Οι «πορτοφολάδες» με τα πλεονάσματα

07/06/18 • 08:17 | UPD 07/06/18 • 09:07

Εάν σε κάτι πρέπει να παραδεχθούμε τους Συριζαίους είναι ότι έχουν ανεβάσει σε άλλο επίπεδο την έννοια της προπαγάνδας. Σε αυτό τον τομέα κυριολεκτικώς δεν παίζονται, λειτουργούν σαν «πορτοφολάδες» της κοινής λογικής.

Γράφει ο Πάνος Αμυράς*

Κλέβουν το πορτοφόλι των φορολογουμένων και ταυτόχρονα υπερηφανεύονται ότι τους έσωσαν από τα μέτρα της Δεξιάς. Αποσπούν την προσοχή των πολιτών με κορώνες για την αντιπολίτευση και την ίδια ώρα τους καταληστεύουν με τα μνημόνια που ψηφίζουν στη Βουλή.

Αυτό όμως που συμβαίνει τώρα με τα πρωτογενή πλεονάσματα του νέου Μεσοπρόθεσμου προγράμματος σπάει όλα τα ρεκόρ κοροϊδίας. Το Μαξίμου μάλλον θεωρεί τους πολίτες σανοφάγους και συμπεριφέρεται αναλόγως.
Εξηγούμαστε. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ μέχρι τώρα υποστήριζε ότι χάρη στην περήφανη διαπραγμάτευση γλίτωσε τους φορολογούμενους από τα μεγάλα πλεονάσματα του mail Χαρδούβελη της τάξης του 4,2% και τώρα προβλέπει πλεόνασμα 5,2% για το 2022!

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Το δεύτερο μνημόνιο της κυβέρνησης Ν.Δ. προέβλεπε για το 2015 πλεόνασμα 3% με ανάπτυξη 2,9%. Αντίστοιχα για τη διετία 2016-2014 πλεόνασμα 4,5% με ανάπτυξη 3,5% και για το 2018 πλεόνασμα 4,2% με ανάπτυξη 3,3%. Δηλαδή τα υψηλά πλεονάσματα θα προέρχονταν από την αύξηση των εσόδων που συνεπάγεται η μεγέθυνση της οικονομίας. Απλά πράγματα.
Υστερα ήρθε ο ΣΥΡΙΖΑ που κατάφερε το ακατόρθωτο. Να πετύχει πλεονάσματα άνω του 4,5% για τη διετία 2016-2017 σε συνθήκες ύφεσης ή αναιμικής ανάπτυξης. Πραγματική αφαίμαξη από την οικονομία δηλαδή.

Τώρα ο εμπαιγμός πάει σε άλλο επίπεδο. Σύμφωνα με το πρόγραμμα που παρουσίασε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης, τα πλεονάσματα θα βαίνουν αυξανόμενα την περίοδο 2019-2022 ξεκινώντας από 3,96% και καταλήγοντας στο θηριώδες 5,2%. Αντιθέτως, η ανάπτυξη θα βαίνει μειούμενη από 2,4% το 2019 μέχρι 1,8% το 2022.

Σύμφωνα με το κυβερνητικό σχέδιο, το 2022 το πλεόνασμα θα είναι τριπλάσιο του ρυθμού ανάπτυξης. Ούτε ο Σόιμπλε δεν θα μπορούσε να το σκεφτεί, να το πασάρει στους βουλευτές της Αριστεράς και των ΑΝΕΛ και αυτοί να το ψηφίσουν με πανηγυρισμούς. Ακόμη και ο πρώην Γερμανός υπουργός Οικονομικών θα ντρεπόταν να παρουσιάσει ένα πρόγραμμα που διαλύει την οικονομία σε όφελος των δανειστών.

Όμως στο Μαξίμου δεν έχουν τέτοια προβλήματα. Με ενδιαφέρον αναμένουμε τον πρωθυπουργό στην ομιλία του στη Βουλή να καταγγείλει τη Νέα Δημοκρατία που θα είχε καταστρέψει τον λαό με το mail Χαρδούβελη και αμέσως μετά να αρχίσει η ψηφοφορία για την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου, που θα προβλέπει ακόμη μεγαλύτερα πλεονάσματα. Εκείνη την ώρα θα ακουστεί για άλλη μία φορά από 154 βουλευτές το γνωστό πλέον «ναι σε όλα».

Τελικά οι Καραμανλήδες έδωσαν το όνομα Μακεδονία;

Σύμφωνα με την κυβερνητική προπαγάνδα, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής παρέδωσε το 1977 τη «μακεδονική» γλώσσα στα Σκόπια, ενώ ο Κώστας Καραμανλής διαπραγματευόταν το «Μακεδονία-Σκόπια» και ευτυχώς για τη χώρα δεν το συμφώνησε χάρη στον Γιώργο Παπανδρέου, ο οποίος ξαφνικά έγινε ο αγαπημένος του ΣΥΡΙΖΑ.

Δεν ξέρουμε τι άλλο θα ακούσουμε μέχρι να φτάσουν στις Πρέσπες Τσίπρας και Ζάεφ αλλά είναι πλέον έκδηλη η αγωνία της κυβέρνησης να μοιράσει ευθύνες και πολιτικό κόστος για τις υποσχέσεις που φαίνεται ότι έχει δώσει σε διεθνείς παράγοντες ότι θα «λύσει» το ζήτημα. Πάλι καλά δηλαδή που δεν φόρτωσαν στους Καραμανλήδες και τη «δημοκρατία του Ιλιντεν» με την οποία είχε γυρίσει περιχαρής ο πρωθυπουργός μετά τη συνάντηση με τον Σκοπιανό ομόλογό του.

Ο καθηγητής Γιώργος Μπαμπινιώτης με το κύρος και την επιστημονική του επάρκεια έδωσε απαντήσεις που κατέρριψαν την κυβερνητική προπαγάνδα για τη δήθεν «μακεδονική γλώσσα» που αναγνωρίσθηκε το 1977.

Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αυτός που αναγνωρίζει γλώσσα και ταυτότητα στους γείτονες αλλά ψάχνει για συνενόχους.
Σε ό,τι αφορά την ονομασία, δεν θυμόμαστε καμία κυβέρνηση Κώστα Καραμανλή να έχει έρθει σε συμφωνία, αντιθέτως μάλλον είχε δυσαρεστήσει τις ΗΠΑ, που σήμερα αποτελούν βασικό συνομιλητή του Μαξίμου. Για να καταλαβαινόμαστε όλοι…

*O Πάνος Αμυράς είναι ο διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου