Σκοπιανό με ορίζοντα τις κάλπες

29/05/18 • 09:22 | UPD 29/05/18 • 09:22

Ο Αλέξης Τσίπρας προσπαθεί να λύσει τουλάχιστον ΕΝΑ θέμα προτού μπει σε προεκλογική περίοδο. Πιστεύει πως το Σκοπιανό θα είναι αυτό που θα τον βοηθήσει.

Ο Αλέξης Τσίπρας προσπαθεί να λύσει τουλάχιστον ΕΝΑ θέμα προτού μπει σε προεκλογική περίοδο. Πιστεύει πως το Σκοπιανό θα είναι αυτό που θα τον βοηθήσει.

Γράφει ο Γιῶργος Μιχαηλίδης

Δεν έχει σημασία πότε θα γίνουν οι εκλογές. Ακόμα κι αν πιστέψουμε το Μέγαρο Μαξίμου και δούμε κάλπες στο τέλος της τετραετίας, τότε από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο και την ΔΕΘ θα ζούμε σε προεκλογικό ρυθμό καθώς σε 12 μήνες θα έχουμε τρεις εκλογικές αναμτρήσεις.

Με δεδομένο πως από την νέα χρονιά οι συνταξιούχοι θα δουν στους λογαριασμούς τους λιγότερα χρήματα, τότε είναι πολύ δύσκολο με ορίζοντα τις κάλπες για τον Αλέξη Τσίπρα να υποστηρίξει το αφήγημα εξόδου από τα μνημόνια. Δύο είναι οι βασικοί στόχοι για τον πρωθυπουργό.

Αφενός είναι στο οικονομικό πεδίο η έξοδος από το Μνημόνιο δίχως προληπτική γραμμή στήριξης και αφετέρου, στο Σκοπιανό στο οποίο έχει επενδύσει τόσο επικοινωνιακά όσο και πολιτικά. Ο Νίκος Κοτζιάς αποκάλυψε πως ο ίδιος έκανε όλα όσα έπρεπε να κάνει και πλέον οι διαπραγματεύσεις θα περάσουν στο επίπεδο των πρωθυπουργών.

Ο Αλέξης Τσίπρας καλείται να λάβει αναμφίβολα μία ιστορική απόφαση. Οι πιέσεις από το εξωτερικό σίγουρα παίζουν σημαντικό ρόλο στις αποφάσεις που αναμένεται να λάβει, από την άλλη, όμως, το μόνο που τον ενδιαφέρει είναι πώς ο ίδιος θα εκμεταλλευτεί πολιτικά το όποιο αποτέλεσμα.

Οι ενστάσεις για την παραχώρηση του όρου Μακεδονία δεν φαίνεται να τον συγκινούν, αφού ο ίδιος στοχεύει σε ένα κοινό που δεν συγκινείται από το συγκεκριμένο ζήτημα. Κοινώς, αν το «λύσει» θα μπορεί να παρουσιάζει στους ΣΥΡΙΖΑίους και τους φίλα προσκείμενους στον ΣΥΡΙΖΑ μία «διπλωματική νίκη» για την χώρα, την ώρα που οι «προηγούμενες κυβερνήσεις έσερναν την Ελλάδα για δεκαετίες».

Από την άλλη, με την όποια λύση, πρέπει να ξέρει πως χάνει την ιδιαίτερη σχέση που έχει αποκτήσει τα τελευταία χρόνια με την Θεσσαλονίκη. Το μεγάλο συλλαλητήριο στην συμπρωτεύουσα έδειξε πως στο δίλημμα «Μακεδονία ή Τσίπρας», οι Μακεδόνες θα επιλέξουν το πρώτο, ασχέτου ιδεολογίας.

Η ερχόμενη ΔΕΘ θα είναι από λίγο έως άκρως προεκλογική και εμείς ξέρουμε από σήμερα ποια θέλει ο Αλέξης Τσίπρας να είναι τα όπλα του. Το θέμα είναι αν η ζαριά που προσπαθεί να παίξει στις πλάτες των εθνικών συμφερόντων της χώρας του βγει ή όχι.

Ο Γιῶργος Μιχαηλίδης είναι διευθυντής του EleftherosTypos.gr
Ακολούθησέ τον στο Facebook και στο Twitter