Τα σκυλάκια του Παβλόφ…

08/06/18 • 11:27 | UPD 08/06/18 • 11:27

Απόγευμα της Κυριακής –ντάλα ο ήλιος– ξαφνικά ακούστηκαν νταούλια στο Ζάππειο. Ανέβηκα δυo – δυo τα σκαλιά -που λέει ο λόγος- ως την ταράτσα του σπιτιού μου.

Γράφει η Aννα Παναγιωταρέα

Χάρηκα τόσο, που δυσκολεύομαι να το βάλω σε λέξεις: Τουλάχιστον, μονολόγησα, μετά από μία τετραετία εξαπάτησης, πήρε σάρκα και οστά μία -τουλάχιστον- απάτη Τσίπρα:

Βαρούσαν τα νταούλια κι όλη η Πλάκα, γεμάτη ξένους –αλλά και κατσαρίδες και ποντίκια– απολάμβανε το ηρωικό προανάκρουσμα της εξόδου Τσίπρα και Καμμένου στις αγορές. Τα νταούλια πλέον είναι κάτι σαν «το χτύπημα» στα σκυλάκια του Παβλόφ. Νταούλια ακούς, αγορές Τσίπρα μολογάς.

Τα νταούλια συνέχιζαν με διονυσιακούς ρυθμούς αλλά ξαφνικά προστέθηκαν άσματα μακρόσυρτα, μάλλον ηπειρώτικα. Δεν το έβαλα κάτω, καθότι, όπως έχετε καταλάβει τόσα χρόνια που με παρακολουθείτε, είμαι αισιόδοξος, βασικά, άνθρωπος. Συνδύασα την ηπειρωτική καταγωγή, που από καιρού εις καιρόν αναμιμνήσκεται ο Τσίπρας, και είπα, μήπως αποφάσισε να κάνει την έξοδο στις αγορές… πατριωτικά.

Το βράδυ, στις «ειδήσεις» του σταθμού Μαξίμου, περίμενα να δω είτε τον Τσίπρα σε διάγγελμα προς Ελληνίδες και Ελληνες, είτε να ακούσω τον Τσακαλώτο -σε άψογη εκφώνηση γκρίκλις- προς συντρόφους και συντρόφισσες, να αναγγέλλουν την έξοδο, συν χαριτωμένα στιγμιότυπα από τα νταούλια Ζαππείου.

Φευ! Οχι μόνον δεν άκουσα λέξη, αλλά και η ενημέρωση για τα συμβαίνοντα στην Ιταλία γινόταν με… πλερέζες.

Στο Μαξίμου θα συνιστούσα ψυχραιμία. Μην ανησυχείτε. Ολοι ξέραμε ότι η έξοδος στις αγορές, εν μηνί Αυγούστω, ήταν κάτι σαν τα διαστημικά ταξίδια του ΨΗΠΤΕ ή ΨΗΤΠΕ υπουργού. Ολοι ξέρουμε ότι ο μόνος λόγος της δήθεν εξόδου ήταν η αυτοϊκανοποίηση Τσίπρα ότι θα μάθει τις αγορές να χορεύουν. Με νταούλια!

Ομως, ακριβά δεν έχουμε πληρώσει την αναισχυντία των τεσσάρων σχεδόν χρόνων διακυβέρνησής σας, προσφέροντας την Ελλάδα ως προτεκτοράτο των ξένων; Πέστε μας μια τράπεζα που αφήσατε σε ελληνικά χέρια να χαρούμε. Πέστε μας γιατί στη μεγαλύτερη πρώην ελληνική τράπεζα όλο το νυν Δ.Σ. δεν γνωρίζει την ελληνική, ο δε διορισμένος επικεφαλής της πληρώνει τους φόρους του στον… Καναδά! Πέστε μας για την έδρα του ΟΛΠ που «μεταφέρθηκε»… στο Χονγκ Κονγκ. Πέστε μας τι γίνονται εκείνα τα ασημικά της χώρας να τρέξουμε –με το silvo στο χέρι– να τα γυαλίσουμε. Πέστε μας ότι δεν θα πληρώσουμε ΕΝΦΙΑ και θα σας προσφέρουμε το τελευταίο πεντάλεπτο που μας αφήσατε να το λιώσετε, να στήσετε χάλκινο ανδριάντα Τσίπρα.

Το τέταρτο μνημόνιο που θα υπογράψετε -για να πάρετε τώρα την προληπτική γραμμή πίστωσης!- παρουσιάστε το στους προθύμους ως παρτιτούρα για… νταούλια. Και κάνετε εκλογές άμεσα: Μητσοτάκης, Γεννηματά και άλλοι πατριώτες θα βγάλουν τα κάστανα από τη φωτιά. Το παράδειγμα Σαμαρά-Βενιζέλου γεννά την ελπίδα…

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου