Στα χνάρια του Μαδούρο

23/05/18 • 10:31 | UPD 23/05/18 • 10:31

«Τους τελειώνουμε ή μας τελειώνουν». Αυτό ήταν το σύνθημα του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015, με τις οποίες ο ελληνικός λαός έδωσε στον Αλέξη Τσίπρα νέα ευκαιρία. Με αυτό το δόγμα κυβερνούν τη χώρα.

Γράφει ο Πάνος Αμυράς*

Μόνο που πλέον η διαχωριστική γραμμή έχει αλλάξει. Αναγκαστικά, καθώς πλέον το δίλημμα «μνημονιακός ή αντιμνημονιακός» δεν υπάρχει από το καλοκαίρι του 2015, όταν ο πρωθυπουργός υπέγραφε τα πάντα και μάλιστα παρακαλώντας τους δανειστές. Ας θυμηθούμε τι έγραφε στο βιβλίο του ο Φρανσουά Ολάντ περιγράφοντας την επικοινωνία που είχε με τον Ελληνα πρωθυπουργό την επομένη του δημοψηφίσματος του Ιουλίου εκείνης της χρονιάς. «Ερχομαι να υπογράψω όποιο κι αν είναι το τίμημα» εκλιπαρούσε τότε τον Γάλλο πρόεδρο ο κ. Τσίπρας, γνωρίζοντας ότι το λογαριασμό της «περήφανης διαπραγμάτευσης» θα τον πλήρωνε ο λαός και όχι η κομματική νομενκλατούρα.

Το δίλημμα που προσπαθούν, με αστείο τρόπο αλήθεια, να στήσουν τώρα στο Μαξίμου είναι πιο σκληρό: «Με τους Συριζαίους ή με τους φασίστες», λένε και προσπαθούν να χτίσουν ιδεολογικό τείχος με σαθρά υλικά, όπως είναι η ρητορική του μίσους και η μισαλλοδοξία.

Το μόνο που καταφέρνουν είναι να απομονώνονται από το πολιτικό σύστημα και να απαξιώνονται στα μάτια των πολιτών που βλέπουν την προσπάθεια των εκλεκτών της εξουσίας να δηλητηριάσουν τη δημόσια ζωή μόνο και μόνο για να κρατηθούν στις καρέκλες τους.

Είναι φανερό ότι ο Αλέξης Τσίπρας ακολουθεί τα βήματα του Μαδούρο. Μιλάει για «μαύρο μέτωπο» όταν ο ΣΥΡΙΖΑ έριξε την προηγούμενη κυβέρνηση χρησιμοποιώντας και τις ψήφους της Χρυσής Αυγής, για «πεμπτοφαλαγγίτες των δανειστών» όταν έχει παραχωρήσει τα πάντα στους δανειστές. Από την παράταση της λιτότητας και το «τσεκούρωμα» των συντάξεων μέχρι την εκχώρηση της κρατικής περιουσίας για 99 έτη στο υπερταμείο. Κατηγορεί την αξιωματική αντιπολίτευση ότι βρίσκεται πίσω από την επίθεση Μπουτάρη όταν επί χρόνια τροφοδοτούσε την κοινωνία με μηνύματα μίσους μιλώντας για προδότες, γερμανοτσολιάδες και νενέκους.

«Πας μη Συριζαίος φασίστας», είναι το νέο δόγμα του Μαξίμου, μόνο που δεν πείθει κανέναν. Αντιθέτως οι πρακτικές που χρησιμοποιούν οι προπαγανδιστές της κυβέρνησης παραπέμπουν σε καθεστώτα τύπου Μαδούρο, με τα οποία άλλωστε συνδέονται πολλαπλώς. Αυτοί που κόβουν συντάξεις και αυξάνουν φόρους ενώ υπόσχονται ότι τα Μνημόνια τελειώνουν, θέλουν να μετατρέψουν την πολιτική ζωή σε αρένα, μόνο που δεν αντιλαμβάνονται ότι οι ψηφοφόροι τούς περιμένουν στη γωνία της κάλπης…

Τουλάχιστον σταματήστε να διογκώνετε το χρέος!

Το ανέκδοτο με τη διαγραφή του επονείδιστου χρέους το έχουμε πια ξεπεράσει, όμως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. ας κάνει πρώτα το αυτονόητο: Να σταματήσει να αυξάνει το χρέος! Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΟΔΔΗΧ το δημόσιο χρέος της κεντρικής κυβέρνησης αυξήθηκε κατά 15 δισεκατομμύρια ευρώ στο πρώτο τρίμηνο του έτους. Συγκεκριμένα διαμορφώθηκε στα 343,74 δισ. ευρώ, από 328,7 δισ. ευρώ που βρισκόταν στα τέλη του 2017. Η αύξηση οφείλεται κυρίως στην εκταμίευση της δόσης για την Ελλάδα, καθώς τα δάνεια του μηχανισμού στήριξης αυξήθηκαν στα 238,1 δισ. ευρώ, αλλά και στις πράξεις repos, που αυξήθηκαν στα 22,5 δισ. ευρώ από 14,93 δισ. ευρώ. Το Μαξίμου φτιάχνει «κουμπαρά» με υψηλό κόστος για τους πολίτες και επιβαρύνει το χρέος για να σκηνοθετήσει την «καθαρή έξοδο».

Στις καλένδες το Ν/Σ για το λαθρεμπόριο καυσίμων

Καλά έκαναν και το έκρυβαν τόσο καιρό το «Ολιστικό Σχέδιο Ανάπτυξης» τα στελέχη του οικονομικού επιτελείου.

Η φλυαρία του κειμένου παραπέμπει σε ομάδες εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ και όχι σε ένα εθνικό σχέδιο που υποτίθεται ότι έχει ως στόχο την επιτάχυνση της ανάπτυξης. Αλλά τι μπορεί να περιμένει κανείς από μία κυβέρνηση που κατάφερε την περίοδο 2015-2016 να ρίξει την οικονομία στην ύφεση με τις τιμές του πετρελαίου στα 30 δολάρια; Το μόνο «ενδιαφέρον» στοιχείο του «ολιστικού» είναι ότι μετατίθεται για το δεύτερο τρίμηνο του 2019 η νομοθεσία για το λαθρεμπόριο καυσίμων.

Στις προγραμματικές δηλώσεις του 2015 ο κ. Τσίπρας υποστήριζε ότι από την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου το Δημόσιο θα είχε πρόσθετα έσοδα ύψους 1,5 δισ. ευρώ. Τώρα το σχετικό νομοσχέδιο το ρίχνει στα αζήτητα.

*O Πάνος Αμυράς είναι ο διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου