Η παραίτηση-βόμβα και η θεσμική δυσανεξία του ΣΥΡΙΖΑ

17/05/18 • 10:07 | UPD 17/05/18 • 10:07

Η ΦΑΝΤΑΣΙΑΚΗ και βιντεοσκοπημένη επιστροφή του Α. Τσίπρα στην «κανονικότητα» -πάνω σε… κόκκινο χαλί- «άντεξε» μόλις λίγες ώρες. Για την ακρίβεια, ούτε καν 24 ώρες.

Γράφει ο Μπάμπης Παπαπαναγιώτου

Οσο δηλαδή μεσολάβησε από την προβολή του βίντεο έως την υποβολή της παραίτησης του προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας, συνοδευόμενης μάλιστα από σοβαρές καταγγελίες. Κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά στα μεταπολιτευτικά χρονικά! Ο τέως πρ. του ΣτΕ κ. Κ. Σακελλαρίου, αξίζει να σημειωθεί, είχε επιλεγεί από την κυβέρνηση γι’ αυτήν την τόσο κρίσιμη και νευραλγική θέση. Κι όμως, η κυβέρνηση της «θεσμικής κατάπτωσης» το… κατάφερε κι αυτό: Να παραιτηθεί για πρώτη φορά στην Ιστορία πρόεδρος ανώτατου δικαστηρίου που η ίδια επέλεξε.

ΠΕΡΑΝ των σοβαρών καταγγελιών του παραιτηθέντος κ. Σακελλαρίου, πέραν του αμφιλεγόμενου τάιμινγκ της παραίτησης και πέραν της «δίκης προθέσεων» για το στόχο αυτής της βροντώδους παραίτησης, τα γεγονότα μιλούν από μόνα τους: 1. Από ποιους δέχθηκε σχεδόν αμέσως ολομέτωπη επίθεση ο παραιτηθείς πρ. του ΣτΕ; Από τον επώνυμο και ανώνυμο «στρατό» των τρολς του «υπογείου του Μ. Μαξίμου». Με προεξάρχοντες τον Ν. Παππά, το «λαγωνικό» και τους «δημοσιογράφους» που έχουν αναλάβει εργολαβικά τα «συμβόλαια» της κυβέρνησης. 2. Η αποδοχή της παραίτησης από τον υπ. Δικαιοσύνης, με ένα προφανώς υποκριτικό κείμενο, δεν εμπόδισε τον πρόεδρο του ΔΣΑ Δ. Βερβεσό να βάλει ευθέως και προσωπικά κατά του Στ. Κοντονή, αποδίδοντάς του προσπάθεια επηρεασμού της Δικαιοσύνης, «στην οποία μέχρι σήμερα επιδίδεται ο ίδιος». 3. Ποιον εξυπηρετεί -εξ αντικειμένου- η συγκεκριμένη παραβίαση του δικαστικού απορρήτου; Προφανώς την κυβέρνηση.

ΑΦΟΥ «ΕΠΑΙΞΕ» με τη δήθεν ακύρωση ή μετάθεση της νέας μείωσης των συντάξεων και προσέκρουσε βιαίως στον τοίχο της πραγματικότητας, την οποία η ίδια δημιούργησε υπογράφοντας και τις χαρτοπετσέτες, μία επιλογή είχε: Το ΣτΕ να βγάλει συνταγματικές τις περικοπές του ν. Κατρούγκαλου. Σύμφωνα με πληροφορίες αλλά και όπως προκύπτει από το οριακό 13-12 με το οποίο κρίθηκαν συνταγματικές οι «αριστερές» περικοπές των συντάξεων -σε… αντίθεση με τις παλαιότερες «δεξιές» περικοπές-ασκήθηκαν πολύ μεγάλες πιέσεις. Αντίστοιχες μ’ αυτές που είχαν ασκηθεί για τον ν. Παππά και τις τηλεοπτικές άδειες. Μόνο που αυτή τη φορά ο κ. Κοντονής και το «αριστερό παραδικαστικό κύκλωμα» που βοηθά το Μ. Μαξίμου τα κατάφεραν, έστω και οριακά. Οι περικοπές των συντάξεων, αφού δεν μπόρεσαν να αποτραπούν, βγήκαν συνταγματικές!

ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΑ πολλά τα παραδείγματα των ωμών παρεμβάσεων που έχει επιχειρήσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. στη Δικαιοσύνη. Είναι πολλές οι υποθέσεις που αποδεικνύουν ότι για την «αριστερά αλά ΣΥΡΙΖΑ» η άλωση της Δικαιοσύνης αποτελούσε και αποτελεί πρωταρχικό μέλημά της και στρατηγικό στόχο, για την κατάληψη ΚΑΙ της εξουσίας. Π.χ. αύριο «κηδεύεται» εν μέσω γενικευμένου γέλωτος το μεγαλύτερο πολιτικο-δικαστικό φιάσκο της Ιστορίας: Η «πολιτική Novartis». «Εργο» της ίδιας κυβέρνησης και των ίδιων «συνοδοιπόρων». Οι οποίοι πίστεψαν ότι μπορούσαν να «εργαλειοποιήσουν» και τη Δικαιοσύνη, αλώνοντάς την και με σκοπό τον έλεγχό της. Ομως το μόνο ουσιώδες που «πέτυχε» η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα είναι να καταστήσει ορατή διά γυμνού οφθαλμού και στον πιο δύσπιστο Ελληνα τη «θεσμική δυσανεξία» της. Την πολιτική αλλεργία που έχει για καθετί που έχει σχέση με τη νομιμότητα και τους θεσμούς. Δηλαδή την πολιτική νόσο που την καθιστά έννοια ασύμβατη με την έννοια της κανονικότητας. Η οποία εξαναγκάζει την «αριστερή» εκτελεστική εξουσία σε διαρκή σύγκρουση με την ανεξάρτητη δικαστική εξουσία.

Ο λύκος και τα πρόβατα

Η εικόνα του Α. Τσίπρα, με έξαψη στο πρόσωπο, να μιλά και να τάζει στο «αγριεμένο πλήθος» είναι μια συμβατή εικόνα με το πραγματικό «πολιτικό είναι» του πρωθυπουργού.

Η εικόνα του «νταουλιέρη» και του «μνημονιοσχίστη» είναι μια αυθεντική εικόνα. Η εικόνα του «αλληλέγγυου» στις «συλλογικότητες» είναι μια εικόνα που απεικονίζει χωρίς διαθλάσεις το «πολιτικό DNA» του ανθρώπου που έχτισε την πολιτική του συγκρότηση μόνο στις καταλήψεις. Η εικόνα, όμως, που προσπάθησε να δημιουργήσει το ερασιτεχνικά προπαγανδιστικό βίντεο του Μ. Μαξίμου κινείται στα όρια μεταξύ της κωμωδίας και της τραγωδίας. Η εικόνα του «αναγνωρισμένου διεθνώς» ηγέτη… Η εικόνα του «υπεύθυνου» πρωθυπουργού που οδηγεί τη χώρα «από το φόβο στην κανονικότητα»…

Η εικόνα του «σοβαρού» ηγέτη που επαναφέρει τη χώρα στην «κανονικότητα»… Είναι εικόνες-καρτούν. Είναι εικόνες από μια σαρκαστική κωμωδία με έντονα στοιχεία «μαύρου χιούμορ». Είναι από μια ταινία στην οποία ο σκανδαλιάρης σκηνοθέτης βάζει έναν λύκο να φυλάει τα πρόβατα…

Από τη μικρή ΔΕΗ στη… μισή ΔΕΗ

Ακρως εντυπωσιακά είναι τα «επιτεύγματα» της κυβέρνησης -όπως τα ανέδειξαν χθες σε ειδική συνέντευξη Τύπου ο Κ. Χατζηδάκης και ο Κ. Σκρέκας- στη ΔΕΗ. Ο ΣΥΡΙΖΑ, που αντιδρούσε στη «μικρή ΔΕΗ» (το 30% της εταιρίας με πολύ σοβαρό τίμημα), ξεπουλά τώρα τη «μισή ΔΕΗ» (το 50% έναντι άγνωστου, αλλά όπως φαίνεται αισθητά μικρότερου, τιμήματος).

Για να το «καταφέρει» όμως αυτό, προηγήθηκε η «επίτευξη» αρκετών ολέθριων «ενδιάμεσων στόχων», όπως π.χ. η πτώση της τιμής της μετοχής της ΔΕΗ κατά 63,3%(!) από τον Ιανουάριο του 2015. Για να έρθει και το «κερασάκι στην τούρτα»: Σύμφωνα με την McKinsey -την οποία προσέλαβε η ίδια η ΔΕΗ- πρέπει: α) Να διώξει-απολύσει με εθελούσια έξοδο 2.000 υπαλλήλους της. β) Να αυξήσει το τιμολόγιό της. Αν αυτό δεν είναι «επίτευγμα» και ο ορισμός της «κοινωνικής ευαισθησίας», τι να είναι άραγε;

Αξιος… εισηγητής για τα fake news!

Κάθε ρεκόρ έσπασε χθες ο ΥΨΗΠΤΕ Ν. Παππάς, αφού δεν δίστασε να καταγγείλει μέχρι και τον… εαυτό του! Ο κ. Παππάς, παρότι ήταν ο πρώτος υπογράφων υπουργός στην προχθεσινή τροπολογία της Κονιόρδου για την επιβολή τέλους 2% σε τάμπλετ και «έξυπνα κινητά», χθες «άδειασε» τη συνάδελφό του και ουσιαστικά… κατήγγειλε και τον εαυτό του. Ορθώς λοιπόν είναι «διαπιστευμένος» εισηγητής σε διεθνή συνέδρια για τα fake news.

«Τετ α τετ ειρήνης» Γεννηματά-Θεοδωράκη

Προς μεγάλη απογοήτευση του Μ. Μαξίμου, χθες το μεσημέρι η Φ. Γεννηματά και ο Στ. Θεοδωράκης είχαν ωριαίο ραντεβού, στο οποίο -όπως λένε οι πληροφορίες- «λύθηκαν πολλά θέματα». Μεταξύ αυτών τα θέματα των εκλογών, του εκλογικού νόμου και η στάση στην αυριανή ψηφοφορία για τη Novartis. Η συνάντηση έγινε σε «πολύ καλό κλίμα» -όπως βεβαιώνουν και οι δυο πλευρές- και την επαύριον της ανάρτησης του προέδρου του Ποταμιού ότι δεν πάει στον ΣΥΡΙΖΑ. Δικαιολογημένες οι πλερέζες στο Μ. Μαξίμου. «Πάλι μόνοι με τον Πάνο, με τον Ραγκούση και τον Αντώναρο»…

Απορίες

1. Τι χρειάζεται περισσότερο το Μαξίμου; Κόκκινο χαλί ή ιπτάμενο χαλί;

2. Έχει εντοπίσει οικογενειακό σύνδρομο με αγκύλωση στο μεσαιο δάχτυλο, που εκδηλώνεται μόνο σε αγώνες πόλο;

Από την στήλη «ΔΙΑ ΤΑΥΤΑ» της έντυπης έκδοσης του Ελεύθερου Τύπου

Copy link
Powered by Social Snap