Mαδώντας τη μαργαρίτα για την εκλογική ήττα

13/05/18 • 11:55 | UPD 13/05/18 • 11:55

Αυτό που απασχολεί όλους στο Μέγαρο Μαξίμου είναι το πότε θα βρουν την κατάλληλη ευκαιρία για εκλογές. Οχι για να τις κερδίσουν, αυτό το έχει ήδη πάρει απόφαση ακόμη και ο Τσίπρας, αλλά για να πετύχουν ένα αποτέλεσμα που δεν θα τους βγάζει οριστικά εκτός πολιτικού παιχνιδιού.

Γράφει ο Πάνος Αμυράς*

ΚΑΠΟΙΟΙ από την παρέα του πρωθυπουργού υποστηρίζουν ότι ο καλύτερος χρόνος για πρόωρες κάλπες είναι τον Σεπτέμβριο. Στις 20 Αυγούστου θα στηθεί η φιέστα για το δήθεν τέλος του Μνημονίου και την επομένη ο πρωθυπουργός μπορεί να προκηρύξει εκλογές επιχειρώντας να ανέβει στο κύμα των πανηγυρισμών. Η επιλογή αυτή έχει ένα πλεονέκτημα και ένα μειονέκτημα για τον ΣΥΡΙΖΑ. Το πλεονέκτημα είναι ότι θα στηθούν τα παραβάν πριν εφαρμοστούν οι μειώσεις στις συντάξεις έως και 18% που είναι προγραμματισμένες για τον Δεκέμβριο του 2018. Το μειονέκτημα είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ εξακολουθεί να υπολείπεται της Νέας Δημοκρατίας στις δημοσκοπήσεις γύρω στις 10 μονάδες, οπότε, παρά τα «πανηγύρια» για το σκίσιμο των Μνημονίων, η συντριβή του Τσίπρα μοιάζει πολύ πιθανή. Σε αυτή τη γραμμή ανήκει και ο Π. Καμμένος, που ξέρει ότι η μείωση συντάξεων πολιτικά θα τον εκμηδενίσει.

ΓΙΑ ΤΟ ΛΟΓΟ αυτόν, οι παράγοντες που προέρχονται από το «βαθύ κόμμα» προτείνουν στον πρωθυπουργό να μη βιαστεί και να διενεργήσει τις εθνικές κάλπες μαζί με τις ευρωεκλογές τον Μάιο του 2019, μήπως γίνει κανένα θαύμα και μειωθεί η διαφορά του ΣΥΡΙΖΑ από τη Ν.Δ. Και αυτό το σενάριο έχει ένα θετικό τμήμα και ένα αρνητικό για όσους το διακινούν. Το θετικό είναι προφανές. Σχεδόν έναν ακόμη χρόνο εξουσίας με όλα τα καλά της. Προσλήψεις, υπερωρίες, «δουλίτσες» με το Δημόσιο, εξυπηρετήσεις γνωστών και φίλων. Το αρνητικό είναι ότι εκλογές τον Μάιο του 2019 σημαίνει ότι η κυβέρνηση θα έχει δεχθεί στο «κεφάλι» τις αντιδράσεις από τις περικοπές στις συντάξεις και κατά συνέπεια το αποτέλεσμα στις κάλπες θα είναι κατάμαυρο για τον ΣΥΡΙΖΑ.

ΚΑΙ ΓΙΑ ΑΥΤΟ το ζήτημα οι υποστηρικτές του ίδιου σεναρίου θεωρούν ότι έχουν βρει λύση. Πιστεύουν ότι ο πρωθυπουργός μπορεί να «τουμπάρει» τους Ευρωπαίους και να πετύχει την αναβολή για έξι μήνες του μέτρου της περικοπής των συντάξεων, ώστε να γίνουν απρόσκοπτα για τον ΣΥΡΙΖΑ οι εκλογές.

ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΥΤΟ δεν έχει πολλές πιθανότητες υλοποίησης για έναν απλό λόγο. Τον Μάιο του 2019 θα γίνουν οι ευρωεκλογές και οι περισσότερες κυβερνήσεις της ευρωζώνης ήδη δέχονται μεγάλες πιέσεις από τα ευρωσκεπτικιστικά κόμματα. Υπό αυτό το πρίσμα δύσκολα θα χαριστούν τον Δεκέμβριο στον κ. Τσίπρα για τις συντάξεις όταν στο εσωτερικό της χώρας τους θα σφυροκοπούνται από τους λαϊκιστές για τα «δώρα» στην Ελλάδα.

ΟΤΑΝ, ΜΑΛΙΣΤΑ, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται στο τέλος της θητείας της, κανείς από το εξωτερικό δεν θα έχει διάθεση να δώσει «χείρα βοηθείας». Το έχουμε διαπιστώσει και στο παρελθόν.

ΟΛΑ ΑΥΤΑ δείχνουν ότι η κατάσταση για τον κ. Τσίπρα είναι μη αναστρέψιμη. Εάν δεν προχωρήσει σε κάλπες το φθινόπωρο, η χώρα θα βρεθεί σε μία πολύμηνη προεκλογική περίοδο, η οικονομία καθηλωμένη στην αναιμική ανάπτυξη και οι κίνδυνοι για την αδύναμη κυβέρνηση θα είναι καθημερινοί. Από τα «νταούλια» των αγορών που ηχούν τελευταία μέχρι και τα απρόοπτα της καθημερινότητας.

Γι’ αυτό «το γοργόν και χάριν έχει»…

*O Πάνος Αμυράς είναι ο διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής