Φοβού τους Ιταλούς

30/05/18 • 05:00 | UPD 30/05/18 • 11:19

Η Ιταλία βρίσκεται ένα βήμα πριν το χάος και πριν την πρώτη κυβερνητική νίκη των ακροδεξιών στην Ευρώπη.

Η Ιταλία βρίσκεται ένα βήμα πριν το χάος και πριν την πρώτη κυβερνητική νίκη των ακροδεξιών στην Ευρώπη.

Γράφει ο Γιῶργος Μιχαηλίδης

Ο Ιταλός πρόεδρος Σέρτζιο Ματαρέλα, άσκησε το συνταγματικό του δικαίωμα και δεν όρκισε υπουργό Οικονομικών τον Πάολο Σαβόνα. Αρχικά για όσους βιάζονται να πανηγυρίσουν και να κάνουν άσχετους συσχετισμούς, οι Έλληνες ΠτΔ δεν έχουν τέτοιο δικαίωμα. Ο Ματαρέλα δεν σκέφτηκε πολιτικά, αλλά οικονομικά. Όπως όμως και να έπραττε, όμως, κάποιος θα την πλήρωνε! Ας δούμε την κατάσταση πιο ψύχραιμα.

Ο Ιταλός πρόεδρος υποστήριξε πως με την κίνησή του αυτήν, προστατεύει την ιταλική οικονομία. Ο Σαβίνο είχε μπει στο στόχαστρο των Βρυξελλών αλλά και των επενδυτών για τις βαρουφακικές του απόψεις περί παράλληλου νομίσματος κάτι που σημαίνει πως η οικονομία της γειτονικής χώρας θα κρεμόταν από μία κλωστή.

Το νέο ακροβατικό που θα έπρεπε να κάνει η κυβέρνηση της Ρώμης θα σήμαινε να βαδίσει πάνω σε αυτήν την κλωστή πάνω από έναν γκρεμό, όπου από κάτω θα την περίμεναν από την μία το άγριο ξεπούλημα των ιταλικών ομολόγων και από την άλλη η αλλαγή νομίσματος, η υποτίμησή του και η διάλυση της μεσαίας τάξης της Ιταλίας. Βέβαια μπορούσαν να συμβούν όλα τα παραπάνω μαζί…

Ο Σέρτζιο Ματαρέλα λοιπόν πήρε την απόφαση και έβαλε νέα φωτιά στην πολιτική αβεβαιότητα της χώρας η οποία οδηγείται σε εκλογές κάποια στιγμή μέσα το καλοκαίρι. Εδώ όμως υπάρχει μία τεράστια παγίδα την οποία ο Ιταλός πρόεδρος σίγουρα ήξερε…

Η νέα κυβέρνηση της Ιταλίας είναι τεχνοκρατική αλλά για πρώτη φορά δεν θα είναι εκλεγμένη από την Βουλή. Αυτό σημαίνει πως ο ηγέτης της Λέγκας του Βορρά, Ματέο Σαλβίνι, θα μπορεί να ωρύεται στην παρατεταμένη αυτήν προεκλογική περίοδο για πραξικόπημα και δακτύλους των Βρυξελλών που καταλύουν την ιταλική δημοκρατία. Όχι, αυτά δεν είναι σενάρια, έχουν ήδη ειπωθεί σε μικρό βαθμό.

Με τις δημοσκοπήσεις να δείχνουν από την πρώτη κιόλας μέρα της νέας πολιτικής κρίσης πως η Λέγκα θα βγει κερδισμένη από την αναταραχή, το φθινόπωρο μοιάζει καυτό για την Ιταλία. Ο Σαλβίνι, συνοδοιπόρος της Λεπέν θα είναι και επίσημα πολιτικός κυρίαρχος δίνοντας αυτήν την τονωτική ένεση σε όλα τα ακροδεξιά κόμματα της Ευρώπης τα οποία τα τελευταία χρόνια έχουν σημειώσει θεαματική άνοδο αλλά δεν έχουν πιάσει την εξουσία από τα κέρατα.

Και όλα αυτά με τους παιάνες του λαϊκισμού να ηχούν απ’ άκρη σ’ άκρη στην Γηραιά Ήπειρο η οποία είναι τόσο ταλαιπωρημένη από την έλλειψη οράματος της ΕΕ που αγνοεί επιδεικτικά τις οικονομικές δυσκολίες για να αγκιστρωθεί σε όσους τάζουν εθνική υπερηφάνεια με το κιλό.

Ο Γιῶργος Μιχαηλίδης είναι διευθυντής του EleftherosTypos.gr
Ακολούθησέ τον στο Facebook και στο Twitter