Δεν θα μας σώσουν «ξένοι διαιτητές»

12/05/18 • 14:06 | UPD 12/05/18 • 14:06

Φέραμε ξένο διαιτητή για το σημερινό τελικό Κυπέλλου στο ποδόσφαιρο. Και πάλι, όμως, υπάρχει φόβος μήπως οι «φίλαθλοι»… ανακαινίσουν το Ολυμπιακό Στάδιο. Αλλωστε όλοι θυμόμαστε τα μαχαιρώματα που έπεσαν στον περσινό τελικό, που διεξήχθη στον Βόλο.

Γράφει ο Γιάννης Τσαπρούνης*

ΜΗΠΩΣ θα ήταν πιο «σοφή» λύση να ζητήσουμε να έρθουν για να δουν το ματς και φίλαθλοι από το εξωτερικό; Αλλά ακόμα κι αν οι ελληνικές ομάδες παίξουν μπροστά σε ξένους φιλάθλους και με ξένο διαιτητή, ποιος μπορεί να αποκλείσει ότι κάποιος παράγοντας δεν θα μπουκάρει στο γήπεδο; Αρα, μήπως για να έχουμε ήσυχο το κεφάλι μας να ζητήσουμε να αναλάβουν τις ΠΑΕ παράγοντες από το εξωτερικό; Καλή η πλάκα, αλλά αν πρέπει να γίνουν όλα τα παραπάνω για να μπορούμε να είμαστε σίγουροι πως δεν θα υπάρξουν έκτροπα σε έναν ποδοσφαιρικό αγώνα, τότε εξηγούνται πάρα πολλά πράγματα.

ΕΞΗΓΕΙΤΑΙ κυρίως κάτι που μας βασανίζει εδώ και μια οκταετία. Τι μας οδήγησε στη χρεοκοπία. Και εξηγείται πιθανότατα κάτι που θα μας βασανίζει για πολλά ακόμα χρόνια. Για ποιους λόγους θα αργήσουμε να βγούμε από τα Μνημόνια και την κρίση.

ΓΙΑ όλα τα παραπάνω ευθύνεται η νοοτροπία πολιτικών και πολιτών. Θα το πούμε για μια ακόμη φορά. Ευθύνεται ο «πασοκισμός» που πέρασε στο DNA όλων των κομμάτων και στην κουλτούρα της κοινωνίας. Χωρίς «πασοκισμό» κανείς δεν μπορεί να κυβερνήσει. Χωρίς «πασοκισμό» κανείς δεν μπορεί να κάνει μπίζνες. Οπως και στο ποδόσφαιρο, το ζήτημα δεν είναι να φτιάξει κάποιος ομάδα αλλά να στήσει παράγκες για οφσάιντ και πέναλτι και βέβαια να έχει «στρατούς» από πίσω, έτοιμους να διαλύσουν τα πάντα στο πέρασμά τους.

ΣΤΗΝ πολιτική αυτό «μεταφράζεται» στο να πάρει κάποιος την «εξουσία». Να μπορεί να ελέγχει τη δημόσια διοίκηση, να δίνει όπου θέλει τα δημόσια έργα, να διορίζει, να διαπλέκεται με όποιους θέλει.

ΚΑΙ μπορεί το ρόλο των «ξένων διαιτητών» να τον έπαιξε η τρόικα, αλλά και πάλι τίποτα δεν άλλαξε. Οι δανειστές νοιάζονται να πάρουν πίσω τα λεφτά τους, γι’ αυτό και κοίταξαν να κάνουν τα ελλείμματα πλεονάσματα, αδιαφορώντας για το αν η Ελλάδα θα γίνει ένα κανονικό κράτος.

ΑΥΤΟ είναι δική μας δουλειά, αρκεί να το θέλουμε. Οσους ξένους διαιτητές κι αν φέρουμε δεν θα αλλάξει ούτε το ποδόσφαιρο ούτε η χώρα. Αν κάποια στιγμή αποφασίσουμε να θέσουμε κανόνες τους οποίους θα τηρούμε και να αλλάξουμε νοοτροπία τότε θα έχουμε ευοίωνο μέλλον. Αλλιώς θα μάς ρίχνουν διαρκώς «κόκκινες κάρτες».

*Ο Γιάννης Τσαπρούνης είναι διευθυντής σύνταξης του Ελεύθερου Τύπου

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου