Απροστάτευτοι στις θεομηνίες

11/05/18 • 08:06 | UPD 12/05/18 • 15:43

Από θαύμα δεν θρηνήσαμε θύματα χθες στη Θεσσαλονίκη από τις καταρρακτώδεις βροχές που έπληξαν την πόλη.

Οι σκηνές που είδαμε, με ανθρώπους και αυτοκίνητα να παρασύρονται από χειμάρρους, ήταν συγκλονιστικές. Ερασιτεχνικό βίντεο κατέγραψε τη στιγμή που μια γυναίκα παρασύρεται από τα ορμητικά νερά έξω από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, στην οδό Εθνικής Αμύνης, αλλά, ευτυχώς, κατάφερε να… γαντζωθεί από σταθμευμένο όχημα και να ζητήσει βοήθεια από περαστικούς, ενώ ώρες αγωνίας πέρασαν 80 μαθητές που εγκλωβίστηκαν στον Λευκό Πύργο.

Για άλλη μια φορά έρχεται με δραματικό τρόπο στην επικαιρότητα το θέμα της πολιτικής προστασίας στη χώρα μας. Ολα δείχνουν ότι δεν υπήρξε κανένας συντονισμός μεταξύ της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ώστε να λειτουργήσουν γρήγορα και αποτελεσματικά και να προλάβουν τουλάχιστον για να μην κινδυνεύσουν άνθρωποι.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η ποσότητα της χθεσινής βροχής ήταν όση πέφτει περίπου σε ένα μήνα. Ομως κανείς δεν είχε φροντίσει να ενημερώσει τους πολίτες ότι θα ήταν τόσο δύσκολη ημέρα, ώστε να αποφύγουν τις μετακινήσεις τους. Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας θα πρέπει να αποτελεί μια ευέλικτη μηχανή που συντονίζει και κινητοποιεί άμεσα και αποτελεσματικά όλο τον κρατικό μηχανισμό και όχι μια δημόσια υπηρεσία που έχει ως έργο να κολλάει ένσημα του ΙΚΑ.

Θα έπρεπε δηλαδή να υπάρχει άμεση σύνδεση με τη Μετεωρολογική Υπηρεσία για το πού θα χτυπήσει η κακοκαιρία, προκειμένου να προειδοποιήσουν για τον κίνδυνο τους πολίτες μέσω των μέσων ενημέρωσης, που έχουν δείξει ότι είναι πάντοτε πρόθυμα και έτοιμα να ενημερώσουν τον κόσμο.

Δυστυχώς δεν μάθαμε από το πάθημα της Μάνδρας, όπου τον περασμένο Νοέμβριο θρηνήσαμε δεκάδες θύματα από ανθρώπους που πήγαιναν στη δουλειά τους γιατί κανείς δεν τους είχε προειδοποιήσει να προσέχουν.

Επιτέλους, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας να εκσυγχρονιστεί και να λειτουργήσει χωρίς κομματικές παρεούλες, αλλά μόνο με ειδικούς επιστήμονες και κυρίως ανθρώπους με αντανακλαστικά που θα μπορούν να αντιμετωπίσουν τις θεομηνίες και να αποτρέψουν καταστροφές.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου