Το μαρτύριο της πολιτικής απομόνωσης

16/05/18 • 10:27 | UPD 16/05/18 • 10:27

ΣΠΑΣΜΩΔΙΚΕΣ κινήσεις, αλλοπρόσαλλες πρωτοβουλίες και fake news έχουν γίνει ένα κουβάρι στην καθημερινότητα της κυβερνητικής πολιτικής.

Γράφει ο Μπάμπης Παπαπαναγιώτου

Κι όλα αυτά σε μια προσπάθεια να απεγκλωβιστεί ο Α. Τσίπρας από την οδυνηρή πολιτική απομόνωση στην οποία βρίσκεται. Τελευταίο «θύμα» αυτής της αγωνιώδους προσπάθειας ήταν ο Στ. Θεοδωράκης. Ο οποίος από «αγαπημένο παιδί της διαπλοκής», έγινε συνομιλητής και …υιοθετήθηκε μάλιστα με συνοπτικές διαδικασίες από το «σύγχρονο αυριανισμό».

Η ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ «πολιτικής αναδοχής» έγινε τόσο άγαρμπα, ώστε ο ίδιος χθες ένιωσε την ανάγκη να γράψει στο twitter «σταματήστε τα fake news», (ότι πάει στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ). Τι έχει προηγηθεί; Μια άγαρμπη προσπάθεια του Μ. Μαξίμου να διεμβολίσει και να διασπάσει το «ΚΙΝ.ΑΛ.» με «έμβολο» τον Γ. Ραγκούση και «εξαπτέρυγα» κάποια στελέχη Τσαχατζοπουλικών καταβολών, που αφού θήτευσαν στους «κηπουρούς του ΓΑΠ», μετά προσχώρησαν στον ΣΥΡΙΖΑ. Η προθυμία του Στ. Θεοδωράκη να πάει σε μια συνάντηση με τον Α. Τσίπρας -σε μια πολύ δύσκολη στιγμή για τον πρωθυπουργό- για να συζητήσουν κάτι που δεν προχώρησε ποτέ (συγκρότηση Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας). Η συμφωνία του επικεφαλής του Ποταμιού να λυθεί το Σκοπιανό και κυρίως η δημόσια διαφωνία του με τη Φ. Γεννηματά, όταν η πρόεδρος του «ΚΙΝ.ΑΛ.» ζήτησε εκλογές εδώ και τώρα.

ΣΤΟ ΜΑΞΙΜΟΥ μόνο σαμπάνιες δεν άνοιξαν. Προσπάθησαν όμως να προκαλέσουν κι ένα «ρήγμα» στις σχέσεις Κ. Μητσοτάκη – Στ. Θεοδωράκη μ αφορμή τη συνέντευξη του προέδρου της Ν.Δ. στο «Βήμα». Πλήθος πανομοιότυπων «ρεπορτάζ» είδαν το φως της δημοσιότητας, πατώντας πάνω στη διαστρέβλωση μιας φράσης του Κ. Μητσοτάκη, ότι «δεν έχει νόημα ύπαρξης το Ποτάμι». Οχι γιατί έπαψε να έχει εκσυγχρονιστικές και προοδευτικές ιδέες, αλλά γιατί… απλώς έχει… ενταχθεί στο «ΚΙΝ.ΑΛ.». Αλλωστε η προσπάθεια διάσπασης των αντίπαλων πολιτικών κομμάτων αποτελεί πάγια -αν όχι την μόνη- πολιτική του Μ. Μαξίμου.

ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ήταν, ο Στ. Θεοδωράκης να προσχωρήσει ουσιαστικά στη «σκληρή γραμμή» του Β. Βενιζέλου για την αναγκαιότητα «στρατηγικής ήττας» του ΣΥΡΙΖΑ! Γιατί τι άλλο σημαίνει η ανάρτηση του για τη νέα εποχή fake news: «Ακούς έναν πολιτικό αρχηγό να λέει ότι πρώτος στόχος είναι να ηττηθούν οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ κι εσύ το μεταφράζεις ότι αυτός ο πολιτικός αρχηγός θα κατέβει βουλευτής Επικρατείας με τον ΣΥΡΙΖΑ! Έλεος!».

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ η πρώτη φορά που η δικαιολογημένη πρεμούρα του Μ. Μαξίμου να βγει από την απομόνωσή του το οδηγεί σε κραυγαλέα λάθη. Λάθη τα οποία απλώς επιβεβαιώνουν το αδιέξοδο στο οποίο βρίσκεται. Και το οποίο μεγαλώνει όλο και περισσότερο, όσο ξεφτίζουν εντελώς η «καθαρή έξοδος», η Novartis και τα κόλπα με τον εκλογικό νόμο.

ΓΙΑ ΤΟΝ Α. Τσίπρα είναι ζωτικής σημασίας θέμα, να πάψει να είναι απομονωμένος και να έχει ουσιαστικά ως μοναδικούς συνομιλητές τον Π. Καμμένο, τον Φ. Κουβέλη και τον Γ. Ραγκούση. Αλλά δεν είναι εύκολο. Γιατί η πολιτική απομόνωση του Α. Τσίπρα δεν είναι το αποτέλεσμα ενός «σκοτεινού σχεδίου, σκοτεινών κύκλων». Ούτε το αποτέλεσμα της δράσης κάποιου «μαύρου μετώπου», όπως αρέσκεται να γράφει ο Θ. Καρτερός, μαθημένος από τα χρόνια της θυματοποίησης της Αριστεράς. Είναι το αποτέλεσμα της πολιτικής που ακολούθησε. Και κυρίως της συμπεριφοράς του στα «χρόνια της αλαζονείας»…

«Γκέμπελς της Αριστεράς»

Ισως είναι ο μόνος που μπορεί να συναγωνιστεί τον Α. Τσίπρα, στην άνεση με την οποία ψεύδεται. Ο λόγος για τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Δ. Τζανακόπουλο, ο οποίος έχει «κατακτήσει» ήδη μακροσκελή κατάλογο αξιομνημόνευτων ψεμάτων. Και μάλιστα ψεμάτων «στην ψύχρα», όπως θα έλεγαν και στην αναμεταξύ τους, εκεί στο Μ. Μαξίμου.

