Αθήνα Καιρός

Mοχάμεντ Σαλάχ: Το κοινωνικό κράτος που δεν έχει η Αίγυπτος

3 λεπτά
Mοχάμεντ Σαλάχ: Το κοινωνικό κράτος που δεν έχει η Αίγυπτος

Ο 26χρονος σταρ της Λίβερπουλ, Μοχάμεντ Σαλάχ, είναι κάτι περισσότερο από καλύτερος Αιγύπτιος ποδοσφαιριστής όλων των εποχών, πρότυπο για εκατομμύρια πιτσιρικάδες που κλοτσάνε τόπια στις όχθες του Νείλου και δημοφιλέστερος πολίτης στη χώρα - εννοείται και από τον πρόεδρο Αμπντελφατάχ αλ Σίσι.

Εσωτερική εικόνα άρθρουΓράφει ο Γιάννης Παπαδάτος

Είναι ένας… κοινωνικός προϋπολογισμός από μόνος του, φυσικά ανεπαρκής για να μπαλώσει τα τεράστια προβλήματα της μεγαλύτερης χώρας του αραβικού κόσμου: 1) Πολιτική καταπίεση. 2) Υπερπληθυσμός. 3) Οικονομική κρίση.

Ακόμη και τώρα που λατρεύεται σαν θεός, ο Σαλάχ είναι ό,τι και παλιά. Ενα παιδί φτωχών χωρικών από το Ναγκρίγκ, που κυκλοφορεί ανάμεσα στον κόσμο, πηγαίνει με τα πόδια στους θείους και τα ξαδέλφια του, είναι καταδεκτικός με όλους τους συγχωριανούς του. «Τον θυμάμαι από μικρό να παίζει με τα άλλα παιδιά σε αυτό το δρομάκι. Ο Θεός τον προίκισε με τεράστιο χάρισμα, αλλά δεν έγινε αλαζόνας», είπε μια ηλικιωμένη γειτόνισσά του στην ισπανική El Mundo.

Δεν είναι κρυφό στο Ναγκρίγκ των 15.000 κατοίκων ότι ο Μοχάμεντ Σαλάχ είναι ένα φιλανθρωπικό ίδρυμα από μόνος του. Το ότι θέτει υπό την προστασία του νεαρούς Αιγύπτιους ποδοσφαιριστές, που θέλουν να κάνουν καριέρα στην Ευρώπη, είναι το λιγότερο. Στη γενέτειρά του χρηματοδοτεί μια ανθρωπιστική οργάνωση, που εξασφαλίζει ένα… ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα σε χήρες και διαζευγμένες. Οταν μαθεύτηκε το νέο χιλιάδες αναξιοπαθούσες από γειτονικές πόλεις και χωριά άρχισαν να συρρέουν μετά το κήρυγμα της Παρασκευής. Τα αιτήματα στη μάνα του πέφτουν βροχή κι εκείνος σπάνια τα αρνείται. Τελευταία του αγαθοεργία η δωρεά ενός ασθενοφόρου στο τοπικό νοσοκομείο.

Φυσικά, ο φιλεύσπλαχνος μπαλαδόρος δεν είναι ο Αμμων Ρα για να λύσει όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Σίσι (φτώχεια, επιστροφή του ΔΝΤ, τρομοκρατία…). Είναι όμως κι αυτός «μια κάποια λύσις», που θα έλεγε ο Αλεξανδρινός.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]

Ακολουθήστε το EleftherosTypos.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο EleftherosTypos.gr
ΣΧΟΛΙΑ
Σχολιασμός

Tο eleftherostypos.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

eleftherostypos.gr | Ταυτότητα
Διακριτικός Τίτλος:Ελεύθερος Τύπος
Έδρα Εταιρείας:Χλόης 80, Μεταμόρφωση Τ.Κ. 14452
Νομική Μορφή:Ιδιωτική Κεφαλαιουχική Εταιρεία
ΑΦΜ:801129700 – Δ.Ο.Υ.: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ
Νόμιμος Εκπρόσωπος – Διαχειριστής:Αντωνίου Θωμάς
Δικαιούχος Domain Name:ΕΤ ΕΚΔΟΤΙΚΗ Ι.Κ.Ε.
Διευθυντής:Γιάννης Τσαπρούνης
Διευθυντές Σύνταξης:Μιχάλης Μαρδάς – Δέσποινα Κονταράκη
Αρχισυνταξία:Κώστας Κατίκος – Μιχαήλ Παπαβασιλείου
Εμπορικός Διευθυντής:Δημήτρης Καλαμάρης
Διευθύντρια Ψηφιακού Μάρκετινγκ:Ελένη Νικολετοπούλου
Στοιχεία Επικοινωνίας
Τηλέφωνο:+30210-8113000
Email:[email protected]