Λύση-τέρας χωρίς… βέτο

01/06/18 • 10:37 | UPD 01/06/18 • 10:37

ΣΤΙΣ «τελευταίες μέρες» της βρίσκεται η κυοφορία της «λύσης» για το Σκοπιανό, η οποία αναμένεται να βγάλει, όπως λένε οι πληροφορίες, ένα «τερατάκι»: Κατά πάσα πιθανότητα την Κυριακή στις Πρέσπες, στην «ωραία γιορτή» που έχει προαναγγείλει ο Ν. Κοτζιάς, ίσως ανακοινωθεί η «λύση». Μόνο που αυτή η «λύση» δεν είναι λύση.

Γράφει ο Μπάμπης Παπαπαναγιώτου

Είναι μια ακόμα εξαπάτηση, αλλά αυτή τη φορά σε εθνικό θέμα. Είναι έτοιμοι να παρουσιαστεί ως «λύση», ουσιαστικά ένα «προσωπικό προσύμφωνο Τσίπρα-Ζάεφ», το οποίο στην πράξη, δίνει την δυνατότητα ένταξης των Σκοπιών στο ΝΑΤΟ και στερεί από την Ελλάδα το πιο ισχυρό όπλο που διαθέτει: Το ΒΕΤΟ. Αυτό δηλαδή που έχει φέρει τα Σκόπια στη θέση του «επισπεύδοντος». Καθώς, παρότι έχουν αναγνωρισθεί εδώ και 25 χρόνια ως «Μακεδονία» από 140 κράτη, δεν μπορούν να πετύχουν αυτό που πραγματικά θέλουν και τα «καίει»: Να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε.

ΑΥΤΟ το γνωρίζουν στο Μ. Μαξίμου, γι’ αυτό και ο Α. Φλαμπουράρης, με εντολή του Α. Τσίπρα, έχει πάρει με τη σειρά τα διευθυντικά γραφεία τηλεοπτικών σταθμών, εφημερίδων και μεγάλων ειδησεογραφικών sites, ζητώντας ευθέως «στήριξη στη λύση του Σκοπιανού». Συνομιλητές του υπουργού Επικρατείας διέκριναν στη συμπεριφορά του το «σφίξιμο» που προκαλεί η επίγνωση ότι αυτό στο οποίο ζητάει στήριξη είναι έωλο και «στον αέρα»…

ΟΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ αναφέρουν ότι αυτό το «προσωπικό προσύμφωνο», που θα επιχειρηθεί να εμφανιστεί ως «λύση», προβλέπει συμφωνία στο σύνθετο όνομα, η οποία αφού εγκριθεί από τα δυο Κοινοβούλια, θα οδηγήσει σε μια επιστολή της Ελλάδας προς το ΝΑΤΟ, το οποίο θα μπορεί έτσι, ν’ απευθύνει πρόσκληση ένταξης στα Σκόπια. Μ’ αυτόν τον έμμεσο τρόπο η «συμφωνία» αποκτά μανδύα κύρωσης από τα Ηνωμένα Έθνη κι ανοίγει το δρόμο για την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ. Από ελληνικής πλευράς θα υπάρχει μια «αίρεση», ότι όλα αυτά θα γίνουν αφού ισχύσει το erga omnes κι αφού αλλάξει το Σύνταγμα. (Να σημειωθεί ότι υπάρχει ακόμα μια ασάφεια ως προς τη χρήση του ονόματος, θα είναι έναντι όλων ΚΑΙ για όλες τις χρήσεις;). Κι εδώ βρίσκεται το απατηλόν του πράγματος: Τα Σκόπια μπορούν να μπουν στο ΝΑΤΟ-έστω και με ειδικό καθεστώς – αλλά αν π.χ. το δημοψήφισμα του Σεπτεμβρίου στα Σκόπια απορρίψει τη «συμφωνία», η Ελλάδα θα έχει απολέσει ουσιαστικά το δικαίωμα άσκησης βέτο! Ή αν η συμφωνία απορριφθεί από το Κοινοβούλιο της γειτονικής χώρας, πάλι η «αίρεση» θα είναι άνευ πρακτικού αντικρίσματος, καθώς η συμμετοχή των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ θα είναι γεγονός, το οποίο δεν θα μπορεί να το αντιστρέψει ένα αυτό-εξουδετερωμένο ελληνικό βέτο.

ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ θα «τρέξουν» και οι προενταξιακές διαδικασίες για την ένταξη της ΠΓΔΜ στην Ε.Ε. Ολα δείχνουν ότι για τους δικούς τους λόγους ο καθένας, Α. Τσίπρας-Ζ. Ζάεφ με τη συνδρομή των Ν. Κοτζιά και Ν. Ντιμιτρόφ έχουν κάνει το «προσωπικό τους deal», προσβλέποντας σε διαφορετικά «ανταλλάγματα» από τους επίσημους σπόνσορες της επίλυσης του Σκοπιανού: Τη Γερμανία και τις ΗΠΑ. Οι πληροφορίες λένε, ότι οι Α. Τσίπρας και Ζ. Ζάεφ «μοιάζουν σε πολλά» σαν πολιτικές προσωπικότητες. Είναι εξίσου ρισκαδόροι και αδίστακτοι όταν πιστέψουν ότι κάτι τους συμφέρει προσωπικά. Ισως, απ’ αυτή την άποψη να μην είναι τυχαίο αυτό που είπε χθες ο πρόεδρος των Σκοπίων κ. Ιβανόφ, μετά την ενημέρωση που είχε από τον ΥΠΕΞ της χώρας του: «Μοιάζει με προσωπική συμφωνία Τσίπρα-Ζάεφ, η οποία δεν έχει προσφέρει εθνική συναίνεση στη Μακεδονία»…

ΟΛΑ δείχνουν, όμως, ότι η ελληνική κυβέρνηση, διαπραγματεύεται μυστικά κυριολεκτικά μέχρι την τελευταία στιγμή. Κι είναι έτοιμη να παρουσιάσει σαν «λύση», κάτι που δεν είναι λύση, καθώς παραδίδει ουσιαστικά το βέτο, έναντι μιας… πιθανότητας: Τα Σκόπια να μην αθετήσουν τη συμφωνία σε μερικούς μήνες…

Με δραματικό τρόπο -αλλά όπως πραγματικά είναι- περιέγραψε χθες ο πρόεδρος του ΔΣΑ την άθλια κατάσταση που επικρατεί στο Πρωτοδικείο Αθηνών, την ώρα που ο υπ. Δικαιοσύνης σχεδιάζει, για ψηφοθηρικούς λόγους, να ιδρύσει ακόμα δύο Πρωτοδικεία στη Β’ Αθηνών, όπου προτίθεται να πολιτευτεί.

Το θέμα είχε αναδείξει πριν από 3 μέρες η στήλη, αλλά χθες ο Δ. Βερβεσός ρώτησε ευθέως τον Στ. Κοντονή: «Αναρωτιέμαι πού θα βρεθούν τα χρήματα για την σύσταση των δύο νέων Πρωτοδικείων(…) αφού κάθε χρόνο ο προϋπολογισμός του υπουργείου μειώνεται». Το Πρωτοδικείο Αθηνών βγαίνει κάθε τόσο για έρανο, καθώς στερείται όχι μόνο του απαραίτητου προσωπικού, αλλά και στοιχειωδών πραγμάτων. Οπως π.χ. «χαρτί Α4» για φωτοτυπίες…

Ομως ο κ. Κοντονής, «κόβοντας λεφτά» από τα «λεφτό δένδρα της Αριστεράς», …ιδρύει Πρωτοδικεία αποσκοπώντας στα ψηφαλάκια. Πώς λέγανε οι παλιοί πολιτευτές; «Δεν έχετε παιδιά; Θα σας κάνουμε και παιδιά»!

«Η περίπτωση Καμμένου…»

ΔΕΝ είναι απολύτως εξακριβωμένο αν όσα ακούγονται για τα δύσκολα μαθητικά χρόνια ισχύουν. Αν ισχύουν όμως, ίσως εξηγούν πολλά. Αλλά και πάλι δεν φτάνουν για να εξηγήσουν αυτήν την ανεκδιήγητη συμπεριφορά του Π. Καμμένου-υπουργού Εθνικής Αμυνας. Μια συμπεριφορά που απαντάται μόνο σε κακόφημους χώρους, όπου συχνάζουν λούμπεν στοιχεία και «κουτσαβάκηδες».

ΔΕΝ είναι τόσο ότι ο «Μακεδονομάχος» επέλεξε να «κρυφτεί» στο Μονακό, την ώρα που οι Α. Τσίπρας και Ν. Κοτζιάς κατεδάφιζαν και το τελευταίο ίχνος της τελευταίας «κόκκινης γραμμής» του Π. Καμμένου. Δεν είναι ότι αυτοθαυμαζόταν στη χλιδή του Πριγκιπάτου, ο άνθρωπος που πριν από μόλις τρία χρόνια σπάραζε για τα παιδάκια που λιμοκτονούν και λιποθυμούν ή για τους ανέργους που αυτοκτονούσαν.

ΔΕΝ είναι δηλαδή κυρίως πολιτικό το θέμα. Αφού μετά από 3,5 χρόνια συνεχών κυβιστήσεων και τριπλών τόλουπ, έχει καταστεί απολύτως σαφής η πολιτική ποιότητα του ανδρός. Είναι κυρίως το ύφος και η χυδαία συμπεριφορά την οποία προσπαθεί να επιβάλει, ως στοιχείο «κανονικότητας» στο δημόσιο βίο. Ως αρχηγός κόμματος και ως υπουργός Εθνικής Αμυνας. Ως Π. Καμμένος οικογενειάρχης, σύζυγος και πατέρας δεν μας πέφτει απολύτως κανένας λόγος. Ούτε αν έχει τη δυνατότητα για ταξίδια στο Μονακό. Με γεια του, με χαρά του.
ΑΦΟΡΑ το δημόσιο βίο όμως η συμπεριφορά ενός θεσμικού παράγοντα, ο οποίος νιώθει την άνεση -και το θεωρεί «μαγκιά»- να απαντήσει στην πολιτική κριτική που του ασκείται, με υπαινιγμούς, απειλές και άθλια υπονοούμενα. Για «τ. μοντέλα που καλύπτουν εραστές», για «τρόφιμους σε κότερα εμπόρων ναρκωτικών», για «ψώνια της Μυκόνου που γδύνουν τις γυναίκες τους για ξαπλώστρα των 3.000 ευρώ» ή για τον «Μίλτο, τη φερετζέ»!

ΒΕΒΑΙΑ ο Π. Καμμένος δεν είναι καινούργιος στη «φρασεολογία του βόθρου» και στη χουλιγκάνικη συμπεριφορά. Είναι -μεταξύ άλλων- και ο εμπνευστής του περίφημου και περίπου αξεπέραστα χυδαίου «στα 4». Δεν νοείται σε μια στοιχειωδώς κανονική χώρα ένας τέτοιος άνθρωπος να είναι στοιχείο της θεσμικής αλυσίδας, που κρατάει τη χώρα. Προσβάλλει όχι μόνο την αισθητική αλλά και τη νοημοσύνη κάθε αξιοπρεπούς ανθρώπου, ό,τι κι αν ψηφίζει.

ΚΙ ΑΠΟ δίπλα ο συγκυβερνήτης ΣΥΡΙΖΑ. Λίγοι να τον υπερασπίζονται και οι περισσότεροι να τον ανέχονται ή να κάνουν σαν να μην κατάλαβαν τι έκανε και τι είπε. Με πρώτο πρώτο τον πρωθυπουργό. Βέβαια στα «πεζοδρόμια» γνωρίστηκαν και στην «πεζοδρομιακή γλώσσα» συνεννοήθηκαν. Ισως γι’ αυτό, πράγματι, αυτή η ιστορία «δεν έχει πάτο. Πάνο έχει».

Απορίες

1. Τι ανάγκασε τον Θ. Καρτερό ν’ αναλάβει της ευθύνη της συγγραφής της ανακοίνωσης για τα «τρίκυκλα» και τους «Γκοτζαμάνηδες»;

2. Τη χαλάρωση των cc, με το μηνιαίο όριο αναλήψεων στις 5.000, ποιος σατανάς το σκέφτηκε; Πόσοι λογαριασμοί έχουν πια τέτοιο υπόλοιπο;

Από την στήλη «ΔΙΑ ΤΑΥΤΑ» στην έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής