Ονειρεύομαι ένα ποδόσφαιρο

12/05/18 • 17:06 | UPD 13/05/18 • 02:03

Το κείμενο αυτό θα μπορούσε να γραφτεί ανά πάσα ώρα και στιγμή τα τελευταία 10-20 χρόνια άσχετα από το ποιες ομάδες έπαιρναν τα κύπελλα και τα πρωταθλήματα. Αυτό και μόνο καθιστά την κατάσταση που ζούμε, τραγική.

Το κείμενο αυτό θα μπορούσε να γραφτεί ανά πάσα ώρα και στιγμή τα τελευταία 10-20 χρόνια άσχετα από το ποιες ομάδες έπαιρναν τα κύπελλα και τα πρωταθλήματα. Αυτό και μόνο καθιστά την κατάσταση που ζούμε, τραγική.

Γράφει ο Γιῶργος Μιχαηλίδης

Το Σάββατο το βράδυ αναδείχτηκε  κυπελλούχος Ελλάδος ο ΠΑΟΚ, όμως, όλη η Ελλάδα αλλά και η Ευρώπη δεν ασχολείται με το ποδόσφαιρο. Δυστυχώς. Από την Παρασκευή χρησιμοποιούμε ορολογίες καταστολής και πολεμικές εκφράσεις.

Δεν φταίμε εμείς, αλλά όσοι ασχολούνται με το ποδόσφαιρο. Δεν έχει σημασία εάν είδαμε οπαδούς του ΠΑΟΚ με ρόπαλα στο Σύνταγμα. Βασικά δεν έχει καμμία απολύτως σημασία, ποια φανέλα φορούν όσοι κάνουν επεισόδια και επιθυμούν να στρέψουν τα φώτα οπουδήποτε αλλού εκτός από το ποδόσφαιρο.

Να τους πεις ανεγκέφαλους; Να τους πεις βάρβαρους, να τους πεις προβληματικούς, να αισθανθείς συμπόνια για αυτούς για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στο σπίτι τους; Μακάρι να μπορούσαμε να ασχοληθούμε με αυτούς, αλλά δεν γίνεται. Μας ενδιαφέρει το ποδόσφαιρο και όχι η ψυχοσύνθεση του καθενός. Μας ενδιαφέρει να χαμογελάμε και να κλαίμε για το ποδόσφαιρο και όχι για κάτι που γίνεται εκτός του χορταριού.

Εδώ και πολλά χρόνια δεν είναι ποδόσφαιρο αυτό που βλέπουμε σε αυτήν την ταλαιπωρημένη χώρα. Ένα κλωτσοσκούφι βλέπουμε, από γυρολόγους που μαζεύουν λεφτά ανά τον κόσμο, ενώ οι πρόεδροι σκοτώνουν μέρα με την μέρα το ελληνικό ποδόσφαιρο επειδή αρνούνται να εμπιστευτούν Ελληνόπουλα. Αλλά πλέον είπαμε, δεν ασχολούμαστε με το ποδόσφαιρο γιατί τα φώτα είναι στραμμένα αλλού.

Έχει καταστεί πλέον δεδομένο, τα γήπεδα να είναι περιφρουρούμενα κτήρια σαν να μιλάμε για ρωμαϊκές αρένες και όχι για ένα θέαμα που θα χαρούν μικροί και μεγάλοι.

Ονειρεύομαι ένα ποδόσφαιρο σαν τα παλιά. Που οι πατεράδες και οι παππούδες είχαν να μεταφέρουν ιστορίες, για τους παικτούρες που με τις ενέργειές τους ξεσήκωναν το ανακατεμένο πλήθος και όχι ιστορίες για ραντεβού θανάτου.

Ονειρεύομαι ένα ποδόσφαιρο που θα μπορούμε όλοι να πάρουμε τα παιδιά μας για να τους μεταδώσουμε το πνεύμα και το ήθος της κάθε ομάδας.

Ονειρεύομαι ένα ποδόσφαιρο που θα μπορώ να προφέρω τους περισσότερους παίκτες γιατί θα είναι Έλληνες και οι ίδιοι θα ξέρουν την ιστορία της ομάδας που αγωνίζονται.

Ονειρεύομαι ένα ποδόσφαιρο με τις παθιασμένες ελληνικές εξέδρες που θα ξέρουν πότε ξεπερνούν τα όρια και οι ίδιοι θα προστατεύουν αυτό που αγαπούν.

Ονειρεύομαι ένα ποδόσφαιρο που τα γήπεδα δεν θα έχουν κοφτερά συρματοπλέγματα λες και προσπαθούμε να απωθήσουμε τις ορδές των ζόμπι από τον πολιτισμό.

Το ελληνικό ποδόσφαιρο είναι σε αποσύνθεση γιατί και η ίδια η κοινωνία έχει αποκτήσει ανοχές στην καφρίλα.

Ο Γιῶργος Μιχαηλίδης είναι διευθυντής του EleftherosTypos.gr
Ακολούθησέ τον στο Facebook και στο Twitter