«Πατέρα, τα έμαθες τα νέα»;

08/06/18 • 11:09 | UPD 08/06/18 • 11:09

ΣΤΗΝ ΠΙΟ κρίσιμη καμπή των «διαπραγματεύσεων» κι ενώ χθες φάνηκε νέα υπαναχώρηση της ΠΓΔΜ, οι Α. Τσίπρας και Ν. Κοτζιάς βρήκαν έναν όχι και τόσο απροσδόκητο σύμμαχο: Τον Γ. Παπανδρέου.

Γράφει ο Μπάμπης Παπαπαναγιώτου

Ο οποίος, παρακάμπτοντας το ΚΙΝ.ΑΛ. και ανασύροντας το ΚΙΔΗΣΟ, δημιούργησε προβλήματα στο κόμμα στο οποίο ανήκει και ταυτοχρόνως εξαπέλυσε ιδιαίτερα σφοδρή επίθεση ουσιαστικά σε όσους αντιδρούν στην ικανοποίηση των απαιτήσεων των ΗΠΑ και της Γερμανίας για άμεση λύση του Σκοπιανού. Στο πλαίσιο αυτό δεν δίστασε να χρησιμοποιήσει βαρείς χαρακτηρισμούς για τον Κ. Μητσοτάκη και τον Α. Σαμαρά, τους ταύτισε μάλιστα, ακολουθώντας πιστά τη σκληρή γραμμή των «υπογείων» του Μ. Μαξίμου. Δεν δίστασε μάλιστα να αναφερθεί απρεπώς στον αείμνηστο Κων. Μητσοτάκη. Ηταν φανερό ότι ο Γ. Παπανδρέου ήθελε και θέλει να στηρίξει με νύχια και με δόντια τον Α. Τσίπρα και τον πρώην σύμβουλό του και νυν ΥΠΕΞ, Ν. Κοτζιά.

Η ΜΟΝΟΜΕΡΗΣ πρωτοβουλία του Γ. Παπανδρέου προκάλεσε μεγάλη ενόχληση στο ΚΙΝ.ΑΛ. Το οποίο μέχρι στιγμής αντιμετωπίζει με υπευθυνότητα και σοβαρότητα τη διαπραγμάτευση, χωρίς να εκχωρεί λευκή επιταγή στους Α. Τσίπρα και Ν. Κοτζιά. Ή να «καταπίνει» αμάσητα τα όσα λέει και κάνει το Μ. Μαξίμου. Ο Γ. Παπανδρέου, αντιθέτως, επέλεξε μονομερώς να ταχθεί ανοιχτά στο πλευρό της κυβέρνησης παρά τις αδιανόητες παραχωρήσεις που φέρεται να έχει κάνει και οι οποίες εξυπηρετούν πρωτευόντως τις επιδιώξεις της ΠΓΔΜ, χωρίς να κατοχυρώνουν τα ελληνικά εθνικά συμφέροντα.

ΑΚΟΥΓΟΝΤΑΙ πολλά για την «υπόγεια σχέση» που έχουν εδώ και καιρό Α. Τσίπρας – Γ. Παπανδρέου. Η οποία δεν εξαντλείται στο Σκοπιανό, αλλά αφορά τη «σοσιαλδημοκρατικοποίηση» του ΣΥΡΙΖΑ και την επόμενη μέρα των εκλογών. Οπως ακούγονται πολλά και για το ποιο ευρωπαϊκό αξίωμα είναι διατεθειμένος να δώσει ο νυν στον πρώην πρωθυπουργό. Το άμεσο μέλλον θα δείξει, τι απ’ όλα αυτά ισχύει, τι θα γίνει και τι θα μείνει ως σχέδιο επί χάρτου. Αυτό όμως που έχει προκαλέσει εντύπωση -και στους συντρόφους του- είναι η συμπεριφορά του Γ. Παπανδρέου. Ο οποίος στην προσπάθειά του να φανεί χρήσιμος και στα εσωτερικά και στα εξωτερικά κέντρα εξουσίας, δεν διστάζει να αποκαθηλώσει πολιτικά ακόμα και τον αείμνηστο πατέρα του. Ο Α. Παπανδρέου είχε κρατήσει -με κόστος- μια υπεύθυνη και πατριωτική στάση στο θέμα της ΠΓΔΜ και πάντα σε εθνική συνεννόηση με τους μεγάλους πολιτικούς αντιπάλους του, είτε ήταν ο Κων. Καραμανλής είτε ο Κων. Μητσοτάκης.

ΑΝΤΙΘΕΤΩΣ, ο Γ. Παπανδρέου φαίνεται πως αισθάνεται πιο άνετα ως εν κρυπτώ συνεργάτης του Α. Τσίπρα, σε ρόλο εντολοδόχων αμερικανικών και γερμανικών απαιτήσεων. Αλλωστε είναι ο άνθρωπος που έφερε το ΔΝΤ στην Ευρώπη μέσω της Ελλάδας. Η πολιτική αποκαθήλωση του πατέρα του ασφαλώς μεγεθύνει τον πολιτικό αμοραλισμό. Ο οποίος, τώρα που η ΠΓΔΜ δείχνει να υπαναχωρεί ξανά, αδυνατώντας να περάσει τη συμφωνία στο εσωτερικό της, τον εκθέτει ακόμα περισσότερο. Καθώς η χείρα βοηθείας που έτεινε στον Α. Τσίπρα πάει στο βρόντο και μένει μόνο η συμπεριφορά του ανδρός.

