Θα… καταργούσαν και τον ΕΝΦΙΑ

07/06/18 • 07:56 | UPD 07/06/18 • 07:56

Oλοι θυμόμαστε το γνωστό πλέον σύνθημα του Αλέξη Τσίπρα ότι «ο ΕΝΦΙΑ είναι ένας άδικος φόρος, δεν τροποποιείται, καταργείται». Hταν μια από τις ανέξοδες, όπως αποδείχθηκε, υποσχέσεις που δόθηκαν στους πολίτες, προκειμένου να αναρριχηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία και να διατηρηθεί στη συνέχεια σε αυτήν.

Αντί να καταργήσει ο κ. Τσίπρας τον ΕΝΦΙΑ, καταρχάς τον μονιμοποίησε. Και όχι μόνο αυτό. Τον αύξησε κιόλας ακόμα και σε λαϊκές γειτονιές. Και μάλιστα προχωρά επιπλέον σε ένα σχέδιο προείσπραξής του μαζί με τον φόρο εισοδήματος για την επόμενη χρονιά.

Είναι αλήθεια ότι το 2015 χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων είχαν πέσει στην παγίδα του κ. Τσίπρα. Τους είχε φανεί λίγη η μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 7% κάθε χρόνο, για την οποία είχε δεσμευθεί η κυβέρνηση Σαμαρά, έχοντας ήδη εξασφαλίσει και την έγκριση της τρόικας.
Πίστεψαν τότε τον κ. Τσίπρα, που έλεγε ότι θα καταργούσε τον ΕΝΦΙΑ και θα επέβαλε στη θέση του τον φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας. Τον είχαν επίσης πιστέψει, και αυτόν, όπως και τον κ. Καμμένο, που έλεγαν ότι δεν επρόκειτο να πληρώσουν τον συγκεκριμένο φόρο και ενίσχυαν το κίνημα «δεν πληρώνω».

Οπως αποκαλύπτει σήμερα ο Ελεύθερος Τύπος, εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων με χαμηλά και μεσαία εισοδήματα θα πληρώσουν άδικα φόρο με «καπέλο» από 59% έως και 112,64% με δύο τρικ που εφαρμόζει το υπουργείο Οικονομικών με τις τιμές ζώνης στις αντικειμενικές αξίες και τους «συντελεστές παλαιότητας», ενώ ένα τρίτο κόλπο του οικονομικού επιτελείου στον υπολογισμό του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ μπορεί να επιβαρύνει ακόμα περισσότερο τους ιδιοκτήτες ακινήτων.

Η εξαπάτηση των πολιτών έχει ακριβό τίμημα. Και το πληρώνουν με τους φόρους που διαρκώς αυξάνουν, εις υγείαν των κομματικών φίλων και των πάσης φύσεως ημετέρων που διορίζονται στο Δημόσιο και υπογράφουν συμβάσεις με απευθείας αναθέσεις.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου