Ξεκίνησε ο πόλεμος Ιταλίας – ΕΕ

16/05/18 • 11:02 | UPD 16/05/18 • 11:02

Το δραματικό πρώτο εξάμηνο της κυβέρνησης Τσίπρα ίσως μοιάζει παιχνιδάκι μπροστά στην επερχόμενη ιταλο-ευρωπαϊκή κρίση.

  • Save
Γράφει ο Γιάννης Παπαδάτος

«Οι βάρβαροι βρίσκονται εντός των τειχών της Ρώμης», κινδυνολόγησαν χθες οι Financial Times, προβλέποντας, ότι οι «άπειροι, αντισυστημικοί και υπερβολικά ρωσόφιλοι λαϊκιστές» θα εκτροχιάσουν τα δημοσιονομικά με το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, τον ενιαίο φορολογικό συντελεστή και την επαναφορά του παλαιού καθεστώτος στις συντάξεις. «Με τις προτάσεις τους το έλλειμμα της Ιταλίας θα εκτοξευθεί στο 5,5%», υπερθεμάτισε η Oxford Economics.

Προτού ακόμη σχηματίσουν κυβέρνηση ο Λουίτζι ντι Μάιο του «Κινήματος Πέντε Αστέρων» και ο Ματέο Σαλβίνι της Λέγκας, οι ευρωπαϊκοί θεσμοί πήγαν να τους σπάσουν τον τσαμπουκά επιστρατεύοντας το βαρύ πυροβολικό. Τους αντιπροέδρους της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόβσκις και Γίρκι Κατάινεν και τον επίτροπο Δημήτρη Αβραμόπουλο. Οι δύο πρώτοι έπιασαν το κομμάτι της οικονομίας και ο τρίτος το μεταναστευτικό, αλλά όλοι θύμισαν… Σόιμπλε τον Φεβρουάριο του 2015.

«Δεν βλέπω κανένα κράτος να θέλει να κάνει εξαιρέσεις υπέρ της Ιταλίας από τις συνθήκες και το Σύμφωνο Σταθερότητας», τόνισε ο Κατάινεν, ενώ ο Ντομπρόβσκις προειδοποίησε αυστηρά την επόμενη κυβέρνηση της Ρώμης να μη χαλαρώσει τη δημοσιονομική πολιτική και να μην εκτινάξει το ήδη υψηλό χρέος, που η κεντρική τράπεζα της Ιταλίας ανέβασε στα 2,3 τρισ. ευρώ. Ο Αβραμόπουλος ευχήθηκε η Ιταλία να μην αλλάξει μεταναστευτική πολιτική και όλα αυτά προκάλεσαν την έκρηξη του Σαλβίνι: «Είναι η νιοστή φορά που μη εκλεγμένοι τεχνοκράτες επεμβαίνουν με απαράδεκτο τρόπο στα εσωτερικά μας. Εχουμε ήδη δεχτεί πληθώρα μεταναστών και έφτασε η ώρα της νομιμότητας, της ασφάλειας και των απωθήσεων», τόνισε ο αρχηγός της Λέγκας, συνεχίζοντας: «Είτε θα τα βρούμε με την Ευρώπη είτε θα τα σπάσουμε. Θέλουμε αλλαγή των παράλογων συνθηκών. Εμείς εκλεχθήκαμε για να υπερασπιστούμε τα οικονομικά συμφέροντα των Ιταλών».

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

Copy link
Powered by Social Snap