Οι λαϊκιστές έρχονται και στον Καναδά

06/06/18 • 13:44 | UPD 06/06/18 • 13:44

Η Αυξανόμενη κοινωνική ανισότητα, η ελαστικοποίηση της εργασίας και η οικονομική ανασφάλεια έχουν πολιτικές συνέπειες

Γράφει ο Γιάννης Παπαδάτος

Οι αυριανές εκλογές για τη Βουλή και την κυβέρνηση του Οντάριο -της μεγαλύτερης επαρχίας του Καναδά- δεν θα είναι σαν τις άλλες. Η φιλελεύθερη πρωθυπουργός Καθλίν Ουάιν έριξε ήδη λευκή πετσέτα βλέποντας την επέλαση των αριστερών και δεξιών λαϊκιστών στις δημοσκοπήσεις. «Δεν ξέρω ποιος θα κερδίσει, αλλά σίγουρα δεν θα είμαι εγώ», δήλωσε με παρρησία. Όχι βέβαια ότι δεν έχει ευθύνες για το τεράστιο ποσοστό των ψηφοφόρων του Οντάριο που θέλουν αλλαγή (80%).

Η αυξανόμενη κοινωνική ανισότητα, η στασιμότητα των εισοδημάτων σε καιρό κρίσης, η ελαστικοποίηση της εργασίας και η οικονομική ανασφάλεια, που εξαπλώνεται και στον πλούσιο Καναδά, ήταν αδύνατον να μην έχουν πολιτικές συνέπειες.

Για να πάρετε μια ιδέα της αυριανής μονομαχίας στο Οντάριο, φανταστείτε αντιμέτωπους στις ΗΠΑ τον Ντόναλντ Τραμπ και τον Μπέρνι Σάντερς, τον αειθαλή ηγέτη της αριστερής πτέρυγας των Δημοκρατικών. Σε ρόλο Τραμπ στο Οντάριο είναι ο υποψήφιος του δεξιού «Προοδευτικού Συντηρητικού Κόμματος» (ναι, έτσι ονομάζεται) Νταγκ Φορντ, ενώ αντίστοιχος θηλυκός Σάντερς είναι η Αντρέα Χόργουατ, υποψήφια πρωθυπουργός του αριστερού κόμματος της… Νέας Δημοκρατίας (ΝDP).

Στις τελευταίες δημοσκοπήσεις προηγείται με βραχεία κεφαλή η αριστερή… νεοδημοκράτισσα, με ένα κλασικό σοσιαλδημοκρατικό πρόγραμμα, που σε σημερινούς όρους θα ταίριαζε στον ΣΥΡΙΖΑ, τον Κόρμπιν και το Κίνημα Πέντε Αστέρων: Η Χόργουατ υπόσχεται αύξηση των δημόσιων δαπανών και της φορολόγησης των πλουσίων, επέκταση της φαρμακευτικής περίθαλψης, μείωση του κόστους παιδικής φροντίδας και δωρεάν δίδακτρα για φτωχούς φοιτητές.

Ο Νταγκ Φορντ από την άλλη πλευρά (κληρονόμος επιχειρηματικής αυτοκρατορίας, όπως ο Τραμπ) έχει μια κλασική δεξιο-λαϊκιστική ατζέντα, συνδυασμένη με νεοφιλελεύθερες απόψεις: Υπόσχεται μειώσεις φόρων, λιγότερο κράτος και φθηνότερη βενζίνη. Θυμίζει Τραμπ όταν επιτίθεται στον Τύπο, χρησιμοποιεί fake news, ενώ αρνείται να καταδικάσει τις αντι-μουσουλμανικές κορόνες υποψήφιων βουλευτών του.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

Copy link
Powered by Social Snap