Χθες όμως ο κ. Τζανακόπουλος ξεπέρασε ακόμα και τον καλύτερο εαυτό του. Δήλωσε, ότι «δεν υπάρχει καμία υπόνοια από την ΕΚΤ για προληπτική πιστωτική γραμμή στην Ελλάδα – Το συμμερίζονται και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ο ΕSM». Και το είπε με άνεση, ενώ είναι ακόμα νωπές οι δηλώσεις του Φρ. Ντρούντι (ΕΚΤ) στη «Ναυτεμπορική», του Ρέγκλινγκ στο «Πρώτο Θέμα» και με την Ουάσιγκτον να βοά ότι και το ΔΝΤ θέλει πιστοληπτική γραμμή στήριξης. Κι όμως ο κ. Τζανακόπουλος… δεν έχει υπ’ όψιν του ούτε καν «υπόνοια»! Οι 3 από τους 4 δανειστές θέλουν την πιστωτική γραμμή. Αλλά τι είναι αυτοί μπροστά στη γρανιτένια προπαγάνδα ενός «Γκέμπελς της Αριστεράς»;

Πούτιν, Ομπάμα, Μακρόν και… ΓΑΠ!

Αυτή τη φορά στο νέο βίντεο του πρωθυπουργού έλειπαν τα κουβανέζικα πούρα από το γραφείο του και το πανάκριβο ρολόι από το χέρι του. Το βίντεο όμως είχε Ομπάμα, Πούτιν, Μακρόν, Μοσκοβισί, Γιούνκερ σε μια προσπάθεια να τονωθεί το διεθνές κύρος και η αναγνώριση του Α. Τσίπρα. Το ενδιαφέρον είναι, ότι ανάμεσα στα πλάνα με τους αρκετούς ξένους ηγέτες, υπήρχε κι ένα πλάνο από την πρόσφατη συνάντηση του Α. Τσίπρα με τον Γ. Παπανδρέου. Αλλος τέως ή πρώην δεν υπάρχει στο βίντεο, το οποίο τονίζει, ότι η χώρα υπό τον Α. Τσίπρα περνά «από το φόβο στην κανονικότητα». Μόνο ο Γ. Παπανδρέου… Η «πασοκοποίηση» καλά κρατεί.

Κινητικότητα…

Η προσπάθεια «σοσιαλδημοκρατικοποίησης» του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να άρχισε με έξωθεν βοήθεια, αλλά αναγκαστικά επιφέρει και εσωτερικές ανακατατάξεις. Στο πλαίσιο αυτό γίνεται μια προσπάθεια να ενοποιηθούν οι «Προεδρικοί» με την «Πλατφόρμα 2010» και τους εναπομείναντες πασοκογενείς. Η προσπάθεια προχωρά αλλά έχει ν’ αντιμετωπίσει ένα «σοβαρό» θέμα: Θα ηγηθεί ο Δ. Παπαδημούλης ή ο Γ. Μπαλάφας, οι οποίοι ερίζουν για την πρωτοκαθεδρία. Ισως τη λύση να τη δώσει τελικά, ο Ν. Παππάς, ο οποίος κινείται προς την ίδια κατεύθυνση. Μέχρι στιγμής πάντως, ο μεγάλος κερδισμένος φαίνεται να είναι οι… «53+».

Ενθάδε κείται το σκάνδαλο Νovartis

Μεθαύριο γίνεται η πολιτική… κηδεία της Novartis, με την κυβερνητική πλειοψηφία του μεγαλύτερου πολιτικού φιάσκου από γενέσεως του ελληνικού κράτους να απεργάζεται μεθοδεύσεις μέχρι την τελευταία στιγμή.

Η πλειοψηφία επιθυμεί να στήσει και πάλι 10 κάλπες, την ώρα που θα επιστρέφει το φάκελο στη Δικαιοσύνη, δηλώνοντας την αναρμοδιότητα της πολυδιαφημισμένης Προκαταρκτικής Επιτροπής. Παρά το γεγονός ότι το «πόρισμα» της πλειοψηφίας, δεν αναφέρεται σε κάθε πρόσωπο ξεχωριστά, αλλά έχει πακέτο τις κατηγορίες! Είτε έτσι είτε αλλιώς την Παρασκευή η πλειοψηφία των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. ουσιαστικά θα ψηφίσει …κατά της άσκησης δίωξης για το «μεγαλύτερο σκάνδαλο».

Απορίες

1. Θα ψηφίσει άραγε ο ΣΥΡΙΖΑ την πρόταση του ΚΙΝ.ΑΛ. για τον εκλογικό νόμο;

2. Δηλαδή ο Τσίρπας είναι με τον Νετανιάχου, η Καββαδία με τους Παλαιστινίους και ο Κοτζιάς και με το Ισραήλ και με την Παλαιστίνη;

Από την στήλη «ΔΙΑ ΤΑΥΤΑ» της έντυπης έκδοσης του Ελεύθερου Τύπου