνεχείς οχλήσεις τους στις αρμόδιες υπηρεσίες, δεν έχουν εκδοθεί μέχρι και σήμερα οριστικές αποφάσεις συνταξιοδότησης. «Ειδικά στο πρώην ΓΛΚ και μετά την ένταξή του στον ΕΦΚΑ, επικρατεί χαώδης κατάσταση, δεν βρίσκει κανείς άκρη σε ό,τι και αν έχει ζητήσει. Κανείς δεν γνωρίζει τίποτα, λέγοντας ότι αναμένονται εγκύκλιοι!», επιβεβαιώνουν οι συνταξιούχοι, προσθέτοντας βεβαίως πως οι καθυστερήσεις αυτές συμπαρασύρουν και τα εφάπαξ. Οπότε συμφωνούμε με την υπουργό. Η μεγάλη σύγκρουση με την κοινωνία θα γίνει στον τομέα της.

*Η Δέσποινα Κονταράκη είναι αρχισυντάκτρια του Ελεύθερου Τύπου

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου