Θέμα ηγεσίας από τον Ιγκλέσιας για το «παλατάκι»

21/05/18 • 11:21 | UPD 21/05/18 • 11:21

«Ομολογούμε ότι δεν περιμέναμε τέτοια αντίδραση. Μαζί αγοράσαμε το σπίτι και μαζί θα τεθούμε στην κρίση της βάσης μας. Αν τα μέλη του Podemos μάς πουν “παραιτηθείτε”, θα παραιτηθούμε…».

Γράφει ο Γιάννης Παπαδάτος

Σαν βόμβα έπεσε το Σάββατο η ανακοίνωση του Πάμπλο Ιγκλέσιας και της συζύγου του, Ιρένε Μοντέρο, για εσωκομματικό δημοψήφισμα που θα επιβεβαιώσει τα σημερινά τους αξιώματα (γενικός γραμματέας των Podemos και εκπρόσωπος της κοινοβουλευτικής ομάδας, αντίστοιχα) ή θα τερματίσει πρόωρα και άδοξα την πολιτική τους καριέρα. «Μπήκαμε μικροί στην πολιτικοί και ξέρουμε ότι δεν είμαστε αιώνιοι. Πιστεύουμε ότι κανείς δεν πρέπει να διατηρεί δημόσιο αξίωμα πάνω από μια οκταετία», σημείωσε η 30χρονη σύζυγος του Ιγκλέσιας, που δέχτηκε… μεγάλη λαχτάρα στον πέμπτο μήνα της εγκυμοσύνης της.

Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει αν τα μέλη των Podemos θα δώσουν συγχωροχάρτι στον αρχηγό τους για το μεγάλο του «αμάρτημα» – να ταυτιστεί με την ισπανική «κάστα» που τόσο έχει κατακεραυνώσει στα βιβλία του, αγοράζοντας μια βίλα των 600.000 ευρώ με τραπεζικό δάνειο. Πέρυσι ο Ιγκλέσιας ψηφίστηκε από το 89% των μελών και το 60% των οργάνων του κόμματος. Τώρα στην καλύτερη περίπτωση θα επιβιώσει οριακά, βαθαίνοντας το ρήγμα ανάμεσα στους «ρεαλιστές» και τους «αντισυστημικούς επαναστάτες».

Ο εκπρόσωπος της Αντικαπιταλιστικής πτέρυγας των Podemos, δήμαρχος του Κάδις, Χοσέ Μαρία Γκονζάλες (η σύντροφός του Τερέζα Ροντρίγκες είναι επικεφαλής στην Ανδαλουσία) επέμεινε πως η τήρηση του κώδικα δεοντολογίας δεν είναι τυπικό ζήτημα. Είναι συμβόλαιο τιμής με τον «κόσμο μας, που ζει σε φτωχικά σπίτια και πετιέται έξω» από τις τράπεζες για δάνεια που δεν μπορεί να ξεχρεώσει. «Δεν φτάνει να ζούμε όπως εκείνοι που μας εξέλεξαν, πρέπει και να το δείχνουμε», τόνισε ο Γκονζάλες, που έδωσε το 40% του μισθού του τον Μάρτιο και τον Απρίλιο σε ίδρυμα για άτομα με βαριές αναπηρίες.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου