Δύο μέτρα και άλλα σταθμά

02/06/18 • 15:16 | UPD 02/06/18 • 15:16

Οι συμβιβασμοί στην πολιτική ζωή δεν είναι κάτι καινούργιο, ούτε ασυνήθες. Πολλές φορές μάλιστα απαιτούνται για το καλό της χώρας και των πολιτών, και αποτελούν προϊόν ώριμων πολιτικών διεργασιών.

Γράφει η Δέσποινα Κονταράκη*

Αλλες φορές πάλι, προκύπτουν από πιο πεζές ανάγκες, όπως την αγωνία για πολιτική επιβίωση. Η συνεργασία δύο κομμάτων εντελώς διαφορετικών ιδεολογιών, όπως είναι ο ΣΥΡΙΖΑ και οι Ανεξάρτητοι Ελληνες, προβάλλεται από τους ίδιους ότι ήταν κάτι επιβεβλημένο για την έξοδο της χώρας από τα Μνημόνια. Η πραγματικότητα βέβαια αποδεικνύει πως η πολιτική τους σχέση είναι ένα συνοικέσιο υπαγορευμένο από την ανάγκη τους να παραμείνουν στην εξουσία.

Σε κάθε περίπτωση, και στην πρώτη και στη δεύτερη, ο τρόπος που αντιμετωπίζουν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ τις ακραίες φωνές των ΑΝ.ΕΛ. και τον εξίσου ακραίο τρόπο έκφρασης του προέδρου τους, Πάνου Καμμένου, δεν είναι ενιαίος. Και αυτό φανερώνει πολλά όχι για τους ΑΝ.ΕΛ. αλλά για τα ίδια τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Το πρόσφατο περιστατικό με την κόντρα για το ταξίδι στο Μονακό και η προκλητική ανάρτηση Καμμένου που ακολούθησε, αντιμετωπίστηκε με διαφορετικό τρόπο από διαφορετικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Κώστας Ζαχαριάδης, για παράδειγμα, κράτησε σαφείς αποστάσεις ασφαλείας, αρνούμενος να υπερασπιστεί μια τέτοια ρητορική. Ο διευθυντής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ όταν ρωτήθηκε σχετικά, αρκέστηκε να απαντήσει: «Καθένας κρίνεται από τον τρόπο του». Αντιθέτως, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, μιλώντας στο Epsilon, υπερασπίστηκε το ύφος και το λόγο Καμμένου χωρίς κανένα ενδοιασμό. «Ο τρόπος που τοποθετείται ο κ. Καμμένος είναι γνωστός. Του έχει ασκηθεί, κατά τη γνώμη μου, μια άδικη κριτική και απαντά με τον τρόπο που εκείνος θεωρεί ότι μπορεί να εκφράσει και την οργή και την αγανάκτησή του απέναντι σε ανθρώπους, οι οποίοι, κατά τη γνώμη μου, χαρακτηρίζονται από την απόλυτη υποκρισία». Η πολιτική σκέψη του κυβερνητικού εκπροσώπου ολοκληρώθηκε με την εξαιρετική ατάκα ότι ο κ. Καμμένος έχει αποδείξει «ότι δεν έχει κανένα πρόβλημα να κατέβει από το σαλόνι στο αλώνι».

Στην ίδια ακριβώς συνέντευξη βέβαια επεφύλαξε εντελώς διαφορετική στάση για τον έτερο Καμμένο των ΑΝ.ΕΛ., τον Δημήτρη, ο οποίος συναγωνίζεται στην ακραία ρητορική τον ξάδελφό του. «Ο κ. Δημήτρης Καμμένος, θα πρέπει κάθε φορά που ασκεί πολιτική κριτική να το κάνει με τρόπο κόσμιο, με τρόπο που να δείχνει ότι σέβεται και την πολιτική συνεργασία των δύο κομμάτων και την ελληνική κυβέρνηση». Τι καλά που θα ήταν αν ο κ. Τζανακόπουλος απαιτούσε αυτόν τον κόσμιο τρόπο και από συγκεκριμένα στελέχη αυτής της κυβέρνησης που έχουν αδυναμία μόνο στα αλώνια και καθόλου στα σαλόνια.

*Η Δέσποινα Κονταράκη είναι αρχισυντάκτρια του Ελεύθερου Τύπου

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου