Παιχνίδια του αδύναμου ηγέτη με το Σκοπιανό

14/05/18 • 17:06 | UPD 14/05/18 • 17:06

ΔΕΝ ΥΠΗΡΞΕ ούτε μια φορά στα 3,5 χρόνια που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. να επέλεξε τον ευθύ, έντιμο και καθαρό δημοκρατικό τρόπο για να προωθήσει μια σημαντική μεταρρύθμιση ή να περάσει μια κρίσιμη απόφαση. Ολες οι «μεγάλες» αποφάσεις της είναι στιγματισμένες από «κόλπα» και μπλόφες, ενώ αναδύουν κυνισμό και υστεροβουλία. Από το περίφημο δημοψήφισμα και τον τρόπο που ψηφίστηκε το 3ο Μνημόνιο μέχρι την αναδοχή τέκνων, τον εκλογικό νόμο και την αναθεώρηση του Συντάγματος.

Γράφει ο Μπάμπης Παπαπαναγιώτου

ΚΑΤΙ αντίστοιχο είναι έτοιμη να κάνει και τώρα η κυβέρνηση με το Σκοπιανό: Να μπλοφάρει και να εκβιάσει την αντιπολίτευση, είτε με αυξημένη πλειοψηφία στη Βουλή είτε με δημοψήφισμα είτε με το να… μη φέρει καν τη συμφωνία στην Βουλή, αφού προβλέπεται να «ολοκληρωθεί» σε δύο χρόνια! Εντελώς αντιφατικές επιλογές, αλλά με κοινό στοιχείο την εθνική ανευθυνότητα και τον πολιτικό τυχοδιωκτισμό.

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ -εφόσον επιβεβαιωθεί κι επισήμως- υποχώρησε από την εθνική θέση (πρώτα το erga omnes και η αλλαγή του Συντάγματος της ΠΓΔΜ και μετά συμφωνία) και ξέροντας ότι η πλειοψηφία των ΑΝ.ΕΛ. δεν ψηφίζουν μια τέτοια «λύση», αρχίζει τον πολιτικό τζόγο. Μπλοφίτσες, εκβιασμοί και πολιτικές κουτοπονηριές. Αν μάλιστα αυτοί οι φημολογούμενοι σχεδιασμοί του Μ. Μαξίμου συνδυαστούν με την ομιλία του Α. Τσίπρα στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, τότε αποκαλύπτεται πόσο απλοϊκό και παιδαριώδες είναι το «έργο». Ο Ν. Βούτσης σε ανύποπτη στιγμή είχε πει ότι «το Σκοπιανό μπορεί να είναι η αφορμή για την ανασύνθεση του πολιτικού σκηνικού». Δεν το είχε πει τυχαία, καθώς πάνω σε αυτό το σενάριο «δουλεύτηκε» η λύση του Σκοπιανού. Στο Μ. Μαξίμου το είδαν σαν την πολλαπλής χρήσεως χρυσή ευκαιρία: Να πιστωθούν την λύση ενός εθνικού θέματος, να εισπράξουν τα ανταλλάγματα από του δανειστές, να διασπάσουν τη Ν.Δ., να ξεφορτωθούν τους ΑΝ.ΕΛ. και να το γυρίσουν στη σοσιαλδημοκρατία αλλάζοντας κυβερνητικό εταίρο.

ΟΙ «ΜΑΓΟΙ ΤΟΥ ΜΑΞΙΜΟΥ» όμως υποτίμησαν την αντίδραση του ελληνικού λαού, την πολιτική υπεροχή και τα αντανακλαστικά της αντιπολίτευσης. Κι έτσι βρίσκονται πάλι προ αδιεξόδου. Εντελώς; Ισως όχι. Καθώς ο πρόσφατος δημόσιος πολιτικός καβγάς Φ. Γεννηματά-Στ. Θεοδωράκη έχει «ουρά» και βαθύ παρασκήνιο. Υπάρχουν ενδείξεις, αλλά και πληροφορίες, ότι ο πρόεδρος του ουσιαστικά ανύπαρκτου εκλογικά Ποταμιού έχει συμφωνήσει με τον Α. Τσίπρα να βάλει πλάτη. Και μάλιστα τη στιγμή που η Φ. Γεννηματά κλιμακώνει -προφανώς όχι τυχαία- την αντιπολιτευτική της τακτική ζητώντας εκλογές «εδώ και τώρα». Εξ ου και η πρωτοφανής δημόσια αντιπαράθεση, που έφτασε στο «Ως εδώ!» της προέδρου του ΚΙΝ.ΑΛ.

ΑΚΟΜΑ κι αν ο Στ. Θεοδωράκης, που δεν έχει να χάσει και τίποτα, δεχθεί να γίνει το «δεκανίκι του Τσίπρα», είναι απίθανο να τον ακολουθήσουν πάνω από 2-3 βουλευτές από τους εναπομείναντες του κόμματός του. Δεν αρκούν για να υποκαταστήσουν τους ΑΝ.ΕΛ. Κάπως έτσι έφτασε ο Α. Τσίπρας να βρεθεί εκεί που ουσιαστικά ήταν από την αρχή, όταν άνοιξε με αυτόν τον τυχοδιωκτικό τρόπο το Σκοπιανό. Ανάμεσα σε δύο ακραία αντιφατικές αποφάσεις: Ή να εκβιάσει τους ΑΝ.ΕΛ. και να μπλοφάρει τη Ν.Δ. και το ΚΙΝ.ΑΛ. ζητώντας αυξημένη πλειοψηφία για τη συμφωνία με τον Ζάεφ ή να μην περάσει καν από τη Βουλή τη συμφωνία, αφού δεν θα είναι τελική, αλλά… ενδιάμεση.

ΟΛΑ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ότι Ν.Δ. και ΚΙΝ.ΑΛ. δεν προτίθενται να «τσιμπήσουν» στην μπλόφα, αλλά και ότι δεν θα επιτρέψουν στον Α. Τσίπρα να περάσει στα «μουλωχτά» μια τόσο κρίσιμη εθνικά συμφωνία. Το τι θα κάνει ο Π. Καμμένος και οι 3-4 «πρόθυμοι» που επιχειρούν το πολιτικό ξέπλυμα του ΣΥΡΙΖΑ διά της «λήθης» δεν είναι ακόμα εντελώς σαφές. Αυτό όμως που είναι προφανές είναι ότι ο Α. Τσίπρας πλέον είναι ένας αδύναμος ηγέτης σε αδιέξοδο.

ΑΙΧΜΗ
«ΑΝΑΔΟΧΗ» ΚΑΙ ΑΠΕΙΛΩΝ;

«Ο εφιάλτης τώρα ξεκινά για τη δημοτική αρχή Τήνου». Είναι η δημόσια ανάρτηση ηγετικού στελέχους του «Ρουβίκωνα» στο FB, μετά την αθώωση των μελών της οργάνωσης στα δικαστήρια της Σύρου, για το ντου στο Δημαρχείο της Τήνου. Η απειλή προς έναν αιρετό άρχοντα κι θεσμικό παράγοντα είναι ευθεία και απροκάλυπτη. Το «λάθος» του ήταν ότι αντέδρασε σε μια εισβολή, καταφεύγοντας στη νομιμότητα. Και η «συλλογικότητα», αφού πήρε μια «απόφαση-λουκούμι» από τη Σύρο, επανέρχεται απειλώντας δημοσίως. Η υπόθεση προφανώς θα έχει και δικαστική συνέχεια, βάσει των όσων είπε ο δήμαρχος της Τήνου. Ωστόσο «έκλεισε» ένα αυτοτελές κεφάλαιο αυτής της ιστορίας. Κι «έκλεισε» με τη βροντώδη σιωπή της κυβέρνησης. Ούτε ένα σχόλιο αποδοκιμασίας. Οχι κατ’ ανάγκη για το ντου και τα τρικάκια, αφού αυτά κατά την κυβερνητική λογική είναι «πολιτικός ακτιβισμός». Για τις ευθείες και δημόσιες απειλές. Οι οποίες όσο μένουν αναπάντητες, δεν είναι δύσκολο να ερμηνευθούν και ως ένα είδος έμμεσης «παρότρυνσης» να υλοποιηθούν.

