25/07/16 • 12:30 | UPD 05/10/16 • 14:12

«Η Δημοκρατία φέτος δεν γιορτάζει»

Ύστερα από πέντε χρόνια όπου και επανήλθε ο θεσμός του εορτασμού της επετείου για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας το σκηνικό στο Προεδρικό Μέγαρο ήταν πολύ διαφορετικό από την τελευταία εκδήλωση. Από τα πρόσωπα και τις συζητήσεις μέχρι και την ίδια την Δημοκρατία μας.

michaelides-1-410200Γράφει ο Γιώργος Μιχαηλίδης*

Η εκδήλωση ήταν άκρως επίσημη όπως προστάζει η περίσταση, ωστόσο ήταν λιτή και με τους… άκρως απαραίτητους, καθώς οι προσκλήσεις ήταν προσωπικές και όχι διπλές όπως παλαιότερα. Κάτι που όπως «βγαίνει» από το ρεπορτάζ αναμένεται να τηρηθεί και στις επόμενες εκδηλώσεις. Στον εορτασμό παρευρέθηκαν όλοι οι πρόεδροι των εισηγμένων στην Βουλή κομμάτων, πρώην υπουργοί και πρωθυπουργοί, ανώτατα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και φυσικά οι δημοσιογράφοι που μεταξύ άλλων κάλυψαν και το προσκήνιο αλλά και το παρασκήνιο της εκδήλωσης.

Θα μπορούσες να σχολιάσεις πολλά από την εκδήλωση, όπως τις συζητήσεις περί γραβάτας, τους αστεϊσμούς για τις… «μετεγγραφές» βουλευτών από τον ΣΥΡΙΖΑ στην Νέα Δημοκρατία, τις διακοπές των πολιτικών αρχηγών αλλά και τους πολιτικούς που δεν «έπρεπε» να είναι εκεί, κι όμως ήταν, καθώς και τα όμορφα ντυσίματα που έκαναν γυναίκες πολιτικοί που παρευρέθηκαν στον κήπου του Προεδρικού Μεγάρου.

Υπάρχει όμως και κάτι ακόμα που ίσως να διαφεύγει. Ο τελευταίος εορτασμός τής συγκεκριμένης επετείου έγινε το 2011. Τότε η πολιτική σκηνή δεν ήταν ίδια. Ο σημερινός πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας όχι μόνο ήταν τότε ένας πολιτικός εντελώς διαφορετικού διαμετρήματος, καθώς ήταν πρόεδρος ενός μικρού ΣΥΡΙΖΑ του 5,04%, αλλά το κυριότερο είχε απουσιάσει από την τότε εκδήλωση ως ένδειξη διαμαρτυρίας για το ότι η Ελλάδα βρισκόταν σε Μνημόνιο.

Μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση που είχε εκδώσει ανέφερε: «Όπως πολύ καλά γνωρίζετε, η Δημοκρατία δεν είναι μία έννοια αφηρημένη, αλλά άρρηκτα συνδεδεμένη με τον ίδιο τον λαό και την κυριαρχία του. Και όσο ο λαός μας, που μήνες τώρα στέλνει ηχηρό μήνυμα από όλες τις πλατείες των πόλεων, φιμώνεται και παραμένει στο περιθώριο, αυτή η εορτή ούτε νόημα θα έχει ούτε περιεχόμενο. Η Δημοκρατία μας φέτος δεν εορτάζει. Υποφέρει εξαιτίας της πλήρους και άνευ όρων παράδοσης της χώρας μας από την κυβέρνηση, στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, προκαλώντας φτώχεια, ανεργία και απελπισία στην πλειοψηφία των συμπολιτών μας. […] Εύχομαι και ελπίζω να είναι η πρώτη και η τελευταία φορά που η συνείδησή μας μας υπαγορεύει μια τέτοια απόφαση».

Πώς τα φέρνουν οι καιροί όμως, ε; Ο Αλέξης Τσίπρας όχι μόνο «αναβαθμίστηκε» και έφτασε πέντε χρόνια μετά να είναι ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, αλλά είναι και αυτός που επαναφέρει το συγκεκριμένο εορτασμό. Όχι, η χώρα δεν βγήκε από τα μνημόνια, απλώς ο κ. Τσίπρας είναι και αυτός πλέον ένας μνημονιακός πρωθυπουργός.

Ωστόσο υπάρχει και μία φράση από την ανακοίνωση του… τότε Τσίπρα, που μας κεντρίζει το ενδιαφέρον. «Η Δημοκρατία μας φέτος δεν εορτάζει» είχε πει το 2011. Ας αναρωτηθούμε.

Εορτάζει φέτος, όπου οι ανεξάρτητοι δικαστικοί δέχονται σωρεία λεκτικών επιθέσεων από κυβερνητικούς, ενώ ορισμένοι φαίνεται να δέχονται και παρεμβάσεις στο έργο τους;

Εορτάζει φέτος, που καινοφανείς διαδικασίες κλείνουν τηλεοπτικούς σταθμούς και πετάνε εκατοντάδες δημοσιογράφους και εργαζομένους στους δρόμους;

Εορτάζει φέτος που οι δημοσιογράφοι λοιδορούνται ως «παπαγαλάκια» και ως «άθλιοι»;

Εορτάζει φέτος που για δεύτερο καλοκαίρι έχουμε capital controls;

Εορτάζει φέτος όπου τα κόκκινα δάνεια που ξεπουλήθηκαν στα κερδοσκοπικά funds;

Εορτάζει φέτος που οι ελληνικές τράπεζες βλέπουν ξένους να «εισβάλουν» στα διοικητικά τους συμβούλια;

Εορτάζει φέτος που τα πανεπιστήμια αντί για χώροι μάθησης και προώθησης πολιτισμού γίνονται χώροι ασυδοσίας όπου φιλοξενούνται βάρβαροι που καταστρέφουν δημόσια περιουσία;

Εορτάζει φέτος που κυβερνητικοί διαπράττουν αθλιότητες αναφερόμενοι στην υγεία άλλων πολιτικών τους αντιπάλων;

Εορτάζει φέτος όπου οι εκλογικοί νόμοι και το πολιτειακό μας σύστημα προσαρμόζεται κατά βούλισιν προκειμένου ορισμένοι να μην χαθούν ποτέ από τις παρυφές της εξουσίας;

*Ο Γιώργος Μιχαηλίδης  είναι διευθυντής του EleftherosTypos.gr

Ακολούθησέ τον στο Facebook και στο Twitter

Δημοφιλή