Ο Σαμαράς… «φιλομακεδόνας»

«Το γαρ πολύ της θλίψεως γεννά παραφροσύνη», αλλά και χοντροκομμένα fake news. Ενα τέτοιο φιλοξενήθηκε χθες στο πρωτοσέλιδο της «Εφημερίδας των Συντακτών» και αναπαράχθηκε σε χρόνο dt από όλο το μιντιακό σύστημα της κυβέρνησης.

Ανασύροντας μια συνέντευξη του Α. Σαμαρά στο «Βήμα» στις 12/5/1991, έκαναν τη μέγιστη απρέπεια και το δημοσιογραφικό ανοσιούργημα να «βάλουν στο στόμα» του τότε υπουργού Εξωτερικών λόγια του τότε προέδρου της Γιουγκοσλαβίας Σλ. Μιλόσεβιτς, ώστε να εμφανιστεί ο Α. Σαμαράς να αποκαλεί την ΠΓΔ «Μακεδονία»!

Το ατόπημα ολοκληρώθηκε με τον ευφάνταστο και… ποιητικό τίτλο που επέλεξε η εφημερίδα για να παρουσιάσει το «θέμα»: «Τη γλώσσα τους έδωσαν μακεδονική». Αλαλα τα χείλη των ασεβών. Οσο κι αν είναι προφανής ο στόχος αυτής της παιδαριώδους και χονδροειδούς προσπάθειας: Να «δικαιολογηθεί» διά του ανύπαρκτου συμψηφισμού η αδιανόητη παραχώρηση που φέρεται να έχει κάνει η κυβέρνηση, αναγνωρίζοντας «μακεδονική» γλώσσα και ταυτότητα.
Πολλά μπορεί να προσπαθήσει κανείς. Αλλά το να εμφανίσει τον μέχρι τώρα «μακεδονομάχο Α. Σαμαρά» σαν «φιλομακεδόνα» ξεπερνά κάθε ρεκόρ αστειότητας.

Τα «παιδιά» τρολάρουν τον Τόσκα

Δεν μπορεί, οι κουκουλοφόροι-αντιεξουσιαστές τρολάρουν και προβοκάρουν τον κ. Τόσκα! Ο ανεπανόρθωτα και διαρκώς εκτεθειμένος υπ. Προστασίας του Πολίτη χθες υπέστη νέο κάζο. Γιατί τι άλλο είναι -μετά τα τραγικά που έχουν γίνει τις τελευταίες μέρες- η επίθεση που έγινε στο γραφείο του Μ. Βαρβιτσιώτη; Το γεγονός, ότι οι καταδρομείς άφησαν τρικάκια με το «αίτημα», εκτός από άδεια, να δοθούν και …νομοθετικές αρμοδιότητες στον Κουφοντίνα, απλώς ξεπερνά τα όρια αντοχής ενός αξιοπρεπούς ανθρώπου.

Ραντεβού στις 19 Ιουνίου

Την πόρτα της αίθουσας της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας θα περάσει στις 19 Ιουνίου η Γενική Επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης, Μ. Παπασπύρου, μετά από σχετικό αίτημα της Ν.Δ. Η κ. Παπασπύρου, που ανήκει στο στενό περιβάλλον του Μ. Μαξίμου λόγω της σχέσης της με τον Δ. Τζανακόπουλο, θα κληθεί να απαντήσει στις σοβαρές καταγγελίες των εργαζομένων του ΚΕΕΛΠΝΟ για «δημιουργία κλίματος εκφοβισμού» και «μη αντικειμενικής εκπλήρωσης των καθηκόντων» της, στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης έρευνας για τα όσα έχουν γίνει και γίνονται στο ΚΕΕΛΠΝΟ. Κάποιες πληροφορίες λένε ότι περιμένουν «δύσκολες ώρες» και «εκπλήξεις» την κ. Παπασπύρου.

Μητσοτάκης και η ποιότητα της Δημοκρατίας

Σίγουρος για την εκλογική επικράτηση της Ν.Δ.-«είμαστε ήδη 10 μονάδες μπροστά»-εμφανίστηκε ο Κ. Μητσοτάκης στην ομιλία του στο Συνέδριο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Αυτό όμως που προκάλεσε μεγαλύτερη εντύπωση είναι ο χαρακτήρας που έδωσε στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση: «Οι εκλογές θα γίνουν και για την ποιότητα της Δημοκρατίας», είπε ο πρόεδρος της Ν.Δ., ο οποίος κέρδισε τις εντυπώσεις με την ομιλία του. Καθώς έθεσε ένα ευρύτερο πρόβλημα που απασχολεί την Ευρώπη: Την άνοδο των δυνάμεων του αριστερού και του δεξιού λαϊκισμού. Μια ομιλία που εκτιμήθηκε, καθώς ήρθε σε μια συγκυρία που την επιβεβαιώνει με όσα γίνονται στην Ιταλία και την Ισπανία.

Απορίες

1. Η κ. Αυλωνίτου, εκτός από «όμορφη», «μορφωμένη» και «επιτυχημένη», με το «τα σκατώσατε» απέδειξε ότι είναι και «ευγενής»;

2. Είναι τόσο μεγάλο ατόπημα να μπερδεύεις -ΥΕΘΑ ων- τα χωρικά ύδατα με την ΑΟΖ, όταν έχεις μπερδέψει τους υδρογονάνθρακες με τους υδατάνθρακες;

Από την στήλη «ΔΙΑ ΤΑΥΤΑ» στην έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου