Το Μνημόνιο συνεχίζεται…

25/05/18 • 08:23 | UPD 25/05/18 • 08:23

Εχει καταντήσει πλέον ανέκδοτο η υπόθεση με το περιβόητο τέλος των Μνημονίων που διαφημίζει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Προχθές ο πρωθυπουργός μίλησε στη Βουλή για καθαρή έξοδο της χώρας που θα σηματοδοτήσει το τέλος της μνημονιακής περιόδου από το καλοκαίρι και χθες η Κομισιόν παρουσίασε το τέταρτο επικαιροποιημένο Μνημόνιο με ισχύ μέτρων που εκτείνονται για τα επόμενα χρόνια.

Ακόμα και το θέμα της μείωσης του αφορολόγητου ορίου στα 5.600 ευρώ, που υποτίθεται ότι είχε κλείσει στη διαπραγμάτευση της κυβέρνησης με την τρόικα για να ισχύσει από το 2020, παραμένει ακόμα σε εκκρεμότητα για το 2019, μαζί με τις περικοπές έως 18% στις κύριες συντάξεις που ούτως ή άλλως θα εφαρμοστούν, όπως προβλέπεται, από την 1η – 1 – 2019 με την κατάργηση της προσωπικής διαφοράς.

Συμπερασματικά, και ενισχυμένη εποπτεία στην ελληνική οικονομία θα υπάρχει από τους θεσμούς αλλά και διακοπή της φθηνής χρηματοδότησης που λαμβάνει η χώρα μέσω της Ευρωπαϊκής Ενωσης και τα μνημονιακά μέτρα θα συνεχιστούν.

Αυτή είναι η επιτυχία της περίφημης διαπραγμάτευσης Τσίπρα, ο οποίος κατάφερε το ακατόρθωτο: Να έχουμε Μνημόνιο χωρίς λεφτά και, σε αντίθεση με τις υπόλοιπες μνημονιακές χώρες που βγήκαν από την πρέσα της τρόικας, να μην έχουμε εξασφαλίσει χαμηλά επιτόκια από τις αγορές, προκειμένου να επιτύχουμε ευνοϊκή αναχρηματοδότηση του χρέους.

Ο κ. Τσίπρας, όχι μόνο δεν έσκισε τα μνημόνια όπως επαγγελλόταν για να υφαρπάξει την ψήφο του ελληνικού λαού και να ανέλθει στην εξουσία, αλλά, αντιθέτως, υπέγραψε την παράτασή τους με σκληρά μνημονιακά μέτρα για τους συνταξιούχους και τους χαμηλόμισθους.

Αυτή είναι η πραγματικότητα, η οποία αποτυπώνεται και στο επικαιροποιημένο Μνημόνιο, το οποίο θα κληθούν να ξαναψηφίσουν οι βουλευτές της συμπολίτευσης, ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝ.ΕΛ. Και ας πάνε να εξηγήσουν στους ψηφοφόρους τους πώς τελειώνουν τα Μνημόνια και η λιτότητα υπογράφοντας την ενίσχυσή τους.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου