Η διαχωριστική γραμμή που δεν αντέχει ο Tσίπρας

14/05/18 • 16:46 | UPD 14/05/18 • 16:46

Τα βασικά χαρακτηριστικά της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ είναι η θρασύτητα και η πλήρης απαξίωση της νοημοσύνης των πολιτών. Ποιος άλλος, πλην του κ. Τσίπρα, θα μπορούσε να μετατρέψει μέσα σε λίγες ώρες το «όχι» σε «ναι» κατηγορώντας μάλιστα τους “Μενουμευρωπαίους” ότι συντάσσονται με τους δανειστές ενώ υπέγραφε το Μνημόνιο, το οποίο είχαν ετοιμάσει η Μέρκελ και ο Σόιμπλε;

Γράφει ο Πάνος Αμυράς*

Ποιος άλλος πολιτικός θα τολμούσε να κατηγορήσει τα μέσα ενημέρωσης για «fake news» όταν ο ίδιος χρησιμοποίησε όποιο ψέμα μπορούσε για να κερδίσει την εξουσία και να διατηρηθεί σε αυτήν;

Ποιος άλλος θα μπορούσε να ζητήσει συναίνεση για τη δημιουργία «πλατιών προοδευτικών συνεργασιών» όταν είναι συνεταίρος στην εξουσία με τους ΑΝ.ΕΛ.;

Ο κ. Τσίπρας κάνει ένα σημαντικό λάθος. Επειδή από το 2014 κατάφερε να κοροϊδέψει τους ψηφοφόρους τέσσερις φορές κερδίζοντας ισάριθμες εκλογικές αναμετρήσεις, νομίζει ότι αυτό θα συμβαίνει για πάντα. Δεν πήρε καν το μήνυμα της Λέσβου όταν όλο το νησί διαμαρτυρήθηκε για την εξοντωτική φορολογία και την έξαρση του μεταναστευτικού προβλήματος και ο ίδιος έκανε λόγο για ακροδεξιούς.

Το Σάββατο μιλώντας στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Τσίπρας ζήτησε από τους συντρόφους του να ανοίξουν μέτωπο με τον ακροδεξιό λαϊκισμό. Μάλλον θα εννοεί τους ΑΝ.ΕΛ., τους οποίους άλλωστε οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κατηγορούν ανοιχτά πλέον ως ρατσιστές και ακροδεξιούς, όπως παρακολουθήσαμε από τη διένεξη που είχαν με τον Κατσίκη.

Ας μην ανησυχεί ο πρωθυπουργός. Κανείς από τη φιλοευρωπαϊκή αντιπολίτευση δεν θα μπει «σφήνα» στην αγαστή συνεργασία που έχει με τον Πάνο Καμμένο. «Μέχρι τέλους» θα πάνε οι δυο τους, όπως είχαν υποσχεθεί, τρίτος δεν χωράει σε αυτή την ισχυρή πολιτική σχέση εξουσίας.

Ομως αυτό που είχε μεγαλύτερο ενδιαφέρον από την ομιλία του πρωθυπουργού στο κομματικό του ακροατήριο ήταν ότι επανέλαβε το γνωστό εδώ και δεκαετίες σλόγκαν πως «οι διαχωριστικές γραμμές μετατοπίζονται πια ανάμεσα στην πρόοδο και τη συντήρηση». Φανερή η πρόθεσή του να μεταφέρει την αντιπαράθεση σε άλλο γήπεδο. Το «Μνημόνιο-αντιμνημόνιο» έχει γίνει ανέκδοτο, το «Αριστερά-Δεξιά» το ακούει ο Κατσίκης και ξεκαρδίζεται, στον κ. Τσίπρα έμεινε το δίπολο «πρόοδος-συντήρηση».

Ομως ο ίδιος δεν πείθει ότι είναι φορέας της προόδου. Αντιθέτως, εκπροσωπεί τη συντήρηση, έχει υιοθετήσει όλες τις οπισθοδρομικές πρακτικές του παρελθόντος δημιουργώντας τις συνθήκες της επόμενης χρεοκοπίας. Κομματικοποίηση της διοίκησης σε ΔΕΚΟ και κρατικούς φορείς, διορισμοί ημετέρων, διαπλεκόμενες σχέσεις με καναλάρχες και εργολάβους, αναξιοκρατία παντού, διάλυση της μεσαίας τάξης, μίσος για τους πολιτικούς αντιπάλους.

Δυστυχώς για τον κ. Τσίπρα, η διαχωριστική γραμμή που έχουν χαράξει οι πολίτες είναι διαφορετική από αυτή που νομίζει ο ίδιος. «Αλήθειες ή ψέματα». Αυτό είναι το δίλημμα που θα κληθούν να απαντήσουν οι ψηφοφόροι στις επόμενες εκλογές. Εχουν πληρώσει ακριβά τα ψέματα του ΣΥΡΙΖΑ και περιμένουν τις κάλπες για να ανταποδώσουν…

ΟΛΑ ΕΝ ΚΡΥΠΤΩ

Δεν ξέρουμε τι υποχρεώσεις έχει αναλάβει εκτός συνόρων ο πρωθυπουργός, όμως είναι απαράδεκτο το γεγονός ότι οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης για όλα τα μεγάλα θέματα γίνονται εν κρυπτώ.

Ο ελληνικός λαός και τα κόμματα δεν έχουν καμία ενημέρωση ούτε για το Σκοπιανό ούτε για το «περιβόητο» αναπτυξιακό σχέδιο παρά μόνο ό,τι διαρρέει από τα ξένα μέσα ενημέρωσης.

Ο κ. Τσίπρας, ο οποίος υποτίθεται ότι θα εφήρμοζε κάθε λέξη του Συντάγματος, έχει παραβιάσει μία βασική αρχή της δημοκρατίας, που είναι ο δημόσιος διάλογος, ιδίως σε θέματα για τα οποία οι αποφάσεις που θα ληφθούν επηρεάζουν τις επόμενες γενιές και δεν εξαντλούνται με το τέλος μιας κυβερνητικής θητείας. Ολα γίνονται εν κρυπτώ ή με επιλεκτικές ενημερώσεις, όπως αυτή που είχε γίνει από τον πρωθυπουργό στον Αρχιεπίσκοπο, τις παραμονές του συλλαλητηρίου, για το ζήτημα του Σκοπιανού. Ειδικά για την οικονομία, ορθώς ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε με τη συνέντευξή του στο «Βήμα» ότι δεν θα αναλάβει καμία δέσμευση από αυτές που περιέχονται στο αναπτυξιακό σχέδιο, το περιεχόμενο του οποίου γνωρίζουν μόνο οι Ευρωπαίοι, ο Τσακαλώτος και ενδεχομένως και ο Καρανίκας, που είναι ο βασικός εμπνευστής του κινήματος για επενδύσεις στην κάνναβη.

*O Πάνος Αμυράς είναι ο διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου 

Copy link
Powered by Social Snap