Ανοιχτό κόμμα στην πράξη

Περισσότερα από 155.000 μέλη της Ν.Δ. προσήλθαν χθες στις εσωκομματικές εκλογές για την ανάδειξη των 66 πρόεδρων ΝΟΔΕ. Κι έτσι η Ν.Δ. γίνεται το πρώτο κόμμα το οποίο, εκτός από πρόεδρο εκλεγμένο από τη βάση, αποκτά και προέδρους Νομαρχιακών Επιτροπών, που αντλούν το αξίωμά τους από τη βάση του κόμματος. Η καινοτόμος επιλογή του Κ. Μητσοτάκη λέγεται κι έμπρακτη εμπιστοσύνη στη Δημοκρατία, σε αντίθεση με τη φραστική πλειοδοσία υπέρ των δημοκρατικών διαδικασιών, που καταλήγει σε μάχη «μηχανισμών».

Τα fake news ενός χ σοβαρού

Fake news αποδεικνύονται οι «αποκαλύψεις» του νέου Πουαρό της «Κεντροδεξιάς». Ο Αντώναρος με μια εξόχως υπαινικτική, αλλά ουδόλως τεκμηριωμένη ανάρτησή του στο FB κατέθεσε ένα ευφάνταστο σενάριο για τις εσωκομματικές εκλογές που ανέδειξαν τον Κ. Μητσοτάκη πρόεδρο της Ν.Δ., λέγοντας πως «υπήρξαν παρασκηνιακές μεθοδεύσεις που διευκόλυναν την επικράτηση του κ. Μητσοτάκη». Και για να γίνει πιο πειστικός έγραψε: «Εχουμε όλα τα στοιχεία»… Ωστόσο το μόνο «στοιχείο» που αναφέρει αποδεικνύεται fake news: «Η Ν.Δ. παραιτήθηκε από την αγωγή κατά της Info Solutions, που διέσυρε Μεϊμαράκη και… εξέλεξε Μητσοτάκη»!

Αλλη μια δόση ηθικού πλεονεκτήματος…

Επί τρεις μήνες η κυβέρνηση και το «παραδικαστικό κύκλωμά» της «έπαιζαν» με τη Novartis, χωρίς κανένα σοβαρό στοιχείο. Μέχρι που η υπόθεση κατέρρευσε και παραδόθηκε στη δημόσια χλεύη. Εδώ και 15 μέρες έχουν δει το φως της δημοσιότητας φωτογραφίες, «συμβάσεις», μηνύσεις και δημόσιες επώνυμες δηλώσεις του καταγγέλλοντος για τη μίζα που ζητούσε στενός συνεργάτης κορυφαίου υπουργού, αλλά και πρώην αναπληρωτής υπουργός. Θεωρείται βέβαιο, δε, ότι υπάρχουν και κασέτες. Η κυβέρνηση συνεχίζει να σιωπά. Κι ό,τι έχει κάνει -σιωπηρά πάντα- το έκανε συρόμενη. Δεν αντιλαμβάνεται ότι εδώ υπάρχει «γίδα στην πλάτη» και τη βλέπουν οι πάντες;

ΑΠΟΡΙΕΣ

1. Τι υποχρέωσε τον Παυλόπουλο να θυμίσει την εθνική γραμμή για το Σκοπιανό πριν από τη συνάντηση Τσίπρα-Ζάεφ;

2. ΛΕΓΟΝΤΑΣ ΟΤΙ «ΟΙ ΔΙΑΧΩΡΙΣΤΙΚΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ ΜΕΤΑΤΟΠΙΖΟΝΤΑΙ ΠΙΑ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΠΡΟΟΔΟ ΚΑΙ ΤΗ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ», ΔΕΝ ΠΕΡΑΣΕ ΑΠΟ ΤΟ ΝΟΥ ΟΤΙ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΗΔΗ ΣΤΗ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ;

Από την στήλη «ΔΙΑ ΤΑΥΤΑ» της έντυπης έκδοσης του Ελεύθερου Τύπου